Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

DeezerMišljenje koje je donijelo Vijeća stručnjaka Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) moglo bi dovesti u pitanje razvijeni poslovni model koji je standardna svjetska i europska praksa kod zaštite prava glazbenih zapisa na digitalnom tržištu.

Naime, prema donesenom Mišljenju, naknade za prava koje su se izvođačima i autorima isplaćivale individualno, putem ugovora s diskografima od sada bi se mogla naplaćivati i kolektivno putem predloženog cjenika, posredstvom izvođačke udruge HUZIP. Ovo Mišljenje presedan je u europskom zakonodavstvu s kojim se usklađuje i zakonodavstvo Republike Hrvatske, te je stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu.

Spomenuto bi moglo dovesti u pitanje isplativost poslovanja digitalnih servisa poput Deezera i YouTubea u Hrvatskoj te ih u najgorem slučaju primorati da počnu razmatrati opciju povlačenja s hrvatskog tržišta.

Povlačenje digitalnih servisa naštetilo bi cjelokupnom tržištu glazbe u Hrvatskoj i sasvim sigurno unazadilo njegov razvoj za sljedećih nekoliko godina. Oštećeni bi bili izvođači koji bi izgubili naknade od digitalnih izvođenja njihovih uradaka, kao i iznimno važan promocijski kanal. Ovakav scenarij utjecao bi ne samo na diskografe, izvođače i autore, već i na krajnje korisnike usluga, hrvatske građane, koji će ostati bez mogućnosti legalnog uživanja u glazbi, dok bi cijela glazbena industrija izgubila bi priliku sudjelovati na brzorastućem digitalnom tržištu. Glazba u digitalnom obliku preuzela je primat pa će tako u 2015. godini prvi puta na svjetskoj razini biti nadmašeni prihodi od CD i vinil ploča i važno je da se i Hrvatska razvija u tom smjeru.

Nitko od korisnika, globalnih kompanija koji stoje iza servisa poput Deezera i Youtubea, nije obaviješten o ranije navedenom postupku te nisu bili u mogućnosti pravovremeno dati svoja detaljna očitovanja. Hrvatska diskografska udruga (HDU) potaknuta očitim propustima u donošenju Vijeća stručnjaka, bila je dužna reagirati i ukazati na nepravilnosti te pokrenuti konkretne pravne korake protiv spomenutog Mišljenja. Zbog svega navedenog HDU je donio i Deklaraciju o zaštiti digitalnog tržišta hrvatske glazbe.

Hrvatski diskografi jednoglasno su objavili da će u slučaju pokretanja bilo kakvih sudskih postupaka ili sličnih aktivnosti koji narušavaju daljnje uspostavljanje digitalnog glazbenog tržišta u Republici Hrvatskoj biti prisiljeni sa svih digitalnih servisa povući sve fonograme s izvedbama hrvatskih umjetnika izvođača, te aktivno štititi prava na njima od eventualnog nelegalnog korištenja na Internetu. Primarni cilj ove Deklaracije potaknuti je izvođače da se i unutar svoje udruge zauzmu za svoju budućnost i budućnost hrvatske glazbene industrije, te onemogućiti da se zbog pojedinačnih interesa unutar industrije, ošteti cijela hrvatska digitalna glazbena industrija.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici