Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

20180817 220854

Geniji su poput ljetne nevere pune intenzivne grmljavine; protive se uobičajenim vjetrovima, svojim uspjehom zastrašuju ljude, ujedno i pročišćuju zrak, a onda im se nerijetko s lakoćom prikači status lude. Tada stupa na snagu svojevrsna „kvaka 22“; naime, zna se da je lud onaj čija se ludost ne poklapa s ludošću većine.

U rock glazbi određena doza ludosti, one pozitivne, čak je i nužna jer je njezin produkt svojevrsno prkošenje svim normama uspjeha i mišljenja.

20180817 220917

U takvo razmišljanje svojom se glazbenom „ludošću“ sasvim adekvatno uklapa pokojni kralj funka u Hrvata, nikad prežaljeni Dino Dvornik, kojemu se u čast već niz godina održavaju glazbene manifestacije pod intrigantnim imenom „Aj cha“ ili po splitski „biž' ća“. Ove godine na bedemu Cornaro naslonjenom na Đardin imali smo prilike čuti Psihomodo Pop i njihovog „ludog“ frontmana Davora Gobca. Ne kaže se uzalud da se jednaki s jednakima najlakše udružuju, iako suradnja Dina i Davora i nije bila baš plodonosna. Naime, osim vokalne suradnje na „Sretan Božić, sretna Nova“ s albuma „Pandorina kutija“, te „Jin & Jang“ s albuma „Priroda i društvo“ ne mogu se sjetiti ničeg drugog. Upravo je ova pjesma, nastala daleke 1993. godine, zrcalni odraz Dinove „ludosti“, pardon, genijalnosti.

20180817 220009

Psihomodo Pop oduvijek je rado viđen gost u Splitu, stoga nema ni u tragovima sumnje da će se ista pozitivna korelacija između njih i publike ponoviti. S razglasa sam prepoznao snimku odličnog koncerta još boljeg benda Čuvari svirala iz kluba Judino drvo prije par godina, a uz čiju su se glazbu okupljeni dobro zabavljali.

I dok se Gobac na zadovoljstvo uglavnom ženske populacije rado s njima fotografirao, bend je zauzeo svoje pozicije da bi koncert otvorili s „Telegram Sem“. Njihov žestoki, prepoznatljivi rock n' roll zaista puno bolje zvuči u živo, a Gobac tom ugođaju u cilju podizanja atmosfere zna dodati svoje poslovične, često puta lascivne upadice, pa je tako na „Kad sam imao 16“ rekao da se radi o godinama, a ne o strateškim centimetrima. S prvog albuma „Godina Zmaja“ čuli smo još i „Nema nje, zaspala je zauvijek“, te Lou Reedovu verziju „Sunday morning“ nazvanu „Rano jutro“.

20180817 215955

U nastavku koncert je poprimio sinusoidan ritam koji se prelio i na publiku koja je zaista pozitivno reagirala na njihove poznate uspješnice „Bože čuvaj Psihomodo“, „Frida“ koju je Gobac najavio kao pjesmu koju nije napisao Arsen, a aranžman nije napravio Stipica Kalođera, da bi u zafrkantskom tonu nastavio sa sljedećom najavom za koju je kazao da je pjesma o poznatom hrvatskom velikanu i humanisti – naravno, riječ je o „Ja volim samo sebe“.

Publika je s odobravanjem reagirala na „Donnu“; „Osjećam se haj“; „U garažu“; „Pinokio“; Ramona“; „Ako želiš biti moja“; „Starfucker“. Koncert je završio produženom verzijom „Sexy magazin“ nakon koje su uz kratko zazivanje publike odsvirali još par pjesama.

20180817 220054

Ukratko rečeno, iako je trajao više od sva sata, bio je ovo rutinski odrađen koncert na kojemu je Gobac konstantno „pumpao“ atmosferu, iako je on to znao raditi i puno bolje. A možda je i paklena sparina učinila svoje.

Mala zamjerka ide preglasnom razglasu neadekvatnom koncertnom prostoru, a ona velika činjenici da su Dinu u čast mogli odsvirati i neku njegovu, iako se Gobac makar verbalno sjetio svog velikog prijatelja koji je negdje gore u društvu Ramonesa, Bowieja, Lou Reeda.