Kazalište i film
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mff kraj

Unatoč jakoj kiši, Motovun Film Festival zatvoren masovnom zdravicom i proglašenjem najboljih. Festival je svih pet dana pratila mnogobrojna publika bez obzira na vremenske uvjete.

Unatoč lošim vremenskim prilikama posljednja dva dana, 22. Motovun Film Festival završen je u nedjelju ujutro uz mnogo glazbe i veselja. Snažna kiša omela je predviđeni program posljednjeg dana, no uz veliki trud motovunske ekipe nekoliko je projekcija održano u manjim zatvorenim kinima, a svečanost zatvaranja održana je tek u ponoć. Mnogobrojna publika je ipak ostala u Motovunu te masovno nazdravila festivalu poljskom votkom i pozdravila ovogodišnje nagrađene.

Žiri u kojem su bili hrvatski i srpski redatelji Hana Jušić, Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michał Chaciński odlučio je kako pobjednički Propeler Motovuna ide islandskom filmu Bijeli, bijeli dan redatelja Hlynura Pálmasona. "Glavnu nagradu žiri je jednoglasno dodijelio filmu koji koristeći elemente žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način. Ovaj gorko slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok utisak", stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu žirija kritičara FIPRESCI dobio je makedonski film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske. "Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet", obrazložio je žiri.

Tijekom pet dana u Motovunu je prikazano čak 136 filmova uz koncerte, performanse, razgovore s autorima te ostali edukativni i zabavni popratni program. Nakon svečanosti zatvaranja održan je koncert Jeboton Ansambla u gradskoj lođi, a sve je okončano u zoru uz neuništivu brojnu publiku tulumom za pamćenje.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima