Kompilacija
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

preminuli glazbenici

Smiješno je kako nam se mali komadić duše otkine svaki put kad saznamo da je umro netko od glazbenika koje volimo ili poštujemo. Nikad ih nismo upoznali, no opet, čini nam se kao da su bili uz nas veliki dio našeg života.

Razlozi žaljenja zbog tog gubitka mogu biti svakojaki. Za nekima tugujemo jer znamo koliki je to gubitak za samu glazbu. Svjesni smo njihovog ogromnog doprinosa i žao nam je što više nikad nećemo uživati u njihovom glazbenom stvaralaštvu koje možda nismo nužno voljeli, ali smo duboko poštovali. Za nekima tugujemo jer smo zahvalni koliko nam je njihova glazba značila u životu, jer smo odrasli s njima, jer su bili tu nakon bolnog prekida, nakon smrti ljubljene osobe, u vrijeme tuge i samoće. Za nekima žalimo, jer smo svjesni koliko su toliko mogli postići, koliko ovaj svijet obogatiti, samo da su ostali s nama još neko vrijeme.

2017. godina bila je, nažalost, zapamćena po depresiji i samoubojstvima. Već smo pisali teškim problemima s kojima se glazbenici nose u okrutnom svijetu glazbene industrije, stoga ne iznenađuje da neki na kraju popuste pod pritiskom i stisnu taj metaforički okidač. U svijetu rocka, počevši od Chrisa Cornella do Chestera Bennington dolazimo do našega Dana Divjaka.  Ljubitelji popa, pogotovo K-popa, tugovali su za pop mega-zvijezdom  Kim Jong-hyunom koji je imao samo 27 godina. No, glazbenici koji su se pridružili rock supergrupi s onoga svijeta, u svijetu živih ostavili su dio sebe, na čemu ćemo im biti vječno zahvalni. Mada ih više nema, njihova glazba ostala je s nama, kao i svima onima koji dolaze nakon nas.

Mnogo je nadarenih glazbenih duša umrlo u protekloj godini i da ih nabrojimo sve, ovom tekstu ne bi bilo kraja, a ovo su neki koje bi istakli.

Chuck Berry

Da nije bilo njega, ne bi bilo ni rock ‘n’ rolla, moglo bi se reći. Teško je nabrojati sve načine na koje je Berry bio ključan za stvaranje rocka i svega što je nastalo nakon, no nepobitno je da je transformirao svijet glazbe i da ga se s razlogom smatra pionirom rocka.  Chuck Berry poznat je po pjesmama kao što su “Johnny B. Good”, “Maybelline” i “Roll Over Beethoven”,  smatran je ne samo utemeljiteljem rocka, već i “rock guitar” poze. Za njega je John Lennon rekao: “Kad bi rock and rollu dao drugo ime, ono bi bilo Chuck Berry”.  Umro je u devedesetoj godini, nakon dugog i ispunjenog života a sa svojom suprugom Toddy bio je u braku čak 68 godina.

Chris Cornell

Svijet je ostao shrvan u svibnju kad je došla vijest da se legendarni pjevač Soundguardena i Audioslavea ubio u svojoj hotelskoj sobi. Imao je samo 52 godine. Cornell će ostati zapamćen kao čovjek s nevjerojatnim rasponom glasa od gotovo četiri oktave kao i bogatom i odličnom diskografijom. Na žalost, bio je poznat i kao čovjek koji se cijeli život borio s ovisnošću o alkoholu i depresijom. Cornell je godinama  prije smrti bio trijezan, ali suicidalne misli koje su ga pratile konačno su ga osvojile. Službeni uzrok smrti utvrđen je kao vješanje.

Chester Bennington

Samo dva mjeseca nakon njegove smrti, Cornellov bliski prijatelj i pjevač Linkin Parka Chester Bennington pronađen je mrtav kao još jedna žrtva samoubojstva, također vješanjem. Datum njegove smrti bio je 20. srpnja, a bio je to također 53. rođendan Chrisa Cornella. Bennington je godinama javno istupao o svojoj depresiji i ostalim emotivnom problemima a priznao je i da je bio seksualno zlostavljan kao dijete od obiteljskog prijatelja. Chester i njegovi mračni stihovi bili su udarna sila Linkin Parka, s kojima je snimio sedam studijskih albuma, a bio je i pjevač rock grupe Stone Temple Pilots od 2013. do svoje smrti.  

Tom Petty

Tom Petty bio je jedan od najomiljenijih rock zvijezda današnjice, a umro je u 66. godini od srčanog udara. Preko 40 godina bio je frontmen svog benda The Heartbreakers, s kojim se rodilo bezbroj hitova. Kao solo izvođač možda je najpoznatiji po pjesmi “Free Fallin’”. Petty je i jedan od najprodavanijih izvođača svih vremena, prodavši preo 80 milijuna primjeraka nekog od svojih 3 solo i 13 albuma sa Heartbreakersima. Tom Petty and The Heartbreakers 2002. godine primljeni su u Rock and Roll Kuću slavnih.

Gregg Allman

Zajedno sa svojim bratom Duaneom, Gregg Allman je praktički redefinirao južnjački rock. Smatra se pionirom ovog žanra zbog načina na koji je pristupao pisanju pjesama – volio je miješati soul, blues i rock. The Allman Brothers Band imao je staž koji se protegao više od 40 godina i u kojem su nastali brojni hitovi kao što su “Ramblin’ Man” i “Midnight Rider”, koje je napisao Gregg. Osim po svojoj odličnoj glazbi, bio je poznat i po brojnim brakovima – ženio se i razvodio čak sedam puta, a jedan dio sedamdesetih bio je u braku s pjevačicom Cher. Allman je umro u sedamdesetoj godini od posljedica raka jetre.

