Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nova Rock 2016 dan 1 19Protekli vikend pored austrijskog gradića Nickelsdorfa odigralo se još jedno finale za ljubitelje teškog zvukovlja u regiji. Nova Rock festival ukopao kao redovita stanica najvećim rock izvođačima u prvoj polovici lipnja. Prošle im je godine račune pokušao pomrsiti konkurentski Rock In Vienna, no fanovi su ipak prepoznali kvalitetu koja seže mnogo dalje od samog lajnapa.

Ove godine Nova Rock je vjernim posjetiteljima poklonio i nulti dan, odnosno četvrti dan. Premijerno europsko ukazanje svećenika Maynarda Jamesa Keenana s Pusciferom upravo tog prvog dana nije prošlo nezapaženo. Kratka europska turneja obuhvatila je najprestižnije festivale i najatraktivnije gradove. Dok strpljivo isčekuju Tool ili A Perfect Circle, štovatelji prate njegov solo projekt koji se kroz godine prometnuo u prilično plodonosnu ideju. MJK i društvo su za ovu cabaret turneju poveli lucha libre meksičke kečere koji su u potpunosti zbunili prisutne. No uz svu bizarnost njihova nastupa, ovakva art rock instalacija jednostavno nije za festivale. Nova Rock 2016 dan 1 2Nakon kalifornijskih čudaka uslijedili su vikinzi Amon Amarth koji u Austriji uživaju ozbiljno idolopoklonstvo, isto kao i kanadski post-pankeri Billy Talent koji su okupili ozbiljnu brojku na plavnoj pozornici Nova Rocka. Za kraj večeri vremešni nu-metalci Korn podarili su best of set i sasvim lijepo zabavili prisutne.

Drugog dana festivala uhvatio sam perspektivne matematičare Tesseract. Iako atipični “pametni metal”, ova britanska petorka još nije sposobna poroditi jak singl koji bi ih prometnuo u zvijezde žanra. Na mejnu su za to vrijeme apsolutni raspašoj napravili Vintage Trouble. Sjajan kalifornijski retro rock koji konačno radi posao i s ove strane oceana. Crni Elvis i prateći bend palili su na sve cilindre i pokrenuli sve okupljene na čagu. Kasnije istoga dana pomalo izvan konteksta dotičnog festivala svirali su Editorsi i Garbage.Nova Rock 2016 dan 1 9 Malobrojnija starija, ali i pristojnija publika dostojno je ispratila sasvim solidne setove oba benda. Editorsi su najviše dali na zatvaranju s “Papillon”, a Garbage iako teško mogu izaći iz svoje playback uniforme, s tim silnim utakmicama u nogama i songwritingom dokazuju zašto se nalaze tako visoko na lajnapu. The Offspring je započeo svojim singlicama iz 90tih no ostatak nastupa sam ostavio mlađima. Isto kao što nisam želio biti u radijusu nekoliko desetaka kilometara dok Disturbed masakriraju U2, The Who i RATM u svojem nakaradnom megamixu obrada za zatvaranje drugog dana.

Nova Rock 2016 dan 1 12Subota mi se činila poprilično šuplja. Popodne su mamac bili tek još jedni matematičari Periphery. Nešto čvršći i glasniji od Tesseracta, ali i umanjeni za jednog člana koji im se nije pridružio na turneji. Naravno, njegove dionice puštane su s matrice. Rokeri novog milenija. Navečer je najzvučnije ime bio Alice Cooper. Holivudski vampir u posljednje je vrijeme vrlo aktivan, a bend mu nikad nije zvučao bolje. Nažalost, uz sav priloženi teatar i osobnu dugovječnost, problematičan songwriting i nedovoljno jak katalog stadionskih himni nikad ga nisu prometnuli u apsolutno rock božanstvo. Kad set prebaci 45 minuta, nastupa dosada. Crveni stage zapalili su Cypress Hill. No i oni već nekoliko sezona nastupaju uj sirotinjskoj varijanti bez pratećeg benda.

Nova Rock 2016 dan 1 10Posljednjeg dana festivala ocijenio sam da bi bilo dobro pogledati Behemoth. Šminkerski black metal nije me impresionirao. Nadao sam da ću nešto kasnije dobiti više od Killswitch Engage. Međutim, redanje klišeja na klišej jednostavno je potopilo njihov nastup. Jedino vrijedno pažnje bile su konstantne zezalice Adama D. Odmah nakon na plavom stageu standardnu porciju podjebavanja odradili su NOFX. No pobjedu dana sigurno odnose Deftones. Na krilima dobre nove ploče dečki iz Sacramenta zvučali su fenomenalno, kao da su se vratili u 2001. godinu. Stephova gitara lomila je zidove, Abe je bio standardno unutra, a Chino je poderao nebo vrištanjem. Iako im je karijera ozbiljno oscilirala, Deftonsi kao da su najbolje ostarili od svih. Svakako uhvatiti još ove godine. Za to vrijeme na drugoj pozornici jedan od nastupa svoje oproštajne turneje poklonili su glameri Twisted Sister. Nova Rock 2016 dan 1 15Dee Snider i pratnja (koja za ovaj tour uključuje i Mike Portnoyja na bubnju) nisu se dali smesti i odradili su kao da im je karijera tek počela. Zavidno za ekipu njihovih godina. Neki su jednostavno rođeni da ne posustaju lako. I za zatvaranje festivala promotori su bukirali Red Hot Chili Peppers. Bend stadionskog formata koji zadnjih 25 godina curi iz doslovno svakog zvučnika. No, još od "Stadium Arcadium" ploče i odlaska Frusciantea, ove nekadašnje heroindžije prolaze kroz autorsku krizu. Pokazalo se to vrlo očitim i uživo. Forsiranje momenta koji se davno izgubio otkrio je sve njihove slabosti. Povremene iskre između Chada Smitha i Balzaryja na basu jednostavno nisu dovoljne da pokriju Kiedisov konstatni falš i nedostatak energije, a Josh se nikako nije snašao u ulozi gitarista i potpuno je neprimjetan. Momci, mislim da je sad stvarno vrijeme da potpišete kraj.

{gallery}novarock2016{/youtube}