Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cigla foto hrvoje zalukar

U petak, 10. svibnja, u 20 h, zagrebačkom gradskom kazalištu Gavella održat će se premijera „Cigle“ Filipa Šovagovića, u režiji Krešimira Dolenčića.

Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najznačajnijih hrvatskih drama devedesetih, "Cigla", zanimljivo, nije nikada postavljena u Zagrebu, iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju. Teatar u Frankopanskoj, na čijem je trenutnom repertoaru i Šovagovićeva hit-predstava "Tesla Anonimus", sada poseže za tim naslovom i to u režiji Krešimira Dolenčića. Pisac, član Gavellina glumačkog ansambla, i redatelj koji je za ovo kazalište vezan mnogobrojnim svojim režijama, na pozornicu postavljaju dramu o kojoj je Jurica Pavičić, uz sad već više od dvadeset godina staru splitsku praizvedbu, zapisao: "'Cigla' je i generacijski komad. On neuvijeno, čak grubo govori o onome što se katkad naziva ratnom generacijom", dok sam autor progovara jednim od svojih likova: "U godinama kada sam trebao postati gospodar svoga vremena, nevrijeme se nije smirilo danima. (...) Još prije odlaska na front tinjala je neka šansa za mene. Ali onda smo zalutali u minsko polje. I kad kažem živčani slom, u te dvije riječi nema ničega. To se jednostavno ne može opisati. Moj se ja tada potpuno pogubio u svim tim ja, ti, on, mi, vi, ovi, oni, njihovi, naši..."

Uloge tumače Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Ivan Grčić i Đorđe Kukuljica. Sljedeće izvedbe su 11., 13., 16., 24., 25. i 27. svibnja.