Fats Domino

Fats Domino još je jedan pionir rocka koji nas je napustio u 2017. godini. Između 1950. i 1967. na top ljestvice izbacio je desetke hitova, kao što su “Blueberry Hill”, “Whole Lotta Lovin’” i “Walking to New Orleans”. Fats Domino bio je jedan od najpoznatijih rock glazbenika tadašnjice i među prvima koji se uspio probiti do bijele publike. Glazbeni kritičari smatraju da je Domino zapravo bio i podzastupljen zbog svog sramežljivog i skromnog karaktera. Fats Domino umro je u 89. godini života.

Malcolm Young

Najpoznatiji kao gitarist i prateći vokalist AC/DC-a, Malcolm Young jedan je od najutjecajnijih glazbenika ikad. Često je zvan “spiritus movensom” i “duhovnim vođom” grupe i većina njihovih pjesama nastala je na temelju riffova koje bi on skladao. Na nekoliko je mjesta proglašen kao jedan od najboljih ritam gitarista u svijetu glazbe. Young je u mirovinu pošao prije par godina, nakon što mu je dijagnosticirana demencija. Umro je u šezdeset i četvrtoj godini, samo nekoliko tjedana nakon što je njegov stariji brat George, također preminuo.

Al Jarreau

Al Jarreau bio je američki jazz pjevač nagrađen s čak sedam Grammyja, a nominiran je bio više od 15 puta. Legenda je ovo američkog jazza koja je svojim glasom besprijekorno vladala i u više od 50 godina glazbene karijere nadišao je žanrove, i tako se uspješno uklopio i u pop, R&B i soul. Za mnoge je bio glazbeni genije koji je svojim glasom upravljao kao instrumentom i bio je poznat po svojim vokalnim jazz improvizacijama. Pop svijetu bio je poznat po pjesmi “We're In This Love Together”. Umro je u 76. godini nakon niza respiratornih i srčanih problema.

Grant Hart

Bio je najpoznatiji kao osnivač i bubnjar hardcore grupe Hüsker Dü i direktno je odgovoran za neke od njihovih najboljih pjesama, kao što su “The Girl Who Lives on Heaven Hill” i “Turn on the News”. Albumi Hüsker Dü obilovali su ljutim hardcore punk pjesmama pomiješanim s pop melodijama, čime su  stvorili svoj poseban zvuk. Hart je umro u 56. godini od posljedica raka jetre i hepatitisa C.

Walter Becker

Walter Becker bio je, basist, gitarist i su-osnivač Steely Dana, rock grupe koja djeluje više od 40 godina. Becker je u svojoj gitari miješao elemente rocka s jazzom a rezultate je bio “jazz rock grupa”, kako ih je zvalo bivši kolega iz grupe, komičar Chevy Chase. Vrhunac grupe je bio u sedamdesetima, mada su imali kultnu sljedbu koja ih je nastavila pratiti i ostatak njihove karijere. Uzrok smrti bio je rak jednjaka, s kojim se dugo borio.

Charles Bradley

Sebe je zvao “Screaming eagle of soul” a bio je poznat po svojim imitacijama Jamesa Browna, kojem je ličio, a koje je izvodio pred publikom kao izvor zarade. Potpisao je za Daptone Records 2002. kad je počeo osvajati soul scenu i privlačiti mlađu publiku. Iako je cijeli život nastupao, svoj debitantski album objavio je 2011. godine, i često je govorio kako mu je drago da je slavu pronašao kasnije u svojem životu. “Sad znam mnogo više i znam se bolje nositi sa stvarima, rekao je”. Bradley je umro od raka želuca u šezdeset osmoj godini.

Allan Holdsworth

Allan Holdsworth imao je karijeru koja je trajala više od 40 godina i iz nje je proizašlo preko 12 studijskih albuma. Holdsworth je bio najpoznatiji po svojim jazz fusion izvedbama, a također je bio poznat kao vrlo educirani gitarist. Njegov legato solo stil proizašao je iz neispunjene želje da svira saksofon. Allan Holdsworth postao je kasnije inspiracija mnogim danas divovskim glazbenicima, kao što su Eddie Van Halen, Joe Satriani, John Petrucci i mnogih drugih. Umro je u svom domu u Kaliforniji u travnju.

David Cassidy

David Cassidy bio je glumac i glazbenik, poznat po svojoj ulozi Keitha Partridgea u glazbenom sitcomu The Partridge Family. Tom ulogom postao je tinejdžerski idol sedamdesetih u Americi. Poznat je po pjesmama “I Think I Love You”, “I Woke Up in Love This Morning” i pjesmi “Lyin' to Myself”, koja bila dio njegove povratne karijere u devedesetima. Godinama se mučio s demencijom prije nego je preminuo u šezdeset sedmoj godini.

Chuck Mosley

Chuck Mosley bio je prvi frontmen grupe Faith No More i pjevao je na njihova prva dva albuma: We Care A Lot i Introduce Yourself. Nakon razlaza s Faith No More, nastavio je u raznim grupama, a okušao se i u solo karijeri. Pjevač je bio jedan od pokretača onog što se kasnije nazvalo rap-rockom s naslovnom pjesmom prvog albuma, “We Care A Lot”. Mosley je umro u 57. godini nakon duge i teške borbe s ovisnosti u raznim supstancama.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima