Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

za umrijet od smijeha

Predstava „Za umrijet od smijeha“ Kazališta Planet Art i Teatra Rugantino osvojila je nagradu Zlatni zub za najbolju predstavu, na 11. Festivalu komedije i smijeha Zlatni zub u Poreču u organizaciji Pučkog učilišta Poreč.

Dramski tekst „Za umrijet od smijeha“ (Laughing Wild) američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti komični nastup s nogu, prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

U hrvatskom uprizorenju, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas. U ovom izdanju posrijedi je svojevrsna satirička fantazija koja uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnosti iz zamišljene budućnosti.

Glavni junaci predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti: Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni? Smijemo li biti autentični? Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima? Jesu li snovi sigurno utočište? Jesu li to uopće naši snovi?

Sljedeće izvedbe zabavne, ali nimalo plitke satirične fantazije koja nas vodi u budućnosti Hrvatske, u 2132. g., na rasporedu su 15. i 24. ožujka u 20 sati u Maloj dvorani Lisinski te 20. ožujka u 19.30 sati u KUC-u Travno.