Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ZKM web galerija Proba Orkestra 18

U nedjelju, 31. siječnja, u Histrionskom domu u Zagrebu dodjelom nagrada i premijernom izvedbom predstave „Geste i grimase“ Arsena Dedića u izvedbi Zlatka Viteza, Franje Kuhara, Sanje Marin i Olivera Beloševića, zatvoreni su XII. Gumbekovi dani, na kojima je sudjelovalo osamnaest kabaretskih predstava.

Ocjenjivački sud XII. Gumbekovih dana u sastavu glumica Ankica Dobrić, predsjednica, kritičar Tomislav Kurelec i predstavnici publike Mehmed Aganović i Branko Babac najboljom je predstavom proglasio „Probu orkestra“ Federica Fellinija, Bruna Rondija i Nine Mitrović u režiji Edvina Liverića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih.

Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Linda Begonja za interpretaciju čistačice iz Hrvaca kod Sinja u predstavi Cabaret „Preko veze“ autora i redatelja Ivana Lea Leme u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva, a nagradu za najbolju mušku ulogu Filip Križan za interpretaciju Dječaka u predstavi Gradskog dramskog kazališta Gavella „Sjećanje šume“ Damira Karakaša u režiji Tamare Damjanović.

Posebnim priznanjima osvijetljeni su „Rusfaj“ Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca i Karlovačkih pelivana u režiji Peđe Gvozdića i „Kaos cabaret“ Cirkobalkana iz Zagreba i Beograda izvođača Vladane Manić, Jadranke Žinić Mijatović, Domagoja Šoića, Milana Manića i Nikole Mijatovića.

Za izniman doprinos oživljavanju cabareta nagrađen je ravnatelj Histriona i selektor festivala Zlatko Vitez koji je važan dio svog značajnog pedesetogodišnjeg djelovanja u kazalištu posvetio upravo očuvanju kabaretske tradicije i traženju mogućnosti njenog oživljavanja u novim društvenim i kazališnim okolnostima.