Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

radic knjiga

U ponedjeljak, 26. veljače, u 19 sati, u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa bit će predstavljena knjiga „Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća“ Damira Radića.

Knjiga se kroz autorove izabrane kritike objavljivane u tjedniku „Nacional“ u prvom desetljeću novog tisućljeća bavi kreativnim kretanjima i fenomenima suvremene svjetske kinematografije, nudeći intrigantne i provokativne interpretacije.

Na predstavljanju će uz autora sudjelovati urednica Diana Nenadić te filmolog Bruno Kragić. U sklopu promocije bit će prikazana i dva kratkometražna filma Damira Radića, dokumentarno-eksperimentalna „Zima“ (2017, 8 minuta) te igrani „Ništa se ne može vratiti“ (2017, 7 minuta). Nakon predstavljanja slijedi prigodni domjenak.

„Milenijsko kino“ (Hrvatsko društvo filmskih kritičara) ili film na početku 21. stoljeća kakvim ga u svojim kritikama predstavlja Damir Radić, čini se uzbudljivom arenom raznih „okršaja“ i opozicija − zbilje i fikcije; istinitosti (analognog) modernizma/realizma i izmišljaja (digitalnog/virtualnog) postmodernizma; politike/ideologije i etike; (hetero- i homo-) erotike i estetike, fiksiranih i klizećih/pluralnih identiteta, muškosti i ženskosti; normativne konstrukcije i subverzivne dekonstrukcije; sustava i pojedinca; reda i anarhije... To su ujedno i ključna semantička i pojmovna polja koja autor ucrtava u suvremene filmske tekstove, prilazeći im kao „anarhoindividualistički desperado“ koji od filma očekuje duhovni izazov, erotski doživljaj i sofisticiranu subverziju.

Damir Radić rođen je u Zagrebu, 1966. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Autor je knjige “Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća”, suautor monografije „Ante Babaja“. Dobitnik Nagrade Vladimir Vuković za filmsku kritiku. Nagrađivani i antologizirani pjesnik, te nagrađivani filmski autor (Grand Prix Veliki Brcko na međunarodnom festivalu nijemog filma Pssst! za rad „Izgubljena u čekanju“, Posebna nagrada /zajedno sa Sanjom Ribičić Radić/ na Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva za ostvarenje „Mima i Marta – aktivistički ljubavni film“, Specijalno priznanje na Pssst! festivalu i Treća nagrada na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva za film “Ništa se ne može vratiti”).

Ulaz je slobodan.