Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mutacije

11. Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma, održat će se od 18. do 24. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti i kinu Europa u Zagrebu te u Art-kinu Croatia u Rijeci, pod tematskom krilaticom „Refleksije za budućnost“.

U fokusu nevidljivosti ovom su zgodom dvosmjerna refleksija autorskog filma Montea Hellmana i Víctora Ericea te, u pohvalu Hellmanovim iznenadnim filmskim linijama bijega, neočekivano skretanje u nepoznati nam arhiv albanskog filma.

Naime, sam Monte Hellman nadahnuo je razmišljanje o povezivanju ovih triju mutacijskih linija svojim tekstom iz 1995. o misterijama „Duha košnice“ (1973.) Víctora Ericea, jednom od slavnih filmova gotovo bez refleksije, kojem se Hellman neprestano vraća. Također, tijekom planiranja njegova dolaska u Zagreb, spomenuo je bliskost s filmom „Svijet“ (2014.) i albanskim redateljima i povjesničarima Iris Elezi i Thomasom Logorecijem, suosnivačima Albanskog filmskog projekta. Iris Elezi je upravo imenovana ravnateljicom Albanskog državnog filmskog arhiva te će u kustoskom programu s Logorecijem „Slike opsade: Albanski zaboravljeni film“ sa zaniteresiranima podijeliti filmsko iskustvo koje tek treba otkriti, s filmovima koji nikad nisu prikazivani izvan Albanije. Svoje filmove će predstaviti i ugledni redatelj Fatmir Koçi, „Rijeku koja ne umire“ („Balada metaka“,1989.) i prvu projekciju „Zemlje orlova“ (2007.), fascinantni pronađeni materijal iz trezora Albanskog državnog filmskog arhiva, filmsko svjedočanstvo turbulentne albanske povijesti uz esejističku naraciju pisca Ismaila Kadarea, koji je producirala Donika Bardha.

Umjetnički iznimno vrijedan, cjelovit filmski opus Víctora Ericea bot će prikazan uz razgovore s autorom i njegova predavanja. Šest Hellmanovih filmova bit će popraćeno kustoskom i filmološko podrškom Brada Stevensa te filmskog estetičara i glazbenika Charlesa Bossona. Među inim, na programu su Hellmanove rane dekonstrukcije vesterna u autorskoj suradnji s Jackom Nickolsonom, „Jahanje kroz uragan“ i „Pucnjava“ iz 1966. Te hrvatska premijera njegova posljednjeg djela „Cesta za nigdje“ (2010.), prikazanog na 67. Venecijanskoj Mostri gdje je Monte Hellman osvojio posebnog Zlatnog lava za životno djelo, a nagradu mu je uručio njegov veliki obožavatelj Quentin Tarantino.

Kao posebna atrakcija izdvaja se i raritetna projekcija „Korespondencije“, razmjene video-pisama između Víctora Ericea i Abbasa Kiarostamija. Njihovih deset video-pisama nastalo je uz stvaranje izložbe o korespondencijama dvojice umjetnika, koji su znali da će pisma biti dijelom konačnog postava.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Podrobnije informacije i raspored događaja nalaze se na https://www.facebook.com/filmmutations/

18. – 24. 01. 2018.
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Kino Europa, Zagreb
Art-kino Croatia, Rijeka
20. 01. – 28. 02. 2018.
Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
Harun Farocki & Antje Ehmann
PROŽDIRATI ILI LETJETI
video instalacija za šest ekrana