×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U četvrtak 31. siječnja u Maloj dvorani Lisinskog koncert je održao cijenjeni pijanist i edukator Ruben Dalibaltayan.

Dalibaltayan je porijekom iz Armenije, a trenutno predaje na Glazbenoj akademiji u Sarajevu te često nastupa u regiji i redovito odražava seminare u Hrvatskoj. Klavir je počeo učiti u vrlo ranoj dobi i prvi je solistički koncert održao s tek deset godina. Studirao je u Jerevanu i Moskvi, dobitnik je brojnih nagrada na prestižnim međunarodnim klavirističkim natjecanjima, te nastupa u brojnim zemljama od Kine, Rusije i Kazahstana do Europe i posebno Balkana.

U prvom je dijelu koncerta Dalibaltayan nastupio solo piano i izveo nekoliko kompozicija F. Chopina (Nokturno op. 15 br. 2 u Fis-duru, Etida op.25 br. 10 u h-molu, Balada op. 23 u g-molu) i Claude Debussyja (Preludij "Terasa posjećena mjesečinom", Preludij "Vatromet", i Otok radosti).

U drugome mu se dijelu pridružila pijanistica Julia Gubajdulina, porijeklom iz moldavske prijestolnice Kišnjeva. I Gubajdulina je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a sudbna je i nju dovela na Balkan, prvo u Sarajevo, gdje je nakon završetka postdiplomskog studija dobila poziciju profesorice na sarajevskoj glazbenoj akademiji, a od 2005. radi na zagrebačkoj akademiji. U drugome smo dijelu čuli četveroručne kompozicije - prvo Fantaziju u f-molu D.940 op 103 F. Schuberta, a zatim niz jednostavačnih plesova skladatelja A. Dvoraka (Slavenski ples), A. Hačaturjana (Lezginka), E. Griega (Norveški ples), E. Lecuona (Malaguena), S. Barbera (Hesitation – Tango) i I. Stravinskog (Ruski ples). Nakon velikog aplauza, duo je izašao na jedan bis, na kojem su izveli jedan od najpoznatijih plesova – Brahmsov "Mađarski ples".

Ruben Dalibaltayan pokazao se kao izvrsni predstavnik "sovjetske škole pijanizma", koja pored tehnički virtuozne izvedbe nosi i onaj "višak" – markantnu boju i ljepotu tona te strast prema glazbi upisanu u svirački rukopis. Odlična je bila i Julia Gubajdulina, a njihove dinamične četveroručne izvedbe bile su izvrstan primjer besprijekorne usklađenesti i nadahnute interpretacije.

Između 30. siječnja i 3. veljače 2013. Dalibaltayan je održao i seminar u dvorani Hrvatskog društva skladatelja.