Jazz i klasika
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U subotu je u sklopu aktualnog Tjedna Izraela u muzeju Mimara nastupio Rubinstein Klezmer Project, predvođen izraelskim violinistim Yakovom Rubinsteinom. Ostali članovi ovog međunarodnog sastava su Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos (glasovir i povremeno vokal) iz Hrvatske i Almir Mešković (harmonika) iz Bosne, a zajedno muziciraju od proljeća 2011. Riječ je o klasično obrazovanim glazbenicima, te je njihova suradnja i počela programima klasične glazbe, no i doticala melos židovske glazbe, posebno klezmera. S vremenom su se sve više profilirali kao klezmer bend, pa su se tako uklopili u glazbeni program Tjedna Izraela.

Izveli su repertoar klezmera, jidiš balada, hasidske i sefardske glazbe, no kroz precizno i virtuozno muziciranje snažno se osjećao i duh klasične glazbe. Koncert je započeo poznatim klezmer melodijama kao što je "Odessa bulgar" (Odessa je bila jedan od centara klezmer glazbe i uopće židovske kulture, a bulgar je vrsta klezmer plesa, čiji naziv potječe od rumunjskog tradicionalnog plesa "bulgareasca"). Uslijedilo je par sefardskih pjesama, od kojih jedna postala temelj poznatoj sevdalinki "Kad ja pođoh na Bembašu", pa ju je trio izveo u originalnom sefardskom obliku, ali je Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos na kraju zapjevao i bosanske stihove. Uslijedila je Rubinsteinova solo izvedba klasične kompozicije Fritza Kreislera, austrijskog kompozitora židovskog porijekla, a zatim je priliku za solo dobio Almir Mešković koji je izveo famozni Piazzolin "Libertango". Do kraja koncerta još smo čuli "Eli, Eli, shelo yigamer le'olam’’ ("Bože, Bože, zašto si nas ostavio", poznata pjesma Hanne Szenes, židovske pjesnikinje i heroine antifašističkog otpora), "Ocho kandelikas", sefardske praznične pjesme za Hanuku, tradicional "Hevenu Shalom Aleichem", a za bis je odabrana najčešće izvođena židovska pjesma, ikonička "Hava Nagila", čija se melodija inače temelji na ukrajinskom plesu iz Bukovine.

Između pjesama su glazbenici (posebno Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos) objašnjavali pozadinu pjesama i otkrivali zanimljive podatke o židovskom glazbenom nasljeđu. Trio je oduševljenoj publici pružio tehnički izvrsnu i nadahnutu izvedbu, koja je jasno odavala njihovo klasično obrazovanje, ali i bila puna poleta i zanosa koji toliko prožima klezmer. Idiomi glazbe europskih Židova posebni su po kretanju od elana i radosti s jedne strane do melankoličnih raspoloženja s druge, i trio je izvrsno prenio sva ta lica židovske glazbe. Posebno treba pohvaliti izbor koncertnog prostora –Mimarina sala pružila je izvrsnu akustiku za ovu prekrasnu glazbu, koja se najbolje doživljava upravo u ovakvim intimnim akustičnim prostorima.

Yakov Rubinstein održat će još jedan nastup u Zagrebu, i to u utorak, 27. studenoga 2012. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, kad će ekskluzivno zasvirati na raritetnoj KING GUARNERI violini, koja datira još iz 1735., a izradio ju je Giuseppe Guarneri del Gesu, najpoznatiji član glasovite obitelji graditelja violina. Na glasoviru će ga pratiti izraelski pijanist Nizar Elkhater, a izvest će repertoar klasične glazbe.



Izvještaji



Boris Štok nakon 9 godina u Vintageu


Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre