Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

press1

Konferencija za medije povodom novog autorskog projekta redatelja Bobe Jelčića „Tri sestre“, prema drami Antona Pavloviča Čehova, održala se 26. ožujka u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Premijerna izvedba najavljena je za 25. svibnja, a Čehovljev slavni komad u ovom je sagledavanju polazišna točka iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje ne samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas. Projekt traži odgovore na brojna pitanja postavljena u inicijalnom tekstu, a preispitat će i granice kazališne umjetnosti, stvarajući otvorenu formu u kojoj je život jednako vrijedan kao i književnost, formu koja briše granice između dramskoga glumca/glumice i gledatelja. Svojim specifičnim shvaćanjem kazališta kao mjesta komunikacije između pisca, redatelja, glumaca i gledatelja, Bobo Jelčić stvara kazališne forme koje pretpostavljaju spremnost na neočekivane izazove svih mogućih provenijencija. Čehov i njegov tekst postaju zrcalo koje se umnogostručuje djelovanjem glumaca i gledatelja, stvarajući slojevitu formu međusobnih odnosa koji uvijek korespondiraju sa sadašnjim trenutkom.

Ovakvim laboratorijskim pristupom Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu propituje teatarske oblike te otvara pitanja drugačijih mogućnosti funkcioniranja unutar repertoarnog kazališta.

Projekt su predstavili intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, redatelj Bobo Jelčić te glumica Nina Violić.

Redatelj Bobo Jelčić pobliže je upoznao prisutne sa svojom idejom i radom te naglasio kako će probati razvijati ideju dugotrajnosti projekta i stvoriti koncept koji može donijeti neke životne odgovore. Također, najavio je kako će probe biti otvorene za javnost kako bi i samo kazalište otvorili i približili široj publici i svima onima svi oni koji žele imati pristup tom inače ekskluzivnom i zatvorenom procesu.

Jedna od glavnih uloga dodijeljena je i prvakinji Drame Nini Violić koja je rekla da se veseli suradnji s Bobom Jelčićem i iščekuje s uzbuđenjem novi izazovni projekt. Uz Ninu Violić u predstavi glume i Jadranka Đokić, Siniša Popović, Duško Gojić, Daria Lorenci Flatz, Krešimir Mikić, Ugo Korani, Iva Jerković i Marin Klišmanić.