Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svi imamo omiljene albume, ali glavno pitanje je imamo li omiljeni omot nekog određenog albuma?

Odgovor na to pitanje potražila je ekipa sa stranice OnBuy.com pokrenuvši anketu putem koje su željeli saznati koji je najlegendarniji omot albuma ikada i koliko je ljudi poslušalo albume s legendarnim omotom albuma. Anketi je pristupilo 4.528 osoba kojima je bilo ponuđeno da odaberu najdraži album od njih 100 te je nakon prikupljenih podataka napravljena Top 10 lista albuma.

najomoti

Album „Abbey Road“ legendarnih Beatlesa, prema rezultatima ankete, proglašen je najlegendarnijim omotom albuma svih vremena, a slika prikazuje poznatu četvorku (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr) kako prelazi zebru u ulici Abbey Road u Londonu. Čak 95% ispitanika odabralo je Abbey Road kao omiljeni. Na drugom mjestu našao se album „Dark Side of the Moon“ grupe Pink Floyd sa 87%. Zanimljiva je činjenica da samoimeni album grupe The Velvet Underground nije baš slušan od strane ispitanika (samo 24%), ali omot albuma koji prikazuje žarko žutu bananu zapeo je za oko ispitanima i to čak njih 64%.

Na posljednjem mjestu našao se album “Born in the USA” američkog pjevača Brucea Springsteena kojeg je samo 37% ispitanika odabralo kao omiljeni album, a 41% je preslušalo album.

najomoti

Sljedeće rangiranje tiče se najslušanijih albuma, a u ovoj kategoriji album “Rumours” grupe Fleetwood Mac najslušaniji je album od njih 10, sa 69% glasova ispitivača. Ovo nije iznenađenje jer pjesma “Go Your Own Way” na YouTubeu broji preko 131 milijuna pregleda. Malo preko 50% broji album “Abbey Road” koji je izglasan najlegendarnijim omotom svih vremena. Album “Aladdin Sane” izvođača Davida Bowieja našao se na posljedjem mjestu ove liste kao najmanje slušani album sa samo 37% glasova, što upućuje da nekada omot albuma može biti popularniji od same glazbe. Ostali Bowiejevi albumi poput “Ziggy Stardust” ili “Heroes” svakako su poznatiji i prepoznatljiviji albumi glazbenika, ali prema anketiranim osobama, očito je da to nisu.