Festivali

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 2939

Treću godinu za redom u prostoru hipodroma Visarno grada Firenza održava se odličan Firenze Rock festival. Nakon dvije godine praćenja razmišljali smo ove godine možda čak i preskočiti odlazak u glavni toskanski grad, no kada su potvrđeni headlineri znali smo gdje ćemo provesti sredinu lipnja.

Firenza, ali i Toskana uopće, nudi toliko predivnih sadržaja tijekom cijele godine, bilo da se radi o kulturi, gastronomiji, prirodnim ljepotama ili povijesnim znamenitostima, da je jedan ovako moćan i skup festival samo točka na „i“ raznovrsne ponude. Pa i kada imate jedan ovako vrhunskim imenima nakrcan festival na lokaciji tako atraktivnoj kao što je Firenza, posjetitelji uvijek imaju izbor kratiti vrijeme do početka svakog festivalskog dana u raznim galerijama, muzejima, crkvama ili drugim znamenitostima ili pak uputiti se u koji od drevnih gradića koji su razasuti diljem Toskane. Ako im je to previše, uvijek im ostaje mogućnost odmaranja na nekom od prekrasnih parkova ili trgova, kojih je po Firenzi mnoštvo.

IMG 2927

Prvi dan trećeg izdanja Firenze Rocksa mamac publike bili su Smashing Pumpkins i Tool. Potonji su zatvorili prvi festivalski dan, a prvo jako ime koje je nastupilo toga dana bili su odlični Dream Theater, koje smo uspjeli uhvatiti tek pred sam kraj nastupa.

Smashing Pumpkins su nastupili u relativno ranom terminu, a pozornica okrenuta prema zapadu svima u dnevnim terminima otežavala je nastup, kako zbog visokih temperatura pa tako i zbog sunca koje je izravno obasjavalo pozornicu i izvođače.

IMG 2639

Neki, poput Jamesa Ihe, su si pokušavali olakšati stvar nošenjem sunčanih naočala, neki su češće provodili vrijeme pred ventilatorima, a neki su se jednostavno prepustili. No ono što je svima bilo zajedničko je da su se cijedili pod neumoljivim toskanskim suncem koje je bez problema prebacivalo 30 stupnjeva.

Punašni Billy Corgan se tome prepustio, nije ga čak brinulo hoće li mu se šminka na licu razmazati, a Jamesu je uputio opasku vezanu za skrivanje iza sunčanih naočala.

IMG 2640

Njihov set je bio jako dobar, setlista je za festivalski nastup prilično nakrcana, s čak 17 stvari, a svirka tehnički precizna. Da nakon njih nisu nastupili tako moćni Tool možda bih bio i rječitiji. Možda bih tekst ukrasio kojim epitetom i napisao koju rečenicu više jer slušati ih u živo bilo je posebno iskustvo. Čuti neke od pjesama koje su početnica alternativnog rocka i koje su bile himna mnogima 90-ih godina, kako grme s pozornice u odličnoj izvedbi vrhunskih muzičara posebno je iskustvo. Iako sam imao namjeru tijekom izvedbe fotografirati fanove, odustao sam od te namjere zaokupljen njihovim nastupom.

Setlista

Siva
Zero
Solara
Knights of Malta
Eye
Bullet With Butterfly Wings
Tiberius
G.L.O.W.
Disarm
Superchrist
The Everlasting Gaze
Ava Adore
1979
Cherub Rock
To Sheila
Wish You Were Here (Pink Floyd cover)
The Aeroplane Flies High (Turns Left, Looks Right)

Headlineri su imali tu privilegiju da se za njihov nastup čekalo zalazak sunca. Tako su Tool nastupili oko 21:45. Europsko tlo bilo je gladno njihovih nastupa jer, iako su koncertno aktivni i sviraju redovito na američkom tlu, u Europi nisu nastupili više od 10 godina. Baš tako, posljednja turneja bila je ona u sklopu koje su nastupili u zagrebačkom Domu sportova, a na kojem koncertu nismo uspjeli ostati do kraja zbog incidenta o kojem možete više čitati ovdje.

IMG 2945

Tool je mračan i opako dobar bend. Njihove izvedbe u živo jednako su mračne te muzički dovedene do savršenstva. Koncert koji su priredili bio je jeziv i zastrašujuć, pojačan teškim i masnim rifovima koji kao da se valjaju poput gigantskih stijena. Produkcija na pozornici je to sve vjerno pratila, čisto da ako vam izvedba nije bila dovoljno tamna da vas prikazima s video zida totalno obore, a laserima i svjetlom oduševe. Gledajući i uživajući u njihovom nastupu sjetio sam se epizode Seinfelda u kojoj su raspravljali o "bizarnom" svijetu, onom koji je totalna suprotnost ovome u kojem živimo. Sjećate se te epizode? Baš tako sam po prvi puta doživio Tool kao mračnu suprotnost Pink Floyda. I jedni i drugi isporučuju odličnu glazbu, i jedni i drugi vode brigu o tome kakvu će glazbu napraviti, kako će zvučati, kako će njihovi scenski nastupi izgledati, i jedni i drugi imaju duge pjesme s beskrajnim solo dionicama samo s tom razlikom što je kod Toola to sve za potenciju ili dvije mračnije i depresivnije, ali nikako lošije i nekvalitetno. Dapače. Znam da se kao glavni uzor bendu ističu King Crimson, i to je legitimno jer i tu postoji dodirnih točaka, no tamo i tada sam vidio i osjetio sličnost samo s jednim bendom.

IMG 2975

James je zadržao svoju standardnu poziciju u samom zaleđu pozornice, smješten u sjeni stavljajući svoju glazbu u prvi plan. Teška šminka i velika irokeza savršeno su se uklopile u cijeli mračni performans te večeri.

Nije spoiler jer su i drugi dani imali vanserijske izvođače s odličnim izvedbama, no Tool je za mene napravio koncertčinu s kojom se niti jedan na ovogodišnjem festivalu ne može usporediti. Oni su napravili najbolji show, isporučili najbolji i najkvalitetniji nastup, ostavili najveći dojam na mene. Dojam koji me i nakon više od 7 dana drži i tjera me da razmišljam o svemu što se desilo.

Salutiram, klanjam se, skidam šešir. Razvalili su!

Setlista

Ænema
The Pot
Parabola
Descending
Schism
Invincible
Sweat
Jambi
Forty Six & 2
Vicarious (extended intro)
(-) Ions
Stinkfist

IMG 2948

IMG 2986

IMG 2955

IMG 2680

IMG 2685

IMG 2782

IMG 2860

IMG 2938