Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Metallica Master Of Puppets reissue CD

Kad mi je u ruke dospjelo izdanje "Master Of Puppets [Expanded Edition]", koje je 10. studenoga objavila Rhino / Blackened Recordings, u glavi su mi se počele rojiti brojne misli vezane uz ovaj bend… Metallica, to doista zvuči vrlo metalno, žestoko, snažno, nabrijano i, što je posebno važno, izuzetno kvalitetno, bez obzira što se radi o glazbenom žanru kojeg nazivamo "thrash metal".

Bend je 1981. osnovan tako da je James Hetfield odgovorio na oglas koji je u lokalnim novinama dao objaviti bubnjar Lars Ulrich i priča se pokrenula. Naime, postava Metallice uglavnom se sastojala od bubnjara Larsa Ulricha, ritam gitarista i pjevača Jamesa Hetfielda te solo gitarista Kirka Hammetta, dok se mjesto basista tijekom vremena popunjavalo s nekoliko osoba. No, od 2003. na toj poziciji svira – ali i pjeva back vokale – Robert Trujillo.

No, vratimo se u 1981., kada je bend stupio na ovu nimalo gostoljubivu glazbenu scenu, u vrijeme kad je njihovu svirku obilježavalo zapravo vrlo agresivno sviranje brzog tempa, s dosta instrumentala, što ih je opet dosta brzo svrstalo u skupnu "BIG 4 thrash metala". Tu veliku četvorku činili su još Slayer, Megadeth i Anthrax. Iako nisam neki vrsni znalac ovog glazbenog žanra, opus Metallice dosta dobro poznam i to sasvim slučajno, stjecajem nekih vrlo čudnih okolnosti. Danas, s ovim vremenskim odmakom, sa sigurnošću mogu tvrditi da sam na to čak i ponosan.

Njihov treći album, "Master of Puppets", izvorno je objavljen 3. ožujka 1986. preko Elektra Records i postao je prvi album ovog žanra koji je RIAA (Recording Industry Association of America) certificirao kao platinasti. Samo u SAD postao je 6 puta platinast a diljem globusa prodan je u više od 10 milijuna primjeraka. A jednako tako, 2016. godine album se notira i dodaje u National Recording Registry of the Library of Congress, što je privilegija i čast samo onih djela koja u sebi nose predznak "kulturno, povijesno ili estetski značajno".

Ovo prošireno izdanje od 3 CD-a donosi nam neobjavljene demo snimke, intervjue, pjesme u live-verzijama i raskošnu popratnu knjižicu. Kao i mnoga izdanja prije ovoga, i ovo ima glavnu zadaću dati slušateljstvu jednu novu dimenziju albuma i benda i zapravo detaljno ocrtati svu važnost i značaj koji se tijekom godina transformirao i u konačnici etablirao do gotovo nevjerojatnih razmjera. Neću ulaziti u detalje, ali navest ću vam samo ovaj podatak: Metallica je zaključno s objavom svog pretposljednjeg albuma, "Death Magnetic", prodala oko 100 milijuna albuma diljem svijeta!

Tu se sada mogu uključiti i svi oni koji su ih nekada nazivali urlatorima, čudovištima, luđacima koji samo "drmaju i pile" a nemaju blage veze što je glazba i tako dalje u tom stilu. Da, istina je da ponekad i ne razumijemo neki glazbeni izričaj, ali na ovom primjeru možemo osjetiti koliko je to zapravo vrlo sliski teren.

Upravo je "Master Of Puppets" postao jedan od najutjecajnijih thrash metal albuma. To je Metallici vrlo brzo donijelo neslućeno veliku bazu obožavatelja u toj glazbenoj underground sceni, a potom su se i glazbeni kritičari značajnije uključili u ovu priču, koju su do tada gledali s nekog odmaka, vjerojatno se bojeći nešto konkretno podržati i popljuvati, kako se to obično i čini. Samo pet godina kasnije, Metallica je upravo istoimenim albumom (koji je poznat i kao Crni album) postigla značajniji komercijalni uspjeh. Bend širi svoj glazbeni interes i stil, a tada je uslijedilo i općepoznato prihvaćanje njihove glazbe i njih samih od tzv. "mainstream" publike.

No, vratimo se mi u sada već daleku 1986. i pozicionirajmo neka svoja stajališta, neke svoje uvriježene norme i razmišljanja koja su dominirala našim glazbenim bićem prije točno 31 godinu... Što nas upućuje na nevjerojatno nabijenu energiju, nagomilanu snagu i nepobitnu kvalitetu ovog albuma u tih niti 55 minuta, u tih osam skladbi koje svaka za sebe vrlo istančano i točno pogađaju baš svaki djelić glazbenog bića slušatelja, fana, kritičara ili pak nekog slučajnog, još neupućenog klinca koji traži nešto "nabrijano".

