Iz|∠SLUŠATELJA
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U rubrici ''Iz∠SLUŠATELJA'' ovaj put želim vam dati neke informacije koje se tiču Pop Rock škole i njihovog glavnog slogana, ali i CD/DVD izdanja ''Muzika je ključ''. I nije to samo slogan, to je i njihov album, koji objedinjuje nekoliko glavnih odrednica koje povezuje Pop Rock školu, Lonjsko polje, Zagreb i u konačnici američki grad Memphis i njegovu poznatu ulicu Beale Street.

Kao i uvijek, želja je mene kao autora ovog teksta da budem drugačiji od drugih, a budući da nisam glazbeni kritičar niti tome težim, sve što pišem je u stvari prenošenje onoga što čujem ili vidim. To su isključivo moje refleksije na ono što volim, a to je glazba. Naravno, i moja malenkost ulazi u ovaj slogan ''muzika je ključ''.

Dragi moji, pred vama je album koji je objavila Croatia Records i koji u sebi zapravo sadrži bitan dokument kojim će se u budućnosti vjerojato dokazivati, odnosno, potvrđivati jedan od razloga što je Hrvatska prva i jedina od europskih država koja je dobila najprestižniju blues nagradu KBA. Ovdje se ne radi o glazbenom ostvarenju, već je priča usmjerana prema onima koji se bave promocijom bluesa u svakom drugom pogledu. Edukacija i promocija bitni su elementi kada je u pitanju blues. A upravo u tome veliku ulogu ima i Pop Rock škola i gradovi u kojima škola djeluje: Sisak, Kutina, Ivanić Grad, Čazma, Petrija. I gle čuda, ovdje nema velikih gradova. Ne spominje se ni Zagreb, Split, Osijek ni Rijeka, Varaždin, Karlovac, Zadar, no bez obzira na to u svojim brojnim projektima Pop Rock škola radi u cijeloj Hrvatskoj, odnosno, gdje god ima interesa za njihove aktivnosti. I stoga, doista duboko vjerujem da se radi o entuzijastičnom pokretu, koji u konačici promiče umjetnost kao takvu.

Pop Rock škola radi s djecom i mladima i prenosi im preko mentora i učitelja tu snažnu umjetničku crtu, koja uvijek vodi prema spoznaji moderne i urbane glazbene kulture, umjetnosti i sve to među mladim generacijskim populacijama a istovremeno ih potiče na zajedništvo, na rad i druženje, ali i uživanje u svemu tome što rade, uče i vježbaju. Djeca i mladi se druže, potpomažu, brinu jedni za druge i vesele se svakom novom naučenom tonu, akordu i pjesmi. Zajedno takva priča rađa neke nove kvalitete, stvara se uzajamni kontakt, polaznici škole zajedno rade, grade i vježbaju naučene lekcije i gradivo, a budimo načisto, to nije imalo lako niti jednostavno.

Rock, r&b, soul,blues, jazz pa i pop u sebi nose vrlo znakovite elemente, osjećaje, koji obitavaju samo tamo gdje ima plodnog tla da cijela priča ide u onom smjeru, koji jednostavno sve polaznike ove škole jednako veseli. Kada djeca i mladi uče kako svirati ove moderne glazbene stilove, kada se uzajamno potiču i tome se i vesele i ravnaju, onda su i njihovi učitelji i mentori zadovoljni i uživaju u postigutim rezultatima.

Priča je puno kompleksnija nego se čini onako na prvu. Mlađe generacije ostaju osupnute kada vide pred sobom profesionalne glazbenike, moguće i svoje idole, kako im jednostavno pokazuju kako se sve to izvodi i kao to zvuči baš tako kako treba. A onda u ovoj školi, koja iza sebe ima već punih 15 godina postojanja i rada, najveće veselje počinje kada se polaznici probude i stupe na tlo Amerike i odu u Memphis na najveće svjetsko blues okupljanje glazbenika iz cijelog svijeta. A IBC ima i ''Youth'' kategoriju i ta priča zajedno s vrlo važnim i značajnim projektom ''Blues At School'' jednostavno cijeloj svjetskoj blues zajednici oduzima dah. U tom i takvom okružju oči su vam velike kao krumpiri jer se na jednom mjestu nalaze neki od najznačajnjih nadolazećih blues glazbenika, nalaze se predstavnici najvećih i najpoznatijih izdavačkih i promotivnih kuća, tu su i već afirmirani blues glazbenici, a, naravno, tu su mediji i brdo specijaliziranih novinara, ali i poklonika ovog glazbenog stila, tu su uz njih i prava gomila poklonika i ljubitelja ovog glazbenog stila, koji je u svom nukleusu vrlo jednoličan i jednostavan a na kraju sve odlazi na onu razinu izuzetne i kompleksne improvizacije, a koja u slobodnom prijevodi znači samo jedno: svuda oko vas je uspjeh nadomak ruke, ali isto tako je i nevjerojatno nedostižan. I naravno, u konačnici sve ovisi o vama samima, a priča ima znakovit i uvijek svima predvidljiv kraj.

