Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nove zvijezde

U nedjelju, 25. veljače, u 11 sati, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se koncert „Nove zvijezde operne scene“. Na koncertu će nastupiti mladi umjetnici: Anabela Barić (sopran), Tanja Ruždjak (sopran), Iva Krušić (mezzosopran), Martina Menegoni (mezzosopran), Sonja Runje (mezzosopran), Mario Filipović (tenor), Leon Košavić (bariton) i Matija Meić (bariton) uz glasovirsku pratnju Darijana Ivezića.

Premijerom predstave „Kein Licht.“ skladatelja Philippea Manouryja koja se održala koncem 2017. godine, Zagreb se ucrtao na kartu najjačih opernih scena u Europi. Predstava je nastala u produkciji Opéra Comique iz Pariza te koprodukciji zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta, njemačkoga Ruhrtriennalea, Les Théâtres de la Ville iz Luxembourga, Festival  Musica iz Strasbourga, Opére National  du  Rhin, Münchner Kammerspiele, IRCAM – Centre Pompidou, United instruments iz Lucilina. Operno djelo Kein Licht. osvojil je prestižnu nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolje nove europske operne kreacije. Praizvedba predstave bila je na festivalu Ruhrtriennale u Duisburgu, a zatim je premijerno izvođena u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu.

FEDORA je neprofitna organizacija čiji je cilj promicati operu i balet prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika. Pedestak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, kao što su Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d' Aix-en-Provence (Francuska) ili kazalište Magdeburg (Njemčka). Promičući jedan od osnovnih ciljeva FEDORE, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najavljuje koncert „Nove zvijezde operne scene“ koji se održava u sklopu predstavljanja Platforme FEDORA za razmjenu mladih umjetnika financirane od strane Europske komisije.

Ulaz na koncert je slobodan, a ulaznice se preuzimaju na blagajni HNK. Rezrervacije nisu moguće.