Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

don juan u sohou

U petak, 29. prosinca, u 20 h, u zagrebačkom Teatru EXIT održat će se premijera A „Don Juana u Sohou“ Patricka Marbera, u režiji Slavice Knežević.

Redateljica Slavica Knežević predstavu najavljuje ovako: „Što nama danas predstavlja Don Juan? Don Juan u Sohou sasvim se oslanja na Moliѐreovog Don Juana iz 1665. Marber uzima radnju, gotovo sve likove, čak i Kipa iliti Kamenog gosta, tako da sve vrijednosti i značenja uspijeva transponirati u današnji trenutak.
Kako je Marber velikim dijelom u tome uspio, odabrala sam slijediti Moliѐrea na način kao i on pišući svog Don Juana u Sohou.

Naravno da se ne može nakon egzistencijalista, posebno Camusa, zaboraviti da je Don Juan, kao apsurdan čovjek (usamljen i uvijek stranac), rezultat stanja modernog društva kojemu u potpunosti odgovara. On kao lik ogoljava to društvo, skida maske svima ostalima koji se sakrivaju pod raznim iluzijama smislenosti, vrijednosti, tradicija, običaja, pravila i morala. Njegov pad ne predstavlja nikakvu katarzu, već upravo reafirmaciju apsurda; apsurdni svijet koji je stvorio apsurdnog čovjeka ubija tog istog čovjeka, a da ništa u tom svijetu ne mijenja i ne može promijeniti.

Za psihoanalitičare Don Juan je simbol čovjekovog kroničnog manjka zadovoljenja, ekstremni primjer duboko neispunjenog čovjeka, čovjeka koji ne može biti sam sa sobom jer u sebi nema ničega, već se posve predaje konstantnim zadovoljavanjima nikad zadovoljive strasti. On je naposljetku savršen primjerak konzumerističkog društva koji licemjerni svijet odbacuje ne prepoznajući u njemu savršenu dosljednost svojih vlastitih podsvjesnih želja.

Ovaj Don Juan danas je potpuno ambivalentan. On ni u jednom trenutku nije posve sretan ni posve nesretan, ni posve zadovoljen ni posve nezadovoljan, ni posve dobar ni posve zao. On zapravo postoji svakodnevno u nama svima.“

„Don Juan u Sohou“ igra u dvije glumačke podjele, a u premijeri A nastupaju: Filip Juričić, Goran Guksić, Bernard Tomić, Tesa Litvan, Karlo Mrkša, Judita Franković, Vini Jurčić, Darko Stazić i Damir Klemenić.

Premijera B održat će se u petak, 12. siječnja 2018., u 20 h s postavom: Živko Anočić, Goran Guksić, Bernard Tomić, Anja Đurinović Rakočević, Robert Budak, Dajana Čuljak, Vini Jurčić, Darko Stazić i Damir Klemenić.

Sljedeće izvedbe na rasporedu su 13., 19. i 20. siječnja te 1., 2., i 3. veljače 2018. u 20 h.

Ulaznice stoje 50-80 kn.