Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

raspad sistema 52

U petak i subotu, 25. i 26. siječnja pretpremijerno, a u ponedjeljak 27. siječnja premijerno, u zagrebačkom satiričkom kazalištu Kerempuh igra „Raspad sistema“ (The Play that Goes Wrong) H. Shieldsa, J. Sayera i H. Levisa, u režiji Borka Perića i dramaturgiji Dore Delbianco.

Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskog Mischief Theatra na West Endu je praizvedena 2014., a otad kontinuirano igra do danas. U travnju 2017. postavljena je na Broadwayu i do kolovoza 2018. igra se 585 izvedbi. Tekst je igran u više od 20 zemalja, osvojio je i brojne nagrade, među ostalima Oliviera za najbolju komediju 2015.

U formi teatra u teatru, prikazuje se propast jedne predstave, komična dekonstrukcija kazališnog čina. Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igraju ozbiljan krimić (svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj „Mišolovki“ koja je najduže igrana drama svih vremena u povijesti kazališta), ali sve polazi po zlu, kao u (ne)slavnom Murphyjevom zakonu. Glumci nastoje održati iluziju i nastaviti s predstavom, ali ponor u opću katastrofu jednostavno je neizbježan.

Igraju Nikša Butijer, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Luka Petrušić i Josip Brakus.