Kazalište i film
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

14

Dok novi film Nevija Marasovića „Comic Sans“ ostavlja trag u hrvatskim kinima, njegov metafilmski prethodnik „Vis-à-Vis“ od srijede se na Vimeu može pogledati besplatno.

U filmu „Vis-à-Vis“ redatelj (Rakan Rushaidat) radi na scenariju filma „Comic Sans“. Nakon što poznati glumac kojeg redatelj želi za ulogu oca Brune (Krešimir Mikić) iskritizira scenarij i izbor glumca za glavnu ulogu Alana, redatelj pozove glumca koji će tumačiti Alana (Janko Popović Volarić) na otok Vis kako bi se uvjerio da je donio ispravnu odluku. Zbog izolacije s kojom su suočeni na otoku tijekom zime, njih dvojica prisiljeni su uhvatiti se u koštac s vlastitim frustracijama, koje se pritom na neobičan način isprepliću s radnjom filma.

„Vis-à-Vis“ je nastao kada je 2012. godine redatelj Nevio Marasović pisao scenarij „Comic Sansa“. Pozvao je Janka Popovića Volarića na otok Vis kako bi zajedno čitali scenarij filma i time dobio daljnje ideje za nastavak pisanja. Međutim, kako se ubrzo uspostavilo da je Janko usred rastave, a Nevio u kreativnoj krizi, boravak na Visu se od rada na scenariju sveo na razgovore o životu i ljubavi. U tih nekoliko dana su od stranaca postali prijatelji te odlučili snimiiti film inspiriran tim boravkom na Visu. Misleći da „Comic Sans“ vjerojatno nikad neće ni snimiti, odlučili su ga barem iskoristiti kao predložak za film na kojem fiktivni likovi redatelja i glumca rade na „Vis-à-Visu“.

Film je nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Antitalent. Producent je Danijel Pek, snimatelj Damir Kudin, a scenarij supotpisuju Nevio Marasović, Rakan Rushaidat i Janko Popović Volarić.

Nakon izlaska „Vis-à-Vis“ je postao miljenik filmskih kritičara, posjetivši velik broj festivala na kojima je osvojio brojne nagrade. Domenico La Porta, glavni urednik portala Cineuropa, proglasio ga je jednim od pet najboljih europskih filmova 2013. godine.

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni