Kazalište i film
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

motovunff

Nakon mjeseci priprema, upalit će se projektori i počet će još jedna filmska čarolija na motovunskom brdu. U utorak počinje 22. Motovun Film Festival koji do 27. srpnja donosi stotinjak nezavisnih naslova iz cijelog svijeta uz atraktivan glazbeni i ostali popratni program. Motovun i ove godine želi dati vedriju alternativu današnjem nepravednom svijetu, pa su tako u programu filmovi zabrinuti za društvo u kojem se budi isključivost, kao i oni koji nude predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom.

Festival će biti otvoren u 21.00 na Trgu odavanjem počasti nedavno preminulom redatelju i velikom prijatelju Motovuna, Dušanu Makavejevu te projekcijom slovenskog filma godine Nikad više luzerica, egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart. I drugi film na Trgu dolazi iz regije te uz ženski potpis redateljice Teone Strugar Mitevske. Makedonska crna komedija Bog postoji, njeno ime je Petrunija na Brdo filmova dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.

U glavnom programu Motovuna nalaze se još dva pulska laureata – apsolutni pobjednik festivala, domaći Dnevnik Diane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević te srpski Šavovi redatelja Miroslava Terzića s nagradom kritičara za manjinsku koprodukciju. Za Propeler Motovuna borit će se, pak, 13 naslova, među njima i napeti ruski film Tvornica te švicarska nadrealna drama Nevinost, također na rasporedu prvog dana festivala. O najboljem odlučit će žiri kojeg čine hrvatska redateljica Hana Jušić, njezin srpski kolega Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michal Chaciński.

Iz programa prvog dana valja izdvojiti i odličan dokumentarac Tutti a casa – Vlast narodu? koji tematizira dolazak na vlast u Italiji populista iz Pokreta pet zvjezdica. Film će biti prikazan u sklopu programa Populizam za početnike, dok drugi popratni program, koji predstavlja mlade poljske autore, donosi Posljednju obitelj, jedan od najgledanijih poljskih filmova posljednjih godina.

Vrata motovunskih kina bit će otvorena već u utorak u 10 sati projekcijom filmova iz programa Motovunski kratki čiji će pobjednik ući u nominacije za Europsku filmsku nagradu. O najboljem filmu u ovogodišnjoj sjajnoj selekciji odlučit će žiri u kojem se nalaze predstavnici partnerskih festivala za Europsku filmsku nagradu.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna, posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program čija je zvijezda prvog dana popularni splitski reper Vojko V. U nastavku festivala nastupit će i Svemirko, Pankrti, Vlado Kreslin, Saša 21, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i.

Još samo prvog dana festivala u prodaji je Večernji komplet ulaznica kojim je omogućen ulaz na sve večernje projekcije u kinima Trg i Billy. Kompleti se mogu kupiti online putem sustava https://mfftickets.kupiulaznicu.hr ili na festivalskoj blagajni u Motovunu. Svaki kupac na dar dobiva i katalog festivala te mogućnost kampiranja u festivalskom kampu bez obaveze kupnje dodatnih ulaznica. Za vrijeme festivala organiziran je i prijevoz autobusom iz Pazina s polascima tri puta dnevno u oba smjera, a informacije o voznom redu mogu se pronaći na web stranici MFF-a.



Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski