Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

brodolomke

Najboljom predstavom VII. Bobijevih dana smijeha (18.-30. 10. 2018.), festivala komedije održanog u organizaciji Glumačke družine Histrion, mahom u Histrionskom domu, u Zagrebu, proglašene su „Brodolomke“ prema predlošku Ane Maras Harmander u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Kazališta Moruzgva i Ludens teatra.

Prema slovu ocjenjivačkog suda, u sastavu: glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac, „Brodolomke“ su u brzom ritmu uklopile dojmljive interpretacije glumaca koji su bitno utjecali na oblikovanje teksta, ples i pjesmu u suvremenu komediju koja oduševljava gledatelje portretiranjem zanimljivih lica okupljenih u grupi koja alkoholizam kao sliku mnogih bolesti naše svakodnevice liječi plesom koji puni smisao dobiva nastupom pred publikom.

Nagrade za najbolju žensku ulogu ravnopravno su dodijeljene Dariji Lorenci Flatz („Brodolomke“) i  Ana-Marija Percaić („Tajkuni“, Miro Gavran/Zoran Mužić, GD Histrion), za najbolju mušku ulogu Nenadu Cvetku („Kako je počeo rat na mom otoku“, Ivo i Vinko Brešan/Dražen Ferenčina, HNK Šibenik/GDK Gavella), a posebno priznanje za kolektivnu glumačku izvedbu dobili su Sunčana Zelenika Konjević, Marinko Prga, Robert Plemić i Irena Tereza Prpić („Bog masakra“, Yasmina Reza/Lea Anastazija Fleger, HNK Varaždin).

Kao autorica teksta i interpretatorica naslovne uloge specijalno priznanje dobila je i Jelena Hadži-Manev za predstavu „Nora – Trenutak pobune“ u izvedbi Kazališta Tragači i KNAP-a.

Glumačka družina Histrion sedmi je put organizirala festival komedije Bobijeve dane smijeha, u spomen na glumca Josipa Bobija Marottija, jednog od utemeljitelja Dramskog kazališta Gavella koji je od 1986. pa sve do 2010. redovito i iznimno uspješno nastupao u predstavama Histriona, neprestano potvrđujući svoje izvanredno komičarsko umijeće i ljubav prema komediji.