Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Osvojiti nagradu Grammy san je svakog glazbenika ili osobe usko povezane s glazbenom industrijom. Ova lista neće se baviti uobičajenim osvajačima ove prestižne nagrade, već osobama koje su ju osvojile, a da nemaju nikakvu poveznicu s glazbom.

1. Carrie Fisher

Glumica i spisateljica Carrie Fisher postala je slavna po svojoj ulozi princeze Leiaje u Ratovima zvijezda. Tu ulogu prvi je puta odglumila 1977. godine, a prvog Grammyja osvojila je 2010. godine za Najbolji govorni album. Nagrađena je i drugim Grammyjem 8 godina kasnije, ali nažalost nije ga mogla preuzeti jer je 2016. godine preminula od zatajenja srca u dobi od 60 godina.

2. Betty White

Rođena davne 1922. godine, glumica i voditeljica Betty White zaista ima impresivnu i dugu karijeru. Publici je poznata po svojim šaljivim ulogama u mnogim komedijama. Također je i kao producentica pionirka ženskog televizijskog i filmskog posla. Ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda 2013. godine kao osoba s najdužom televizijskom karijeru zabavljača. Godine 2012. dobila je Grammy nagradu za glazbenu verziju svojih memoara.

3. Kathy Griffin

Glumica, voditeljica i stand up komičarka Kathy Griffin vrlo je zanimljiva osoba. Nakon što je osvojila čak dvije nagrade Emmy, san joj je bio osvojiti i nagradu Grammy. Nakon silnih nominacija za ovu prestižnu nagradu, san joj se ostvario 2014. godine kada je osvojila Grammyja u kategoriji Najbolji komedijski program.

4. Kate Winslet

Zvijezda filma Titanik u svojoj je glumačkoj karijera osvojila mnogo nagrada poput Oscara, Emmyja, Zlatnog globusa i ostalih nagrada. Kate Winslet osvojila je čak dva Grammyja: glazbeni za njen singl What If te u kategoriji Najbolji govorni album za djecu.

5. Martin Luther King Jr.

Za mnoge je govor Martina Luthera Kinga Jr., kada se usprotivio slanju američkih vojnika u Vijetnam te samome ratu najbolji govor ikada izgovoren od strane jedne osobe. Luther je 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, a nažalost, 4 godine kasnije, ubijen je u atentatu u Memphisu. Njegov govor Why I Am Opposed to the War in Vietnam posthumno je nagrađen nagradom Grammy u kategoriji Najbolji govorni album 1971. godine.

6. Barack Obama

Bivši američki predsjednik Barack Obama osvojio je čak dva Grammyja. Iako je učinio važne stvari kao predsjednik, nije bio poznat kao glazbenik. Obama je osvajač dva Grammyja u istoj kategoriji, za Najbolji govorni album za svoje dvije glazbene knjige Dreams From My Father i The Audacity Of Hope.

7. Sophia Loren, Bill Clinton i Mikhail Gorbachev

Bez premca najnevjerojatnija kombinacija: talijanska glumica Sophia Lauren, bivši američki predsjednik Bill Clinton i bivši predsjednik SSSR-a Mikhail Gorbachev. Njih troje osvojili su Grammy u kategoriji Najbolji glasovni album za djecu za djelo Peter and the Wolf. Gorbachev je čitao uvodni dio priče na engleskom jeziku iako ga nije govorio, Loren je čitala dio sa zubić vilom iz perspektive Petera dok je Clinton čitao priču iz perspektive vuka. Svakako je riječ o internacionalnoj suradnji bez premca.

8. The Muppets

Muppetsi su postali institucije jer su ove lutke diljem svijeta uveseljavale djecu, ali također i odrasle. Lutke su često bile glazbeno nadahnute na svoj jedinstven način stoga je bilo logično da žaba Kermit i ostatak družine osvoje Grammyja. To im je pošlo za rukom 1978. godine kada su prvi puta osvojili nagradu Grammyja za Najbolji dječji album, a godinu kasnije također su osvojili Grammyja, ali za Album filmske glazbe za film The Muppet Movie.

9. Ulica Sezam

Bilo je za očekivati da će i druge kolege lutaka biti nominirane za prestižne nagrade, a riječ je naravno o likovima iz Ulice Sezam. To im je pošlo za rukom 2001. godine kada su osvojili nagradu Grammy za Najbolji album, a riječ je o albumu Elmo & The Orchestra.

10. Woody Allen

Naravno da ova lista ne bi mogla proći bez jedne osebujne osobe, a riječ je o Woodyju Allenu. Ovaj odlični, ali nekako čudan i neobičan glumac, režiser i producent osvojio je toliko nagrada da bi trebao jedan poseban članak da ih se sve nabroji. Nominiran je za nagradu Oscar nevjerojatnih 24 puta, a četiri puta osvojio je tu prestižnu nagradu. Poznato je da Allen obožava jazz glazbu. On nije osvojio Grammy u glazbenoj kategoriji, jer ipak nije prvenstveno glazbenik, ali je za film Ponoć u Parizu osvojio Grammyja u kategoriji Najbolji kompilacijski album filmske glazbe za vizualne medije.

Opširnije možete pročitati na thomann.de.