Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hflj 1U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (93-94 / proljeće - ljeto 2018, 268 stranica) u kojemu iz redateljskog ugla možete doznati kako je nastao Velikom Zlatnom Arenom ovjenčan „Kratki izlet“, a kako njegov kratkometražni prethodnik „Vrlo kratki izlet“.

Ivana Kronja temeljitom studijom cjelokupnog opusa zaokružuje temat posvećen jednom od najintrigantnijih hrvatskih filmskih autora mlađih generacija - Igoru Bezinoviću.
U rubrici "Studije" Rajko Petković sažeo je cjelokupnu filmsku povijest Austrije prije negoli se posvetio glavnom predmetu svoga rada – Michaelu Hanekeu i njegovim dugovima "novom austrijskom filmu", dok se Mirela Ramljak Purgar nastavila baviti filmskim ekspresionizmom, ovoga puta kako bi povezala jedan njemački i jedan hrvatski klasik – Wieneovog „Caligarija“ i Papićeva „Izbavitelja“.

Arsen Oremović spojio je pak svoje filmsko i glazbeno znanje kako bi nas esejistički podsjetio na značaj Pennebakerovog glazbenog, "izravnofilmskog" dokumentarca o Dylanovoj britanskoj turneji.
Miroslav Artić traga za značenjem katarze u kontekstu dijalektičkog odnosa glume i identiteta, s polazištem u tekstu previđene kritičarke i spisateljice Camille Lucerne, a s ishodištem u radu suvremene autorice Dubravke Crnojević-Carić.
Kristina Mihalić donosi opsežan i sistematičan pregled problematike obrade i zaštite filmskog arhivskog gradiva, s konkretnim primjerima uspjele restauracije.
Tin Bačun pozabavio se stilom Stanleya Kubricka na razmeđu klasičnog fabularnog stila i modernizma, s naglaskom na „Staze slave“ i „2001: Odiseju u svemiru“.

Uz prikaze glavnih programa ZagrebDoxa i Berlinalea, novi Ljetopis donosi i trinaest eseja o novijim filmovima, kao i uvid u četiri svježa filmska štiva.

Novi dvobroj po redovnoj cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o Fuliru, animaciji, filmskoj priči, indijskom filmu, glazbi i filmu, Pansiniju, filmskom snimanju, televizijskim serijama, filmskoj avangardi i dr.). Ljetopis je moguće i osobno kupiti na adresi Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16), Superknjižara (Rooseveltov trg 4) i Shop Kina Europa (Varšavska 3).