Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

carstvo mraka

„Carstvo mraka“ Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu, gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. lipnja 2019.

„Carstvo mraka donosi naizgled duboko religioznu priču o čovjeku koji je izgubio put – Nikiti, mladom slugi na ruskom seoskom imanju koji, kako priča odmiče, sve više griješi. U podnaslovu komada piše da od slamke izgori kuća, a za Nikitu je u tom slučaju samo pitanje vremena kad će sve oko njega izgorjeti. Tolstoj ne traži psihološka objašnjenja za ponašanje svojih likova niti se odveć trudi oko pretpostavke da je možda svatko od nas sposoban za takvu vrstu iskvarenosti, nego se, naprotiv, čini kao da za takve ljudske karaktere najviše krivi beznadno siromaštvo iz kojeg svi oni potječu. Iako je Nikita u Tolstojevu komadu dobio središnje mjesto, mora se spomenuti da ženski likovi drame, tako kako ih je pisac pozicionirao, zapravo pokreću zlo koje se događa i razvija u njihovu carstvu mraka,” zapisala je dramaturginja Tijana Grumić.

Predstava je premijerno izvedene 24. ožujka 2017. u Narodnom pozorištu u Beogradu, s Olgom Odanović, Ivanom Đorđevićem i Hanom Selimović u glavnim ulogama.