Metallica Master of Puppets album cover

Kada se malo staloženije preslušava ovaj njihov treći studijski album, dolazi se do vrlo direktnih zaključaka kako je to jedan od najuspješnijih primjera spajanja tih čvrstih metalnih riffova i nevjerojatne punk energije. Pri tome, dobili smo jednu impresivnu glazbenu eksploziju koja da da je eksplodirala, a svuda oko nas letjele su čestice sirove ljepote, prizemne i izvorne jednostavnosti snage, energije i najvažnijih elemenata te glazbene fuzije. Thrash – kao dio društvene svijesti; metal – koji je, nećete vjerovati, doslovno postao dio pop kulture, a potom sve zajedno razvilo se u jedan vrlo intenzivan spoj jednostavnosti i progresive i eto nam jednog novog bastiona baš takvog glazbenog izričaja. O tome nam svjedoči upravo drugi disk, "Riffs, Demos, Rough Mixes & Interviews", na kojem imamo prigode slušati kako je zapravo došlo do baš ovakvog u konačnici vrlo značajnog studijskog albuma i to u vrijeme kada barem ja osobno nisam baš previše bio uvjeren da cijela ta priča ima baš takav značaj. Naime, ovdje se radi o 1985. i vremenu u kojem je album "Master Of Puppets" nastajao. Ukratko, rekao bih da je Metallica nosila glazbenu priču koja je doista zahtijevala dublje razumijevanje.

I na kraju, tu je i treći dio koji nam nudi njihove live-snimke s turneje 1986., kojom je bend promovirao tada svoj novi album. Sve u svemu, ovo prošireno izdanje "Master Of Puppets" fanovima Metallice bit će kultni dokument i dokaz da njihova priča nikako nije i ne može biti bez veze, a svima ostalima ovo izdanje je ekspresivna i vrlo eksplicitna glazbena priča koja je danas potpuno pretvorena u jednu od najžešćih i najvećih svjetskih rock atrakcija.

Više o svemu potražite na:
https://www.metallica.com/
https://www.facebook.com/Metallica/

Sadržaj izdanja:

DISC 1 - Master Of Puppets Remastered
1. Battery (Remastered) (5:12)
2. Master of Puppets (Remastered) (8:35)
3. The Thing That Should Not Be (Remastered) (6:36)
4. Welcome Home (Sanitarium) (Remastered) (6:27)
5. Disposable Heroes (Remastered) (8:16)
6. Leper Messiah (Remastered) (5:40)
7. Orion (Remastered) (8:27)
8. Damage, Inc. (Remastered) (5:32)

DISC 2 - Riffs, Demos, Rough Mixes & Interviews (Previously Unreleased)
1. Battery (Early June 1985 Demo) (4:42)
2. Master of Puppets (Late June 1985 Demo) (8:21)
3. The Thing That Should Not Be (September 1985 Drum Room Demo) (6:22)
4. Welcome Home (Sanitarium) (Late June 1985 Demo) (9:02)
5. Disposable Heroes (May 1985, Writing in Progress II) (5:42)
6. Leper Messiah (1985, from James' Riff Tapes II) (0:56)
7. Orion (November 1985, Work in Progress Rough Mix) (8:23)
8. Damage, Inc. (1985, from James' Riff Tapes) (1:55)
9. The Money Will Roll Right In (Work in Progress Rough Mix) (2:58)
0. The Prince (Work in Progress Rough Mix) (4:50)
11. Metal Madness Magazine Interview with Cliff (19:30)

DISC 3 - Live From The Damage, Inc. Tour (Previously Unreleased)
1. Battery (Live at The Meadowlands, East Rutherford, NJ - April 21st, 1986) (4:40)
2. Master of Puppets (Live at The Meadowlands, East Rutherford, NJ-April 21st,1986) (8:25)
3. For Whom The Bell Tolls (Live at Hampton Coliseum, Hampton, VA-August 3rd, 1986) (5:15)
4. Ride The Lightning (Live at Grugahalle, Essen, West Germany-January 25th,1987) (6:16)
5. Welcome Home (Sanitarium) (Live at The Country Club, Reseda, CA - November 8th, 1986) (6:00)
6. The Thing That Should Not Be (Live at the Aragon Ballroom, Chicago, IL - May 25th, 1986) 0(6:16)
7. (Anesthesia) Pulling Teeth (Live at the Aragon Ballroom, Chicago, IL - May 25th, 1986) (2:58)
8. Damage, Inc. (Live at the Aragon Ballroom, Chicago, IL - May 25th, 1986) (4:07)
9. Fade To Black (Fan Recording-Live at Solnahallen, Stockholm, Sweden-September 26th, 1986) (6:33)
10. Seek & Destroy (Live at The Country Club, Reseda,CA-November 8th, 1986) (6:18)
11. Creeping Death (Live at the Aragon Ballroom, Chicago, IL - May 25th, 1986) (6:03)
12. The Four Horsemen (Live at Grugahalle, Essen,West Germany-January 25th,1987) (5:01)
13. Am I Evil? (Live at Hampton Coliseum, Hampton, VA - August 3rd, 1986) (3:38)
14. Whiplash (Live at the Aragon Ballroom, Chicago, IL - May 25th, 1986) (4:44)

Diskografija – studijski albumi:
Kill 'Em All (1983.)
Ride the Lightning (1984.)
Master of Puppets (1986.)
...And Justice for All (1988.)
Metallica (1991.)
Load (1996.)
ReLoad (1997.)
St. Anger (2003.)
Death Magnetic (2008.)
Hardwired... to Self-Destruct (2016.)

Yours,
Mladen Loncar - Mike