Djeca i mladi su naša budućnost, kroz njih se ogledaju i naše težnje, spoznaje i naše snažno određenje da blues glazbu, ali i svu onu drugu modernu i kvalitetnu glazbu stavljamo ispred svih naših ambicija. Zato su i glazbeni mentori i učitelji ljudi koji iza sebe imaju puno utakmica u nogama: Ante Toni Janković iz Divljih jagoda (vokal, akustična gitara), Boris Hrepić –Hrepa iz Daleke Obale i Sunnysiders (gitara, usna harmonika, vokal), Srđan Jug iz Boney M i Telefon Blues Band (vokal), Robert Krkač iz Filma (solo gitara, vokal), Miroslav Miro Dimić (bubnjevi, udaraljke), Gojko Tomljanović Goja (klavijature) i Ivica Premerlč iz Prljavog kazališta i Tribute Dino Dvornik (saksofon). Pored njih tu su strani i poznati domaći blues edukatori, ali i drugi umjetnici, sikari, kipari, pisci… Njihova uloga je samo jedna: animirati mlade za umjetnost, za zabavu, za druženje i u tome im pokazati i za nih pronaći radost i veselje. Sve to iz godine u godinu dobivaju u Blues kampu Lonjsko polje: preko dana se radi, zabavlja, vježba i uči, a navečer za sve su svirke koje oduševlajvaju sve, i polaznike kampa, i publiku i same izvođače. Takvu prigodu, takvu atmosferu i okruženje nećete nigdje dobiti.

Moje duboko poštovanje ljudima koji ovo rade i vode, moje iskrene želje da sve ovo poprimi i veću i značajniju konotaciju. Ovaj album samo je istinska potvrda je ova Pop rock škola na čelu s Mirom Dimićem na pravom putu, koji će se vjerojatno tek pokazati koliko je sve ovo znakovito i vrlo vizionarski dalekosežno!

Više o svemu saznajte na:
www.crorec.hr
www.webshop.crorec.hr
https://bit.ly/crorecyoutube
https://bit.ly/crorecdigital
https://bit.ly/croatiarecords_spotify
https://bit.ly/croatiarecords_deezer
http://bit.ly/croatiarecords
http://bit.ly/zorrotunes
https://bit.ly/croatiarecords_soundcloud P
http://www.youtube.com/crorec
http://facebook.com/Croatiarecordsoff...
https://twitter.com/croatiarecords
https://www.instagram.com/croatiareco...
www.cmc.com.hr
Kontakt INFO: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Mob: 385959030950

Popis pjesama:

CD disk:
1.Muzika je ključ 4:20
2.Stara škola 3:41
3.Violine 5:00
4.Pjevač 4:13
5.Master Cards Blues 4:02
6.Goya Village House Blues 5:18
7.Nije bila kao druge 3:47
8.Keep the Blues Alive -Memphis Expedition 5:05
9.Song of Desire 5:02
10.Commitment to Blues 3:09
11.Tennessee Waltz 2:36
12.Temptation 3:51
13.Harmonica School – Štiklec feat. Neven Mijač 1:05
14.Eight Days a Week 3:51

Bonus DVD disk:
Od Lonjskog polja do Memphisa ( dokumentarni film)
+ 4 video spota:
1.Muzika je ključ
2.Stara škola
3.Nije bila kao druge
4.Keep the Blues Alive -Memphis Expedition

(Croatia Records)

Yours,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiPlacebo + Jonathan na Šalati


Habib Koite nastupio na 4. Backstageu


Inciter predstavili novi album u Hard Placeu


Novigrad je postao dom bluesa


Konstrakta u Zagrebu


Kids form the sky u Močvari


Dark alternativa u Boogaloou


Prepuna pulska Arena ispratila odlazak velikana


Artistični Urban sa svojom četvorkom popunio pulski Kaštel


Zatvoren je INmusic #15


INmusic festival - dan 3.


Drugi dan INmusic festivala


Otvoren je jubilarni 15. INmusic festival


Vlajternativni dokumentarac prikazan u Zadru


Rival Sons - rock je živ i diše punim plućima


Kasabian kao šlag na tortu jubilarnog INmusica


Nick Cave And The Bad Seeds na INmusicu


Njihovo veličanstvo The Killers


Deftones na INmusicu


Gogol Bordello razvalili Main Stage