Kompilacija

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Povijest rock'n rolla je prepuna mitova, urbanih legendi i kletvi. Neke priče o poznatim umjetnicima su istinite, no ima ii onih koje su naprosto izmišljene. Ovo su 17 najpoznatijih urbanih rock legendi, mitova i kletvi.

Je li Elis Presley još uvijek živ? Je li Paul McCartney poginuo u prometnoj nesreći, a Beatlesi ostavljali tragove te nesreće u njihovim pjesmama i albumima? Jesu li određeni gradovi, apartmani ili čak najjeftiniji upaljači krivi za lošu kob kod muzičara?

Je li planetarna slava Led Zeppelina i Roberta Johnson-a produkt pakta s vragom? Ultimate Classis Rocka napravio je istraživanje o ovim, a i ostalim globalnim mitovima i zašto se i dalje šire i diskutiraju iako su dokazani netočnima. No, nisu svi o pitanju života i smrti. U istraživanju su popratili i neke manje nevjerojatne dogodovštine glazbenika, poput, Keithovog Richardsa mijenjanja krvi, Gene Simmonsovog kravljeg jezika prišivanog na vlastiti, Cooperovog otkidanja glave živom kokotu i, naravno, kako su Rodu Stewartu ispumpali želudac. Plus, Ultimate Classic Rock pogledao je i one poruke koje se čuju naopačke u nekim pjesmama koje ste možda čuli. S druge strane, ostali su u istraživanju daleko od priča za koje su se dokazale da su u potpunosti točne - poput one gdje Ozzy Osbourne odgriza glavu šišmišu ili kako je Buddy Holly predvidio svoju smrt u snovima.

Paul McCartney je umro u automobilskoj nesreći

Bez premca, najpoznatiji rock mit je onaj o Paulu McCartneyu, koji tvrdi kako je Paul poginuo u automobilskoj nesreći kasne 1966. ili rane 1967. nakon čega su ga Beatlesi zamijenili za dvojnikom. Ovaj trač postao je popularan sredinom 1969. godine, nedugo nakon objavljivanja 'Abbey Road', gdje su navodno fanovi pronalazili nekakve manje tragove u pjesmama i slici albuma. Naravno trač nije točan, no McCartney se i sam šalio s tim tračem, te 1993. nazvao koncert 'Paul je živ'.

abbey road

The Beatles - "Abbey Road" (naslovnica)

Ima li Gene Simmons kravlji jezik?

Kako se bend Kiss proslavio sredinom 70-ih godina, neuobičajena dužina Simmonsovog jezika započinjala se debatirati, općenito se raspravljalo o tome imali li nadograđeni kravlji jezik ili ne. Gene Simmons ovo je negirao u svojoj autobiografiji i nadodao kako je shvatio da ima neobičan jezik već s 13 godina.

kiss

Kiss u Beču 2008., foto: Mitja Groznik (arhiva SG)

Led Zeppelini su prodali dušu vragu

S obzirom na ljubav Led Zeppelina prema bluesu i iskazano zanimanje Jimmyja Pagea za slavnog britanskog okultista Aleistera Crowleyja - te je čak i kupio Crowleyevu kuću 1970. godine - logično je da su se pojavile glasine da je bend slijedio vodstvo legendarnog bluesmana Roberta Johnsona i spustio se na raskrižje potraga za slavom. I nije pomoglo što je njihov odlučujući trenutak, "Stairway to Heaven", navodno sadržavao gnjevnu notu Sotoni kada se pusti unatrag. No, priča o Zeppelinu dolazi i s kvakom: samo se troje članova benda šuškalo da su se dogovorili s vragom. Basist John Paul Jones navodno se držao podalje. Led Zeppelin niti su potvrdili niti demantirali priču.

led zeppelin

Led Zeppelin

Elvis Presley je živ

Elvis Presley umro je 1977. godine, ali postoji mali dio populacije koji to odbija vjerovati. Kao dokaz ukazuju na izgled sličan onom uočenom u zračnoj luci Memphis na dan kada je umro i pogrešno napisano njegovo srednje ime na njegovom nadgrobnom kamenu. Viđenja Elvisa, posebno u Kalamazoou u državi Michigan, postala su hrana tabloidima tijekom 80-ih, a neki čak vjeruju da je statist u filmu iz 1990. "Sam u kući" mogao biti sam kralj.

Elvis in Home Alone Lead

Navodni Elvis u filmu "Sam u kući" (bradati čovjek u pozadini)

Je li Rod Stewart ispumpao želudac?

