Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

rs on air

Nema boljeg načina zaključiti ovu godinu, nego tekstom o bendu koji je već ispisao sve što se ispisati može: nastanak, prošlost, sadašnjost i budućnost rocka. Veliko mi je zadovoljstvo što sam uspio dobiti izdanje grupe The Rolling Stones "On Air" (Deluxe Edition), objavljeno 1.12.2017. od strane Polydor/Ume, i sa svima vama podijeliti svoje impresije.

Ovo je zapravo još jedna priča o ovom legendarnom bendu i, naravno, o njihovoj glazbi, koja je na ovaj ili onaj način obilježila sve što se dalo obilježiti od ranih šezdesetih pa sve do danas. Nekada su sablažnjavali društvo svojim izgledom, govorom, ponašanjem i glazbom. S jedne strane postojali su benigni bendovi predvođeni Beatlesima, a s druge strane bili su njihova dijametralna suprotnost vrlo "zločesti" Rolling Stonesi.

U ranoj eri vrlo upečatljivog r'n'r-la, taj eksces, taj bunt i avangardni stav prema svemu obilježio je gotovo čitavu dekadu i dao mnogim razvijenim društvenim miljeima izrazito mnogo razloga za, čak, i neka dublja promišljana o životu općenito.

A, zapravo, priča o njima ima barem dva početka i kada su se ti počeci odvijali ja sam imao samo dvije-tri godine i nisam baš previše mario za sve te važne događaje. Potom, samo 11 godina kasnije, čuo sam po prvi puta pjesmu “Satisfaction” i prvo što mi je prošlo kroz glavu bilo je - kakav ritam. Danas, kada pišem ovu priču o bendu kojem su svi predviđali da će se raspasti još daleke i burne 1968., a danas je kraj 2017., oni su tu, doduše malo promijenjenog sastava, ali još uvijek su tu i odrađuju još jednu svjetsku turneju.

The Rolling Stonesi su bend koji je već duboko ušao u povijest, sadašnjost i budućnost svjetske rock scene. Rolači su istovremeno još uvijek aktivni koliko to žele biti, dakle, svima je jasno da će tako i ostati sve dokle god budu mogli micati ‚"nožim prstima".

Puno je listova papira potrošeno na razne rasprave i analize o svima poznatoj priči o dobrim i lošim dečkima. Još kao trinaestogodišnjak sjećam se kako sam slušao savjete da ako želim čuti ono što je pravi rock trebam čuti i slušati neki bend koji se voli oblačiti u žensko rublje, pjeva "Satisfaction“ ili čudno pleše uz "Jumpin‘ Jack Flash“. Moram priznati da mi baš sve to nije bilo previše jasno, ali kako se ono kaže: "valja i treba slušati starije" jer, vjerojatno, u tome ima nešto istine. Točno je da su Rolači bili manje omiljeni kod naših roditelja, ali baš zato bili su fora i bili su u trendu. Nekada je bilo čudno kada starci vole istu glazbu kao i njihova djeca, mnoge tadašnje singlice Šerfezija, Robića, Zdenke Vučković i slične, zamijenile su singlice Beatlesa, Box Topsa, Rolača, Wilson Picketa te raznih drugih izvođača. Posebno su zanimljive bile ploče koje su izlazile u listu "Džuboks", koji je tada bio u pravom trendu. Taj magazin je permanentno objavljivao najpoznatije hitove tog doba. Naime, bile su to čudne i smiješne ploče, koje su bile od folije koju ste mogli savijati poput papira, naravno i Rolači su bili tu zastupljeni, još i danas imam ploču na kojoj je otisnuta pjesma "Have You Seen Your Mother Baby, Standing In The Shadow?" Naravno, mnogima se danas čini čudno kada se o tome priča, ali ja se još sjećam kako se podešavala skala na radiju, da se što bolje ulovi radio Luxemburg. To je bila radio postaja na kojoj ste mogli čuti sve najnovije stvari u to doba. DJ-ejevi su bili glavne face, a kada bi se nešto uspjelo snimiti, onako, preko mikrofona u potpunoj tišini na Sonyijev kazetar i kasnije to preslušavati, bilo je to pravo malo čudo tehnike i veliki uspjeh.

U to vrijeme i na takav način dolazilo se do snimaka, do singlica te long plejki koje su bile rijetkost, radile su se male fonoteke, a neka nova singlica kružila bi od jednog do drugog frenda i na kraju toliko bi škripala i pucketala, da ne bi bila za slušanje; no tadašnji gramafoni, porijeklom iz Poljske, imali su "pravu" iglu koja bi bez pol frke prelazila sve te zamke i mogli ste po tko zna koji puta preslušati tu istu singlicu, samo ponekad još bi se na zvučnicu stavila kovanica od tadašnjih 50 para i nema problema, s jednog 5 watnog zvučnika treštao bi "Satisfaction" ili neka druga stvar. Moram priznati da mi je drago što se sjećam tih stvari i da sve to mogu komparirati s današnjim tehničkim mogućnostima.

