Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

45 arcturus by martina rusalka

Već neko vrijeme pratim ovaj festival i pitam se vrijedi li objaviti osobni bankrot uz #yolo te se uputiti na daleki sjever usred ljeta na zalasku pa onda uživati u predivnom lineupu. I što sam zaključila prošle godine negdje krajem jeseni? Pa naravno da se isplati jer ipak milenijalci i njihova hashtag filozofija imaju pravo.

20190823 222745

„Jazz u bojama, građanine“, riječi su kojima je Stivi Vučković sinoć otvorio u splitskom Đardinu drugi po redu Festival kreativne i improvizirane glazbe, a u sklopu glazbene manifestacije „Evo ruke“.

Offspring 43

Najočekivaniji Hardcore i Punk rock spektakl talijanskog koncertnog ljeta, održao se jučer, 15. kolovoza u Lignanu Sabbiadoru. Tri velika imena svjetskog Punka napunila su Beach Arenu na samoj pješčanoj obali jednog od najvećih turističkih odredišta sjeverno-jadranske Italije.

20190722 185416

Tolmin je još jednom postao mjestom okupljanja metalki i metalaca koji dolaze sa svih strana svijeta. Kako program na dvije veće pozornice počinje ponedjeljkom, za one koji su se došli kupati, kampirati i zabavljati još pred vikend otvoren je treći stage nazvan NewForces stage na kojemu je svirka počela u subotnje popodne sa Doctorom Cyclopsom.

df

Dana 19. 7. u Zadru se održavao Derivat Fest kod stare vojarne u organizaciji Studio VeRRdi-a, skupine koja organizira razne manifestacije i aktivnosti kako bi pospješili nezavisnu umjetničku aktivnost kao i kulturnu scenu grada Zadra. Vrlo je bitna suradnja s mladima što je dovelo do izrazito lijepo organizirane manifestacije.

20190718 204706

Sinoć je započeo prvi od tri dana devetog po redu Split Blues Festival posvećen Jadranu Zlodri – Gobu, bardu splitske blues scene, lideru prvog pravog blues benda iz bivše države,bendu Otprilike Ovako. Goba, nažalost više nema sa nama, a njegovi prijatelji iz benda koji je još aktivan, sviraju i dalje baš tako kako treba blues zvučati.

Papa Roach 1Osjećaj dobre volje i povezanosti glazbenih fanova iz cijeloga svijeta osjetio se već u vlaku za Clisson i laganom šetnjom prema kapijama Hellfesta mogao se sresti veći broj ljudi koji su svi već u rano prijepodne željno iščekivali ulazak na festival i početak glazbenog programa. Zgusnuti vam raspored ne daje puno vremena za razmišljanje i trebalo je jednostavno pronaći dobro mjesto ispred pozornica, staviti čepiće u uši, ponijeti dovoljno tekućine i nadati se da vas mjehur neće izdati u pola nastupa vama drage grupe. Vremena za obilazak samoga festivala će se već naći u nekom trenutku sljedećih dana.

IMG 1680

Jutros je u Novom Sadu završeno 19. po redu, i po mišljenju publike i brojnih izvođača, dosad možda i najbolje izdanje EXIT festivala!

20190706 235324

Trilj, gradić smješten s obje obale Cetine odavno je prepoznat kao provjereno odredište ljubitelja gurmanskih specijaliteta Sinjske krajine. Od prije 3 godine jedna druga interesna skupina ga jednom godišnje pohodi, ljubitelji plavih nota naprosto okupiraju gradski park, mjesto održavanja ovog, zaista specifičnog blues festivala.

c

Postoje bendovi koji su izuzetno važni, jer su određivali neke glazbene epohe te, kao po efektu domina, pokrenuli čitav niz drugih grupa, koje su pod njihovim utjecajem nastale. Tako je i s grupom „The Cure“, osnovanom uistinu davne 1976. godine, pod utjecajem punka te onoga što se kasnije nazivalo post-punkom, gothicom, uz elemente glama i pop-primjesa. Cijenili su ih i stariji izvođači, primjerice David Bowie, s kojim je Robert Smith snimio nezaboravne duete pjesama „Quicksand“ i „The Last Thing You Should Do“ na Bowiejevom „50th Birthday Concert“ (1997.). Kao svoje uzore isticali su ih i ističu grupe kao što su “Interpol“, „The Smashing Pumpkins“, EKV i vjerojatno niz hrvatskih bendova.

Samir Ceric Kovacevic 8377

Treći dan INmusica na „Main Stageu“ obilježio je i nastup Laure Pergolizzi, poznatije pod jednostavnim umjetničkim imenom „LP“. Ova Amerikanka talijansko-irskog podrijetla bila je ponovno, barem za mene, jedno sasvim novo glazbeno otkriće. U preko sat i pol vremena nastupa priuštila je publici pregršt emocija te sviračkoga i pjevačkoga umijeća.

InMusic 38 of 40

Kao najveća zvijezda večeri drugog dana 14# INmusic festivala najavljen je engleski rock-band „Suede“. I premda je starijim generacija vjerojatno bilo dovoljno odgledati „Garbage“, rock-zvijezde iz sredine devedesetih, ovdje je na „Main Stageu“ došlo do okupljanja u podjednakom, možda čak i većem broju.

Samir Ceric Kovacevic 8569

Pred nama je posljednji dan ovogodišnjeg INmusic festivala. Sunce piči najjače od sva tri dosadašnja dana i nadamo se da ste uspjeli sačuvati nešto svježine za finale i the Cure.

IMG 20190626 WA0007

Možda neki nisu očekivali, ali kruna i vrhunac domaćih nastupa drugoga dana 14# INmusica dogodio se upravo na „Balkan By Night Stageu“ u ranojutarnjim satima. Tada je, naime, nastupio nenadmašni zagrebački alternativni trojac „Gatuzo“.

Samir Ceric Kovacevic 7165

Garbage je škotsko-američka rock skupina osnovana 1994. godine u Madisonu, Wisconsin. Članovi skupine su Duke Erikson, Shirley Manson, Steve Marker i Butch Vig. Skupina je u prodaju pustila niz izrazito uspješnih pjesama 1995. i 1996. godine, kulminirajući hitom Stupid Girl.