Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

di

Pisati o albumu "Drum Identity", kojeg je objavila Extra Music, nije baš samo tako. Naime, trebalo mi je malo vremena da mi sjedne. Netko će kazati: "je… je… malo, 5 mjeseci frajeru". Ma OK, slažem se, ali puno je stvari bilo ovdje u igri i na kraju se pokazalo se da pravi ljudi ipak, bez obzira na sve, drže do sebe, drže do svoje riječi, ali i glazbene definiranosti.

Jadran Dučić Čićo definitvno je glazbenik koji sve svoje kvalitete, sva svoja mjerila i osobnosti, čvrsto drži u svojim rukama i jednostavno nam nudi ovaj svoj solo projekt, pa tko voli nek’ izvoli!

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća ugazio sam u pubertet i, naravno, glazba je bila moja opaka spika. U cijeloj toj plejadi glazbene ponude bilo je mjesta i za jazz, simfo–rock, fussion, bilo je naprosto mjesta za dobru glazbu. Naravno, morate imati određene predispozicije da bi mogli uopće slušati takve materijale, no tada nije zapravo bilo nikakvih prepreka ako je plejka bila dobra, moja ekipa ju je preslušavala i učila, dok su drugi polako "brijali" uz pastirski rock, uz tu totalnu pljugersku otimačinu i bezočno kopiranje velikih skladbi još većih bendova. Priznajem, u tome se nisam pronalazio, kao i u mnogim drugim "domaćim" glazbenim previranjima. Uvijek sam težio materijalima koji su već na prvo slušanje ukazivali na neosporni kvalitet i doslovno su vas mamili da krenete u preslušavanje onoga što vam se nudi. Pored neizostavnih stranih bendova, tu je bila i "domaća scena" tipa: Prva dva albuma grupe Time, Kongres Rock Majstora, Dnevnik jedne ljubavi, Majko Zemljo i Pop, Pljuni istini u oči, Drugi način, mjuza s Boom Pop festivala i to je, pored ostalog, bila moja lektira. Kako se cijela ta priča zahuktavala polako su domaća imena postupno zamjenjivana stranim i onda su tu, doslovno pred mojim nogama, tutnjali bendovi, izvođači od kojih ste morali ostati u, ajmo to tako reći, nekom "back track" filmu. Budući da je ovaj moj tekst samo osvrt na ono što sam čuo, ali i bogami osjetio, jednostavno mi je drago da sve to mogu pronaći i barem djelomice čuti u skladbama ovog albuma.

“Drum Identity" nudi vam doista veliku i bogatu sublimaciju nekih od ključnih albuma tog vremena koji su učinili jako puno na afirmaciji rock glazbe općenito. Ma, sve vam je to stvar stava, etike i, naravno, odlične svirke sjajnih glazbenika, koji su definitivno obilježili svu tu glazbenu formu. I sada sam opet u toj branši i evo ponovo prikupljam činjenice, djeliće fragmentaa i provodim vrijeme u svojim, ‘ajmo to tako napisati, poodmaklo zrelim godinama i jednostavno uživam.

Gledam i, naravno, čitam sve te vrlo stručne, koncizne tekstove i zapravo se pitam, je li poanta priče da se čitatelje zadivi svojim osobnim poznavanjem materije ili bi možda bilo uputnije da ljudi, cijenjeni glazbeni kritičari pokušaju s te stručne strane prenijeti ljudima svoju percepciju onoga što su slušali. Kako nisam glazbeni kritičar ja upravo to pokušavam. E sad, drugo je pitanje koliko zapravo u svemu tome uspijevam.

Ovaj, već treći solo album Jadrana nekako ima onu čudnu vibru jer sa svojih deset kompozicija nudi nam ozračje barem moje mladosti, a to znači da tu doista ima svega. Ono što mi odmah pada na pamet je doista legendarni, nezaboravni i neizostavni album "Spectrum" Billy Cobhama, kao i "Love Devotion Surrender", "Caravanserai", "Borboletta" Carlosa Santane, "Turn It Over", "Emergency!", "Ego" Tonyja Williamsa pa sve do albuma "Weather Report" i to baš onaj iz 1971. godine, ali i "Sweetnighter" te, naravno, njihov sedmi album "Weather Report", ali iz 1977. godine. Ono što me posebno veseli je činjenica da tu se puno toga čuje, ali samo asocijativno, nema tu nikakve riječi spomena o bilo kakvom kopiranju! Baš suprotno! "Drum Identity" nudi vam sedam instrumentalnih skladbi koje je napisao Ivan Cinotti te tri skladbe, zapravo bubnjarska sola, koje potpisuje Jadran Dučić Čićo.

Želim naglasiti da svaki puta kada slušam ovaj album istinski uživam u tripu u svoju mladost i to me toliko ispunjava i veseli da vam to jednostavno i zapravo ne mogu niti opisati.

"Drum Identity" Jadarana Dučića Čiće preporučam svima koji nisu opterećeni nekim teškim pravilima, ogradama i čvrstim stavovima oko definiranja glazbenih stilova. Meni je ovaj album sjajna glazbena priča glazbenika koji jednostavno sviraju glazbu bez opterećenja, bez ograda i limita, bez diktata i to se čuje, ali i osjeća. Ja to čujem i osjećam, a vi?!

Potražite više na:
https://www.facebook.com/jadran.ducic
https://www.soundguardian.com/index.php/glazbene-novosti/najave-novih-glazbenih-izdanja/60293-predstavljamo-novi-solo-album-jadrana-ducica-cice-drum-identity
YT kanal:https://youtube.com/playlist?list=PLK_hrNYF851LLn0BIj3H5FWrwpNrIlbGT

Popis pjesama:

1. I Know
2. Easy Walking
3. Interesting Story
4. In The City
5. Meditation Part 1.
6. Over The Hills
7. Shining Stone
8. Answer
9. Meditation Part 2.
10. Identity

(Extra Music)

Yours,
Mladen Lončar - Mike