Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sassja

Da se nije pojavio internet ja bih vjerovatno slušala samo MTV svojom voljom i Bijelo Dugme voljom mojih roditelja. Nemam starije rođake niti braću/sestre pa sam uglavnom sama tražila novu muziku i našla sam zaista nešto dobro u svemu. Jedino techno, minimal i slično nikad nisam razumjela, ostalo sve mi je ok, od boy/girl bendova i popa 90-ih do Static X-a i Children of Bodoma. Ovo su albumi koji su mi u nekom trenutku života pokazali nešto novo, oduševili me i natjerali da dalje istražujem.

Michael Jackson - "Dangerous" (1991.)

dangerousKako se sjećam, prva konkretna "strana muzika" koju sam baš slušala, a da nije Barbie Girl s radija. Komšinica je imala sve njegove albume, ovog se najviše sjećam, a "Give In To Me" mogu i dalje repeatati kad god hoćeš. Postala sam fan taman u doba kad je prestalo nestajati struje, pa smo se ko prvačići raspravljali da li je prvo nastala "They Don't Care About Us" ili "Kad sve ovo bude juče". Užas.

 

Eminem - "Marshall Matters" (2000.)

Marshall MattersVaaau... jest bijesan lik. "The Way I Am" - sve o meni govori, vauuu. Znam i sad cijeli album na pamet, znam i albume prije jer smo ih odmah tražili, a znam i albume poslije. Tada smo drugarica i ja napravile rap grupu "Bad Society", crtale grafite u svesku, nosile široke tole i napisale pola pjesme na engleskom. To je bila osnovna škola i mislila sam da sam tada završila s repanjem.

 

System of a Down - "Toxicity" (2001.)

toxicityNakon Whitesnakea, Deep Purplea čujem Nirvanu i mislim da je to pored Metalice najjače što može ići, a onda System. Kakav je ovo "agresivni rock"?! Hahaha super za pubertet i vrijeme kad sam ja plakala, a anđeli su trebali umirati ahahah, super vrijeme. Poslije sam nastavila s Kornom, Slipknotom i bilo kakvim riffovima.

 

Rammstein - "Mutter" (2001.)

mutter"Pa ovo je za deset nivoa jače od Systema! Pojačaj ovo!" Ne znam njemački, ali ono što znam naučila sam od Rammsteina. Zaista bih voljela biti na njihovom koncertu, snimci koje sam gledala su ludilo!

 

Eyesburn - "Fool Control" (2000.)

Fool ControlU isto vrijeme sam negdje našla i neki Bob Marleyjev CD i ubijala me dosada koliko je spor taj reggae. Eyesburnova mješavina riffova i reggaea mi je genijalna bila tada, taman dovoljno chill, a opet energično. Kad bi me pred kraj srednje škole pitali koji su ti najdraži bendovi odgovarala bi Eyesburn i Defence. Prestala sam repeatati ove agresive od prije i upijala sam od ova dva benda šta god mogu. Defence su srećom u Tuzli bili pa sam ih mogla pratiti na svirkama, a radi Eyesburna sam išla u Šabac kada su se ponovo okupili 2011 godine.

 

Black Uhuru - "Sinsemilla" (1980.)

SinsemillaPočela sam sve više "usporavati" poslije Eyesburna i Defencea. Počela otkrivati bendove, podžanrove, učiti o riddimima i soundsystem kulturi. Ova muzika koju sam počela otkrivati krajem srednje škole mi je i dalje najdraža i još uvijek je otkrivam. Kad počneš kopati po reggaeu i podžanrovima tu kraja nema i shvataš koliko je sve drugo što si čuo ustvari počelo odatle. Digikal, dancehall, dubwise, dub, roots, ska, jungle... ma prelijepo, hvala internetu što mi je sve ovo omogućio ahahaha. Počela sam istraživati od Black Uhura i Mykal Rosea, pa 'ko je znatiželjan nek proba istim putem.

 

Skream - "Skream!" (2006.)

Skream albumKoliko je dubstep divan i koliko bitan za muziku općenito! Nadam se da će nekada dobiti sve titule koje zaslužuje i Skream i dubstep kao žanr. Ovaj dubstep i raggastep i sve što je izraslo u bass muziku a ima Skreamov šmek. Samo bass, bez puno visokih, bez agresive, samo ples s laganim cupkanjem u mjestu. Osim sebe i svojih instrumentala dok pišem, slušam dub i dubstep. Ne znam stvarno koji je novi reper nešto izbacio ili ko je novu MTV nagradu dobio..ako nisam ja ahahaha. Stalno sam na Deep Medi YT kanalu ili na odgbprod.com stranici, upratim nekad novi Boiler Room i kad se sve sabere uglavnom slušam muziku koja ima mnogo manje i pregleda i lajkova od mene.