Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

famozna

U utorak i srijedu, 23. i 24. siječnja, pretpremijerno, a četvrtak, 25. siječnja premijerno, u zagrebačkom kazalištu Histrionski dom igra „Famozna“, po tekstu Petera Quiltera, u režiji Krešimira Dolenčića.

Glazbena komedija „Famozna“ temelji se na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu. Premijerno je izvedena 2005. u Birmingham Repertory Theatreu, a radnja joj je smještena New York  1940-ih godina.

Famozna je Florence Foster Jenkins, entuzijastična sopranistica koja je slavu stekla posvemašnjom pjevačke nesposobnošću. Rođena je u bogatoj obitelji i od malena je željela pjevati i studirati glazbu u inozemstvu, no roditelji joj nisu željeli omogućiti studij. Nakon očeve smrti, naslijeđe joj je omogućilo da ostvari pjevačku karijeru.

Nije imala smisla za ritam i intonaciju i teško je držala tonove, pa se njezin privatni učitelj prilagođavao njenim pogreškama u ritmu i tempu. Unatoč tome, ili baš zbog tog neobičnog načina pjevanja, postala je iznimno popularna. Publika ju je voljela zbog zabave, a ne zbog njezinih pjevačkih sposobnosti, iako je Jenkins bila potpuno uvjerena u veličinu svoga talenta. Postala je istaknuta glazbena kultna figura u New Yorku tijekom 1920-ih, 1930-ih i 1940-ih. Cole Porter, Gian Carlo Menotti, Lily Pons, Sir Thomas Beecham i druge slavne osobe bile su njezini obožavatelji. Uspoređivala se s poznatim sopranima, a kritičare je opisivala kao "profesionalno ljubomorne". Svjesna kritika, ponosno je izjavila: „Ljudi mogu reći da ne znam pjevati, ali nitko ne može reći da nisam pjevala ". Jenkins je na groteskan način pjevala poznate operne komade kao na primjer arije Mozarta, Brahmsa, Verdija, Straussa i drugih.

Bila je sretna i vesela žena okružena krugom odanih prijatelja koji su je hvalili i laskali joj. U dobi od 76 godina Florence Jenkins se napokon ispunio san te je 25. listopada 1944. nastupila u newyorškom Carnegie Hallu. Ulaznice su bile rasprodane tjednima prije. Mjesec dana nakon koncerta pjevačica je preminula.

Uloge tumače Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Ivana Lazar, Fabijan Komljenović, Vanja Matujec i Marija Sekelez.

Predstave počinju u 20 h, sljedeće siječanjske izvedbe su 26. i 27., a ulaznice stoje 60-80 kn.