Još jedan zloglasni mit uključuje Roda Stewarta, koji je nakon noći izvođenja oralnog seksa na hitno prevezen u bolnicu i morao je ispumpati želudac. Stewart se nije osvrnuo na glasine sve dok nije izišao iz autobiografije 2012. godine, gdje nije samo negirao priču već je otkrio i njezino porijeklo. Dok je ljetovao sa Stewartom, njegov je publicist Tony Toon vratio muškarca u sobu koju je dijelio sa Stewartovim sedmogodišnjim posinkom. Toon je dobio otkaz sljedeći dan, pa je izmislio priču o pumpanju želuca i poslao je novinarima kao osvetu. Sagledavajući unatrag, Stewart se uspio osvrnuti na incident sa zbunjenom odvojenošću. "Recite što vam se sviđa kod Tonyja Toona - i Bog mu pomogao", napisao je, "ali bio je dobar u svom poslu."

rod

Rod Stewart u Zagrebu 2018., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

Jim Morrison je živ

Bilo je dovoljno misterije oko smrti Jima Morrisona u Parizu da bi neki pomislili da je pjevač grupe The Doors još uvijek živ. Nije bilo ni obdukcije ni policijske istrage, a nije bilo ni javnog sprovoda. Kao i kod Elvisa Presleyja, i tijekom godina brojna su viđenja Morrisona na slučajnim mjestima.

jim

Jim Morrison

Je li Keith Richards izbacio heroin iz sebe pomoću mijenjanja krvi?

Jedna od najpoznatijih legenda o rocku i dalje je ona koja tvrdi da si je Keith Richards šutnuo heroin 1973. zahvaljujući eksperimentalnom postupku u Švicarskoj. Iako je te godine otišao u švicarsku kliniku potražiti liječenje od svoje ovisnosti i možda mu je provedena neka vrsta hemodijalize radi filtriranja toksina, taj je postupak priznao kao šalu. Richards se heroina odrekao tek nekoliko godina kasnije, nakon uhićenja 1977. zbog posjedovanja u Torontu.

keith

Keith Richards u Spielbergu 2017., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

Maskiranje teksta unatrag

U 70-ima i 80'-ima, neki ljudi su bili uvjereni kako se, kada određene pjesme puštate unatrag, mogu čuti subliminalne poruke. Poruke variraju od onih gle Queenov hit 'Another One Bites the Dust' zagovara marihuanu, pa sve do Paul McCarnetyeve smrti u pjesmi 'Revolution 9'. Mnogi poznati predsjednici tj. vođe mislili su kako umjetnici koriste 'maskiranje unatrag' kako bi potaknuli ljude da se klanjaju Sotoni, i poruke se mogu pronaći u pjesmama poput: 'Stairway to Heaven' od Led Zeppelina, 'Hotel California' od Eaglesa i 'Can't Get It Out of My Head'. Za pjesmu 'Better by You, Better Than Me' od Judas Prista se smatralo kako, puštajući unatrag, govori 'Do it' (napravi to), da bi na kraju završili na sudu zbog samoubojstva dva mladića koji su ih slušali. Dokazi su potvrdili kako je to sve samo slučajnost. No ideja od 'maskiranju riječi unatrag' nekima je bila vrlo zabavna. Ozzy Osbourne kaže "Tvoja majka prodaje kotače u trupu" u pjesmi iz 1988 'Bloodbath in Paradise'

iv

Led Zeppelin - "IV" (naslovnica)

Što se zapravo dogodilo između Alice Coppera i kokoši?

Tijekom nastupa Alicea Coopera 1969 'Rock 'n' Roll Revival' u Torontu, živa kokoš se nekako pojavila na pozornici. Misleći kako će moći poletjeti, pjevač ju je bacio u publiku, no nažalost u publici je završila u komadima. Nedugo nakon toga, počela je kružiti priča kako joj je Cooper otkinuo glavu te zatim pio njezinu krv. Frank Zappa ga je nedugo nakon toga nazvao i pitao je li to istina na što je Cooper rekao da nije. No Zappa ga je savjetovao kako neka ne poriče to jer je dobio odličan publicitet.

Alice Cooper

Alice Cooper u Grazu 2011., foto: Mitja Groznik (arhiva SG)

Robert Johnson je išao raskrižjem života

Robert Johnson je u svom gradu Mississippiju bio na glasu kao siromašni gitarist. No, odjednom je nestao na nekoliko mjeseci i vratio se s tehnikom sviranja koja je oduševila sve. Kroz interpretacije njegovih pjesama i pomalo namjernog stvaranja mitova, govorilo se da je bluesman stajao na raskrižju - za koje se vjeruje da je raskrižje autocesta 61 i 49 u Clarksdaleu (Mississippi) - gdje mu je vrag ponudio majstorstvo gitare u zamjenu za njegovu dušu. Johnson je umro pod misterioznim okolnostima - ili ga je netko otrovao ili ga je sifilis dokrajčio, 1938. godine u dobi od 27 godina.

robert j

Robert Johnson

Nose li bijeli BIC upaljači nesreću?

