Festivali
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mingus Big Band predvođen kontrabasistom Borisom Kozlovim, sinoć je uz ovacije publike zatvorio ovogodišnji 13. Zagreb Jazz Festivala (Jazzg).

Večer za pamćenje, započeli su kompozicijom „E's Flat, Ah's Flat too“, a nastavili s nekoliko kompozicija slavnog Cgarlesa Mingusa, kao i novim skladbama.

Velika završnica festivala pripala je jednom od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza kako bi obilježili 100. godišnjicu rođenja velikog i neponovljivog Charlesa Mingusa.

mbb

Mingus Big Band je nastao nakon smrti velikog jazz-kontrabasista, skladatelja i vođe ansambla Charlesa Mingusa (1922. - 1979.) i to na inicijativu njegove udovice Sue Mingus. Ona je pokrenula niz akcija u cilju očuvanja i prezentacije njegove glazbene ostavštine, ali je nažalost nedavno preminula (2. travanj 1930. – 24. rujan 2022.). Publika i band su je se sinoć prisjetili uz skladbu “Sue’s Changes”, koju joj je suprug posvetio.

Zbog Mingusove glazbe, ali i vrhunskih glazbenika koji sviraju u orkestru, taj je Big Band već godinama jedan od najboljih na jazz sceni, prvorazredna atrakcija, često na prvom mjestu u izborima stručnih časopisa.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 4424

U to se također sinoć uvjerila i publika. Mlađa i starija generacija vrhunskih glazbenika nikoga nije ostavila ravnodušnim dok su izvodili samo dio ogromnog nasljeđa američkih skladbi. Mingus je napisao više od tristo djela koja nadahnjuju glazbenike na luđačku svirku u kojoj su zastupljeni svi elementi koje tu glazbu čine izvrsnom: kolektivne improvizacije, spoj free jazza s elementima jazz-tradicije (blues, dixieland, spiritual, gospel, swing, latino, afro), promjene tempa, izniman osjećaj, unikatan i prepoznatljiv pristup i angažirana tematika koja pobuđuje dodatnu dubinu i snagu.

Samir Ceric Kovacevic Canon EOS R6 4266

Od inozemnih gostiju, 13. Jazzg je ugostio i Christian Sands Trio u Maloj dvorani Lisinski, Jazz/Takes Supergroup u Tvornici Kulture te Kayhana Kalhora i Erdala Erzincana u Kazalištu Kerempuh.

IzvještajiSve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u