rs band

U dalekom svibnju 1962. gitarista Elmo Lewis, što je pseudonim Briana Jonesa, praši s dečkima blues, odnosno ritam i blues, kojeg se ne bi nitko posramio. Moram ovom prigodom napisati i to da su The Rolling Stones, zapravo, u srži pravi ritam i blues bend, koji je zajedno s još velikom grupacijom izvođača gradio i utemeljio rock scenu uopće. "On Air" je zapravo zbirka vrlo raritetnih live snimaka, ali i slabo slušanih radijskih snimaka iz tih početnih godina rada i djelovanja Stonesa. Ovo dvostruko izdanje nudi nam osam snimaka koje se nikada nisu pojavile na singlovima ili albumima, a postoji sedam pjesama koje su imale svoju pretpremijeru preko radio valova i prije nego što su se pojavljivale na albumima ili singlicama. To su snimke koje su izvorno emitirane na britanskim BBC emisijama, kao što su: "Saturday Club", "Top Gear", "Ritam & Blues" i "The Joe Loss Pop Show" između 1963. i 1965. godine, a kako su kasete prošle kroz proces zvan "separiranje audio izvora" pjesme – snimke zvuče doista... ODLIČNO!

Da, Rolači su imali taj iskonski "blues mojo", snimali su s autentičnim blues glazbenicima, podržavali su ih i pomagali im nesebično i predano. Njihova energija, osobito u tim ranim live snimkama, zvuči itekako uvjerljivo i "crno".

A potom priča ide još dalje. Ako je njihov album "Blue & Lonesome" bila njihova retrospektiva i predstavio je Stonese baš onako kako treba, u njihovim korijenima, kojima se vraćaju nakon više od 50 godina, onda je "On Air" album koji se savršeno pridružuje ovoj ritam i blues priči te svakog slušatelja ponaosob stavlja u samo žarište ove "opake" svirke.

Krajnji rezultat ovog dvostrukog izdanja "On Air" je prezentacija The Rolling Stonesa u svom najuzvišenijem i najuzbudljivijem, glazbenom preuzimanju (primanju i davanju) istovremeno preusmjeravajući slušatelje u ono vrijeme, u sada već daleku prošlost, kada je globalna dominacija bluesa uzimala svoj jako veliki zamah i uvodila nas u onaj poznati britanski "BLUES BOOM". I da, samo da se ne zaboravi, veliki Rolači neizostavni su dio te priče!

Više potražite na:
www.rollingstones.com
itunes.apple.com/us/album/on-air-deluxe/1300401141

32 TRACK DELUXE EDITION

DISC 1:
1. Come On - Saturday Club, 26 October 1963
2. (I Can’t Get No) Satisfaction - Saturday Club, 18 September 1965
3. Roll Over Beethoven - Saturday Club, 26 October 1963
4. The Spider And The Fly - Yeah Yeah, 30 August 1965
5. Cops And Robbers - Blues in Rhythm, 9 May 1964
6. It’s All Over Now - The Joe Loss Pop Show, 17 July 1964
7. Route 66 - Blues in Rhythm, 9 May 1964
8. Memphis, Tennessee - Saturday Club, 26 October 1963
9. Down The Road Apiece - Top Gear, 6 March 1965
10. The Last Time - Top Gear, 6 March 1965
11. Cry To Me - Saturday Club, 18 September 1965
12. Mercy, Mercy - Yeah Yeah, 30 August 1965
13. Oh! Baby (We Got A Good Thing Goin’) - Saturday Club, 18 September 1965
14. Around And Around - Top Gear, 23 July 1964
15. Hi Heel Sneakers - Saturday Club, 18 April 1964
16. Fannie Mae - Saturday Club, 18 September 1965
17. You Better Move On - Blues in Rhythm, 9 May 1964
18. Mona - Blues In Rhythm, 9 May 1964

DISC 2
1. I Wanna Be Your Man - Saturday Club, 8 February 1964
2. Carol - Saturday Club, 18 April 1964
3. I’m moving On - The Joe Loss Pop Show , 10 April 1964
4. If You Need Me - The Joe Loss Pop Show, 17 July 1964
5. Walking The Dog - Saturday Club, 8 February 1964
6. Confessin’ The Blues - The Joe Loss Pop Show, 17 July 1964
7. Everybody Needs Somebody To Love - Top Gear, 6 March 1965
8. Little By Little - The Joe Loss Pop Show, 10 April 1964
9. Ain’t That Loving You Baby - Rhythm And Blues, 31 October 1964
10. Beautiful Delilah - Saturday Club, 18 April 1964
11. Crackin’ Up - Top Gear, 23 July 1964
12. I Can’t Be Satisfied - Top Gear, 23 July 1964
13. I Just Want to Make Love To You - Saturday Club, 18 April 1964
14. 2120 South Michigan Avenue - Rhythm and Blues, 31 October 1964

Yours,
Mladen Loncar - Mike