U 2011. godini, poster koji zagovara konzumiranje marihuane na stranici HighDeas.com sugerirao je kako su kod provođenja obdukcije glazbenika: Janis Joplin, Jimia Hendrixa, Jima Morrisona i Kurta Cobaina pronađeni bijeli BIC upaljači u džepovima. Snopes je demantirao tu teoriju ukazavši kako je BIC tek nakon smrti Janis, Hendrixa i Morrisona počelo prodavati jednokratne upaljače. Dodatak svemu je to da je Morrison umro u kadi i nikada nije bila obdukcija, a i nekoliko upaljača je uočeno oko Cobaina no niti jedan u njegovom džepu.

bijeli upaljac bic

Bijeli BIC upaljač

Je li "Elvira striptizeta" na naslovnici albuma 'Small Change' od Tom Waitsa?

Prije nego što se proslavila kao Elvira, gospodarica mraka, Cassandra Peterson bila je model u Los Angelesu. Neki obožavatelji čak misle da je ona striptizeta u gaćicama na albumu "Small Change" Toma Waitsa iz 1976. godine. Tijekom godina Cassandru su o tome pitali mnogo puta, ona je više puta rekla kako je to nešto čega bi se trebala sjećati, ne može sa sigurnošću reći da je to istina jer su joj 70-te godine koje su joj u magli.

small change

Tom Waits ‎- "Small Change" (naslovnica)

Kletva San Francisca

Ideja da San Francisco bude smrtno zvono za rock grupe razglasio je Dan Auerbach iz Black Keysa. Kako se u gradu završavala iscrpljujuća turneja njegovog benda 2015. godine, shvatio je da su tri najlegendarnije rock grupe - Beatles, Band i Sex Pistols - tamo odsvirali svoje posljednje koncerte. Auerbach se pitao jesu li i Keysi bili predodređeni za istu sudbinu. Ali daljnje istraživanje opovrgnuo je njegovu teoriju. Beatlesi su jednostavno odustali od turneje nakon koncerta 29. kolovoza 1966. u Candlestick Parku, zadržavajući se zajedno više od tri i pol godine. The Band se razišao nakon oproštajnog koncerta iz 1976. godine The Last Waltz, održanog u Winterlandu, ali su se četiri od njegovih pet članova okupili 1983. godine i ostali zajedno do smrti Ricka Danka 1999. Sex Pistols raspali su se odmah nakon zadnjeg datuma njihove jedine američke turneje, također u Winterlandu. Ali i oni su se okupili na nekoliko turneja između 1996. i 2008., ali bez basista Sida Viciousa, koji je umro 1979. godine.

Dan Auerbach

Dan Auerbach u Munchenu 2012., foto: Branko Galičić (arhiva SG)

Charles Manson bio je na audiciji za bend Monkees

Iako je veza Charlesa Mansona s rock scenom u Los Angelesu kasnih 60-ih, kroz njegova prijateljstva s Dennisom Wilsonom iz Beach Boysa i producenta Byrdsa Terryjem Melcherom, dobro dokumentirana, kontra popularnom traču nikad nije odlazio na audicije za rock band 'Monkees'. Prema istraživanju Snopesa, Manson je u to doba bio zatočen na otoku McNeil u Washingtonu.

charles manson

Charles Manson

Prokleti stan Harryja Nilssona

Harry Nilsson mnogo je putovao između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, pa je često pustio prijatelje da ostanu u njegovom stanu u Londonu u dijelu Mayfair. Tamo su umrle dvije rock legende. Cass Elliot iz 'Mamas and Papas', koja je umrla od srčanog udara - a ne od gušenja sendviča sa šunkom, kako se priča, 29. srpnja 1974. Četiri godine kasnije, 6. rujna 1978, bubnjar iz 'Whoa' Keith Moon umro je od slučajnog predoziranja tabletama u stanu. Nilsson zbog toga više nikad nije kročio u stan. Pete Townshend kupio ga je od pjevača 1980.

scorpions

Scorpions u Ljubljani 2018., foto: Mitja Groznik (arhiva SG)

Je li CIA napisala Scorpionsov ' Wind of Change?

Godine 2020., a temeljem dojave od izvora koji je znao u CIA-i, novinar Patrick Radden Keefe pokrenuo je podcast kako bi istražio je li agencija napisala hit Scorpionsa 'Wind of Change' kao dio propagande hladnog rata. Pjevač Klaus Meine odbacio je tu tvrdnju, rekavši da je melodiju iskomponirao onakon što je primijetio velike društvene razlike u Rusiji nakon turneja 1988. i 1989. godine. O ovome smo već ranije pisali, a tekst možete pronaći OVDJE.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture