Kompilacija

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Od samog početka, važan dio Beatlesa bio je vizualni prikaz. Prvotni dani benda, a zatim i slava koju su stekli, ponajviše ih je obilježila njihovim izgledom, posebno odjećom, a mediji su bili opsjednuti njihovih frizurama, jaknama u bojama, općenito zaluđeni Johnom, Paulom, Georgeom i Ringom.

Prije samih Beatlesa, naslovnice albuma služile su više kao dodatak zaradi od prodaje albuma i prava na albume, ali njihove naslovnice ostale su u sjećanju do dana današnjega i obilježile 20. stoljeće. Svojim naslovnicama pridružili su se legendama poput Rolling Stonesa, Davida Bowieja, Pink Floyda i ostalih čija je likovna oprema albuma trajno sjećanje na savršenstvo glazbe.

Saznajte priče o svim naslovnicama albuma legendarnih The Beatlesa, koje su napravile kolege s portala www.udiscovermusic.com

1. Please Please Me (1963.)

ppm

(Naslovnica albuma fotografirana od strane Angusa McBeana)

George Martin donio je odluku da će naslovnicu debitantskog albuma Beatlesa snimiti Angus McBean. Osim što je tada Martin bio producent benda, također je bio i na čelu diskografske kuće Parlophone. Prvotna zamisao za slikanje bila je londonski zoološki vrt, ali je zoološki vrt odbio tu ideju pa je lokacija postala diskografska kuća EMI, a datum snimanja bio je 5. ožujka 1963. godine. McBean je „Fantastičnu četvorku“ slikao kako stoje na balkonu, iako je on osobno bio nekoliko katova ispod članova benda. „Okinuo sam nekoliko fotografija ležeći na prsima kako bih uhvatio najbolji kadar i nakon par fotografija rekao im kako smo gotovi“, rekao je McBean. Recenzija albuma.

2. With the Beatles (1963.)

wtb

(Naslovnica albuma fotografirana od strane Roberta Freemana)

Kako je prvi album Beatlesa postigao veliki uspjeh, već je drugi album nagovijestio kako bend očekuju velike stvari. Album je izašao nekoliko mjeseci nakon prvijenca.

Robert Freeman naslovnicu albuma nije snimio u studiju, već na koridoru ispred hotela Palace Court u Bournemouth dok su Beatlesi bili na turneji. Paul McCartney prisjetio se kako je Freeman pronašao savršeno mjesto za fotografiju gdje je prirodno svijetlo bilo najbolje vidljivo u 11 sati pa smo tada i obavili slikanje. Rezultat svega bila je ikonska fotografija. Harrison je dodao kako je ova naslovnica obilježila sve buduće naslovnice albuma benda. Recenzija albuma.

3. A Hard Day’s Night (1964.)

hdn

(Naslovnica fotografirana od strane Roberta Freemana)

Ova naslovnica albuma sastoji se od crno-bijelih portreta svakog člana Beatlesa koji su jednako obučeni i također imaju jednake frizure. I ovoga puta fotograf je bio Robert Freeman, ali slike su nastale u njegovom londonskom studiju.

Freeman i Beatlesi postali su prijatelji – čak su Freeman i Lennon živjeti u istom kvartu. Fotograf je opisao to razdoblje kao najbolje svoga života, uz puno aktivnosti, reflektora i nevjerojatno provedenog vremena. Recenzija albuma.

4. Beatles For Sale (1964.)

bfs

(Naslovnica fotografirana od strane Roberta Freemana)

Slika je nastala ponovno od strane Roberta Freemana, ali ovoga puta u Hyde Parku u Londonu u listopadu 1964. godine. Članovi benda bili su obučeni kao prave rock zvijezde, s pravim osmijesima na licu i naravno prepoznatljivim istim frizurama. „Bilo je tako jednostavno – svi bi izgledali uvijek isto pa je Freeman rekao samo da se pojavimo jer je znao da neće dugo čekati da dođemo“, rekao je McCartney. Recenzija albuma.

5. Help! (1965.)

help

(Naslovnica fotografirana od strane Roberta Freemana)

Za ovu naslovnicu albuma članovi benda bili su obučeni u snježna odijela i svojim rukama signalizirali znakove semafora. Iako je prvotna Freemanova zamisao bila da članovi benda drže slova H-E-L-P, ideja nije zaživjela stoga su oni imali svoju koreografiju koja se pokazala uspješnom. Iste godine Freeman je de facto postao službeni fotograf benda i zaslužan je za mnoge uspješne naslovnice benda tijekom svih godina postojanja. Freeman je preminuo 2019. godine, a McCartney je imao samo riječi hvale za njega: „Bio mi je omiljeni fotograf tijekom lijepih godina provedenih u Beatlesima. Bio je veliki profesionalac, znalac, ali i odlična i ugodna osoba.“ Recenzija albuma.

6. Rubber Soul (1965.)

rs

(Naslovnica fotografirana od strane Roberta Freemana)

Drugi album Beatlesa koji je izašao 1965. godine bio je i njihov najbolji do tada s hitovima poput Nowhere Man i Norwegian Wood. Na ovoj naslovnici albuma nije se našlo ime benda, već 4 lica svakog od Beatlesa. Do toga je došlo sasvim slučajno tako što je Freeman snimio nekoliko fotografija u blizini Johnove kuće u Weybrigdeu. Paul McCartney objasnio je kako im je po povratku u London Freeman pokazao snimljene slike, a jednu je na kartici složio poput naših glava što nam se odmah svidjelo pa je tako i došlo do naslovnice. Recenzija albuma.

