Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 3921

U nedjelju, 20. siječnja, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održat će se svečana premijera nove komedije Teatra Rugantino “Sirena i Viktorija”.

Dosad neizvođena u Hrvatskoj, “Sirena i Viktorija“ ruskog dramatičara Aleksandra Galina raskošna je komedija zabune koja, kako se komad razvija, prelazi u komičnu melodramu. Galin je predstavnik dramskog pravca suvremene ruske drame koji se bavi sudbinom čovjeka u situaciji ne samo materijalne bijede, već - možda i važnije i bolnije - moralnog sloma čiji smo nemoćni svjedoci u tzv. procesu tranzicije koji nikako ne prolazi. U tom smislu Galin je naš suvremenik u svakom pogledu, a teme, likovi i situacije ovdašnjoj su kazališnoj publici bliski i prepoznatljivi. Ali Galin ne gleda i ne razumijeva svijet s gorčinom i bijesom – njegovi su komadi uvijek komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku suštinu svih naših nedoumica i svih naših nemoći.

Sirena i Viktorija plakat mali

Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesoricu engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje pastuha koji za novac ispunjava sve seksualne fantazije, ali u alkoholnoj izmaglici bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava radeći po kućama kao stilist-kinolog... Niz komičnih nesporazuma odigrava se između troje junaka komedije gledatelje suočava s vjerojatno najvažnijim htijenjem ljudske vrste: voljeti i biti voljen.

Likove Sirene i Viktorije utjelovljuju Gordana Gadžić i Dubravka Ostojić, a Konstantina Mladen Vasary. Srpskom redatelju Filipu Grinvaldu to je prva režija u Hrvatskoj.

Sljedeće izvedbe su 24. i 31. siječnja te 10., 16. i 28. veljače.