Iz|∠SLUŠATELJA

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jj cale

Razmišljajući o glazbenom radu i djelovanju J.J. Calea odmah na početku moramo se svi zapitati što bi bilo da nije bilo njegove glazbe? On je glazbenik koji je inficirao doista velik broj jako priznatih i poznatih glazbenika. Njegov veliki prijatelj i fan bio je i ostao je Eric Clapton. A kada je Because Music 26. travnja ove godine objavila njegov prvi posthumni album, "Stay Around", ostao sam doista zatečen.

Ova rubrika je zamišljena da u njoj budu svi oni tekstovi koji iz ovog ili onog razloga baš tu i moraju biti. "Stay Around" svojim glazbenim sadržajem krasno se uklapa u namjeru i svrsishodnost ove rubrike.

John Weldon "J. J." Cale (5. prosinca 1938. – 26. srpnja 2013.) u svojih gotovo šest desetljeća glazbene karijere dao je cijeloj modernoj glazbi poseban smisao i štih! Zato ga i ponajviše ljudi vole i poštuju. Njegova glazba doista nikada ne dosadi, ona se samo sluša i sluša. Na albumu se našlo 15 nikad prije objavljenih pjesama, od kojih je Cale napisao njih 14. Legendarni glazbenik producirao je i miksao svaku pjesmu koja je uvrštena na album, osim „My Baby Blues“, koju je napisala njegova supruga Christine 1977., kada su se ona i J.J. upoznali.

Duboko okrenut svom glazbenom biću, J.J.Cale jednostavno samo sklada, svira gitaru i pjeva. U njegovim ponavljajućim ritmičkim frazama i tonovima nikada nećete osjetiti dosadu. On svoje osjećaje samo valja kroz svoje pjesme koje se tako spontano, suptilno i razigrano slažu i nastavljaju. Ta njegova glazbena ingenioznost "strašno" je djelovala na Claptona i mnoge druge, ali jednostavno nitko to nije mogao izvoditi kao J.J.Cale. Shodno tome, upravo taj autorski rad uvelike obilježava njegovu glazbu.

Njegova udovica Christine Lakeland Cale i dugogodišnji menadžer i prijatelj Mike Kappus sastavili su ovu kolekciju skladbi i jednostavno je ponudili publici, koja je to pak objeručke prihvatila. Unatoč svemu tome J.J. Cale je izbjegavao publicitet i pozornost. Mrzio je publicitet i nepotrebnu gužvu oko njega: "pa kvragu, ja sam samo obični svirač, glazbenik, čemu sva ta strka oko mene", žestio se.

No, njegova glazba bila je ta koja je vodila glavnu riječ i svojim zaraznim i nepatvorenim "groove" štihom radila je prava mala čuda. I stoga, podcijeniti njegov utjecaj na glazbu 20. stoljeća bilo bi ravno najvećoj ljudskoj gluposti.

Ovih 15 pjesama samo ide tome u prilog i potiče nas da trezveno i hladne glave uspijemo shvatiti koliki je uopće značaj J.J. Calea. Svi oni, koji kuže ovu "spiku" vjerujem da nemaju nikakve prepreke i dvojbe: J.J.Cale je uvijek pravi izbor a njegova glazba nadahnuće je i razlog za veselje i ples mnogima. Nisu bez veze u svemu tome uživali Eric Clapton, Jeff Beck, Neil Young, Johnny Cash, Jerry Garcia, Bryan Ferry, Captain Beefheart, ali i Dan Auerbach i John Mayer.

ZAKLJUČAK:
Možda ovdje, na ovom albumu "Stay Around" nema nikakvih iznenađenja, ali ovo je JJ Cale kojeg oduvijek znamo.To je taj "stari mačak", koji svakim tonom pogađa baš tamo gdje treba. Njegova glazba svakim svojim tonom ide prema budućnosti, prema novim horizontima. A svi znamo da se moda stalno mijenja da ona dolazi i prolazi, da je danas jedno, sutra drugo. Da, istina, sve se mijenja, samo bezvremenska glazba J.J. Calea zauvijek ostaje!

Više saznajte na:
https://www.jjcale.com
https://www.facebook.com/JJCaleOfficial
https://twitter.com/JJCaleOfficial
https://www.instagram.com/jjcaleofficial Because Music 2019
https://jjcale.com/stayaround
https://bit.ly/2L0JBsc
To Tulsa and Back : http://smarturl.it/ToTulsaPhysical
Closer to You : http://smarturl.it/CloserToYouPhysical
Guitar Man : http://smarturl.it/GuitarManPhysical
Live : http://smarturl.it/JJLivePhysical
Roll On : http://smarturl.it/RollOnPhysical

Popis pjesama:

1. Lights Down Low
2. Chasing You
3. Winter Snow
4. Stay Around
5. Tell You ‘Bout Her
6. Oh My My
7. My Baby Blues
8. Girl Of Mine
9. Go Downtown
10. If We Try
11. Tell Daddy
12. Wish You Were Here
13. Long About Sundown
14. Maria
15. Don’t Call Me Joe

Yours,
Mladen Loncar - Mike