7. Revolver (1966.)

rev

(Ilustracija od strane Klausa Voormanna)

Iako je slikao prethodnih 5 naslovnica albuma Beatlesa, ovoga puta to nije bio slučaj. Predložio je fotografiju za nadolazeći album Revolver, ali odbijena je iz razloga i u korist starog prijatelja Beatlesa Klausa Voormanna iz Hamburga. Njegova ilustracija prihvaćena je i završila je kao naslovnica novog albuma.

Voormann je rekao kako su Beatlesi bili avangardni, tako je i ilustracija bila na tom tragu. Ilustraciju je pokazao članovima benda, producentu Georgeu Martinu i menadžeru benda Brianu Epsteinu. Svi su bili oduševljeni i prihvatili ju kao naslovnicu albuma. Recenzija albuma.

8. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967.)

sgt

(Dizajn od strane Petera Blakea i Jann Haworth, naslovnica albuma fotografirana od strane Michaela Coopera)

Album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band više je nostalgični nego psihodelični album. Na naslovnici albuma pojavilo se više od 60 osoba koje predstavljaju prijatelje, heroje, ikone i sve radnike Mop Topa.

„Željeli smo puno osoba na naslovnici tako da svatko tko bude gledao sliku, da se zamisli i proučava govor tijela svake pojedinačne osobe“, rekao je McCartney.

Za ovu prigodu Beatlesi su angažirale umjetnike Petera Blakea i Jann Haworth. Ova naslovnica albuma svakako je uvela revoluciju i podigla ljestvicu više za sve buduće naslovnice albuma, a utjecala je posebno na pop kulturu. Prema Ringu, ovaj album bio je nešto posebno za sve Beatlese, nešto s čime se ranije nisu sreli. Oduševili su ih razni kostimi, a pogotovo toliko ljudi na jednoj naslovnici. Recenzija albuma.

9. Magical Mystery Tour (1967.)

mm

(Naslovnica dizajnirana od strane Johna Van Hamersvelda)

Iako prvotno nije izdan kao LP u Velikoj Britaniji već kao dvostruki EP koji je dolazio kao dvostruki album s knjižicom za film Magical Mystery Tour, u Americi je ovaj album postao vrlo popularan. Na naslovnici albuma članovi benda obučeni su u odijela koja su nosili u filmu i po tome je prepoznatljiva ova naslovnica albuma.

10. The Beatles (The White Album) (1968.)

wa

(Naslovnica dizajnirana od strane Richarda Hamiltona)

Naslovnica ovog albuma bila je potpuna suprotnost od albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band koji je bio pun detalja i vibracija. Ovaj album, kao što mu i samo ime kaže, bio je bijele boje. Uz album je također dolazilo i četiri portreta snimljenih od strane Johna Kellyja, kao i kolaž poster Hamiltona.

Svaki član benda dobio je unikatnu jedinstvenu kopiju ovog albuma, numeriranu kao 0000001. Godine 2015. Ringo Starr svoj je jedinstveni primjer prodao na aukciji za 790 tisuća dolara! Recenzija albuma.

11. Yellow Submarine (1969.)

ys

(Produciran od strane Georgea Dunninga, ilustracija od strane Heinza Edelmanna)

Album glazbe za animirani film Yellow Subnmarine bio je jedinstven u usporedbi sa svim albumima benda. Dolazio je na dva CD-a, a bio je poseban po tome što su se na njemu pojavile samo 4 nove pjesme benda.

Poznata žuta podmornica postala je jedan od istinskih obilježja i prepoznatljivi faktor Beatlesa. Osim što postoje igrače karte i čarape sa slikom podmornice, čak je na tržište izašlo i limitirano izdanje Monopolyja poznato kao Yellow Submarine Monopoly. Recenzija albuma.

12. Abbey Road (1969.)

ar

(Naslovnica albuma fotografirana od strane Iaina Macmillana)

Završen u ljeto 1969. godine, album Abbey Road ujedno je i posljednji snimljeni album benda. Prvotna ideja za naslovnicu bila je slika ispod planine Mount Everest, najvišeg vrha svijeta. Ideja je propala u startu stoga su odlučili snimiti naslovnicu u Londonu.

Poznata naslovnica gdje četvorica Beatlesa prelaze obilježeni pješački prijelaz (popularnu „zebru“) u ulici Abbey Road u kojoj se nalazio i studio EMI u kojem su i snimili album. Naslovnica albuma do dana današnjega mnogim teoretičarima zavjere postala je mit o kojemu raspravljaju. Posebno im je smetala činjenica što je Paul McCartney prelazio zebru bosih nogu, dok su svi ostali članovi benda imali cipele na nogama. Razlog što je McCartney bio bos je to što je želio ostati upamćen po nečemu potpuno drukčijem.

Recenzija albuma.

13. Let It Be (1970.)

let it be

(Naslovnica albuma fotografirana od strane Ethana Russella)

Let It Be, službeno i posljednji album benda izašao je 1970. godine, ali u vrijeme objavljivanja bend više nije bio na okupu jer su se razišli.

Prvotno nije bio plan izdati album pod tim imenom, već pod imenom Get Back s motivima prvog albuma Please Please Me. Čak je i fotograf Angus McBean bio pozvan da napravi fotografiju istog kadra kao i 1963. godine, ali ideja ipak nije zaživjela stoga je Let It Be i službeno ostao posljednji album legendarnog liverpoolskog kvarteta, a John, Paul, George i Ringo ušli su u legendu. Recenzija albuma.

Kompletni članak možete pročitati na Udiscovermusic.com