Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bakhe foto

Predstava „Bakhe“ premijerno je izvedena 28. srpnja 2018. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, a zagrebačka premijera najavljena je za 18. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Radnja se temelji na kombinaciji Euripidovog djela i tekstova nastalih na grupnoj psihoterapiji koje je s glumicama provodio psihijatar Stanislav Matačić. Kroz seanse, svaka od dvanaest žena suočila se sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu. Kroz psihoterapiju one ulaze u mitski svijet Euripidovih Bakhi i tako oživljavaju potisnute potrebe. U grčkom teatru ovaj komad igrali su isključivo muškarci koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge, no redateljica Lenka Udovički odlučuje izokrenuti ovaj povijesni odnos moći te „Bakhe“ postavlja s dvanaest vrsnih glumica kako bi pozornicom ovog puta ovladale samo žene, rušeći konvencionalne rodno determinirane uloge i poigravajući se pitanjima roda i spola.

Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.

Igraju Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Lucija Barišić, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić i Urša Raukar.

Predstava, koprodukcija Teatra Ulysses i ZKM-a, na rasporedu je 17., 18., 19. i 20. siječnja na sceni Zagrebačkog kazališta mladih.