Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tajkuni

Festival komedija VII. Bobijevi dani smijeha Glumačke družine Histrion održava se od 18. do 30. listopada, a večeras ga u Histrionskom domu otvara zagrebačka premijera "Tajkuna" Mire Gavrana, u režiji Zorana Mužića i produkciji GD Histrion.

„Tajkuni“ komentiraju grabež i pohlepu te kritički preispituju poduzetničke navike našega doba. Predstava je igrala na tradicionalnoj ljetnoj turneji Histriona "Ploveće kazalište" te se već tridesetak puta dokazala pred publikom. Uloge tumače Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zijad Gračić.

"Tajkuni" će zaigrati i na zatvaranju 30. listopada, kada će biti upriličena svečana dodjela nagrada VII. Bobijevih dana smijeha, za koje će se natjecati i Hrvatsko narodno kazalište Varaždin s predstavom "Bog masakra" Lee Anastazije Fleger, Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s komadom "Važno je zvati se Ernest" Maria Kovača, kao i koprodukcija Teatra Rugantino & Planet Arta "Za umrijeti od smijeha" istoga redatelja.

Teatar Moruzgva na festivalu gostuje s "Brodolomkama" Krešimira Dolenčića, Hrvatsko narodno kazalište Osijek komadom "Ručni rad" Ivana Lea Leme, a HNK Zadar s "Balonom" Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella u programu je festivala s predstavom "Kako je počeo rat na mom otoku" Dražena Ferenčine, koprodukcijom sa šibenskim HNK-om koja igra na sceni Gavelle, dok se sve ostale predstave prikazuju u Histrionskom domu.

Kao jedinu gostujuću predstavu iz regije, VII. Bobijevi dani prikazat će predstavu "Lopuže" Pozorišta Slavija iz Beograda, koju je po tekstu Branislava Nušića postavio Velimir Mitrović. Program zaokružuju Teatar Gavran ("Sve o ženama"), ABCD Trupa ("Slavonski triptih"), te Kazalište Tragači i KNAP ("Nora – trenutak pobune").

Bobijevi dani smijeha održavaju se od 2012. godine u spomen na Josipa Bobija Marottija (1922.-2011.), koji je od 1986. glumio u histrionskim predstavama te ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja.

Točan raspored i podrobnije informacije nalaze se na http://histrion.hr/i/331/raspored/.