Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ruzni foto 3 Alma Trtovac

Prva ovosezonska premijera Teatra &TD, predstava Ružni u režiji Tamare Damjanović održat će se u srijedu, 2. listopada u 20:00 u Velikoj dvorani &TD-a. Ulaz isključivo s pozivnicom.

Reprizne izvedbe: 3., 4. i 5. listopada 2019., 20:00, Velika &TD

Predstava Ružni nastala je kao zajednički rad autorskog tima, koji je kao odgovor na tekst što kritički progovara o suvremenoj kapitalističkoj kulturi i nezaustavljivoj potrebi za napretkom pronašao specifičan jezik kako bi ga kazališno oblikovao. Komad, pa tako i predstava, koju ravnopravno nose četvero mladih glumaca (Josip Ledina, Lucija Barišić, Ivan Čuić, Goran Zelić) otvara pitanje pozicije čovjeka unutar korporativne ljestvice te njegove spremnosti da se kroz uspinjanje na njoj odrekne vlastitog identiteta kako bi postigao materijalnu dobrobit. Koliko je čovjek u današnjem društvu, koje postavlja visoke kriterije oko načina oblikovanja i prezentiranja vlastitog sebe, sposoban zadržati osobni pečat ili je iluzorno misliti da je to uopće moguće?

U svijetu Danas, prostoru širine i vremenu komunikacije, kad je život - napokon - počeo disati, je li moguće da bi se mogla pojaviti ikakva ograničenja na sve nam suvremenošću poklonjene slobode? U svijetu Danas, koji u jednom od duhova tog - našeg - vremena, kapitalističko-korporativnom, odgaja savršena bića unutar savršeno uređenih sustava, je li moguće da se pojavi itko tko bi takvom savršenstvu bio greška? U svijetu Danas, koji neumorno promovira prihvaćanje svega što na planeti biva, je li moguće zaista doprijeti do onoga što bi u nama bilo iskreno, ranjivo, ljudsko, bez da to naruši ljepotu svih tih elegantno serviranih ultimatuma?

U svijetu Danas, je li moguće - hipotetski, samo hipotetski - da čovjek ostane dijelom tog svijeta, a da pritom ne prestane biti - onaj koji je?

Marius von Mayenburg, »Der Häßliche« s njemačkog jezika preveo Dubravko Torjanac

Režija i dramaturgija: Tamara Damjanović
Scenografija: Alma Trtovac
Svjetlo: Saša Fistrić
Grafički dizajn: Alma Trtovac

Uloge:
Lette, ružni: Josip Ledina
Fanny, njegova supruga; bogata stara dama; medicinska sestra: Lucija Barišić
Scheffler, Letteov šef; kirurg: Goran Zelić
Karlmann, Letteov asistent; kirurgov asistent; sin bogate stare dame: Ivan Čuić

Blagajna &TD-a radi od 11 do 13 sati ( osim nedjeljom) te dva sata prije početka predstave.