Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

garage in july

Uoči sutrašnjeg nastupa na finalu RockOff festivala uhvatili smo Garage In July na kratko da im razbijemo tremu i odmorimo ih od žestokog vježbanja kako bi nam otkrili kojih je to 7 albuma utjecalo na njihov rad.

The Rolling Stones – "Sticky Fingers" (1971., Rolling Stones Records)
Najdraži album Stonesa! Prije mi je draži bio Exile on the main street, ali što sam stariji, Sticky mi je sve bolji i bolji. Strašno dobar album. Snimljen u legendarnom Muscle Shoals Sound Studiju u Alabami te u mobilnom studiju Stonesa u Stargrovesu. Za vrijeme snimanja ovog albuma, Stonesi su napravili i uvježbavali dobar dio pjesama koje će kasnije biti na Exile-u. Mislim da je to njihovo najkreativnije razdoblje. Nepodnošljiva lakoća sviranja. Gore su predivne „I got the blues“ i „Sway“. Jedne od rijetkih nježnih pjesama Stonesa. Mick Taylor se odlično svirački uklopio u Stonese i svojim melodijama obogatio i proširio njihov zvuk. „Brown sugar“, „Bitch“ i „Can't you hear me knockin'“ su takva razvaljivanja, groovea na bacanje, kukovi se sami drmaju. „Moonlight mile“ i „Sister Morphine“ zvuče više folkerski, a „Dead flowers“ je pravi country. Gore je predivna „Wild horses“ i fantastična obrada klasika Mississippi Fred McDowela „You gotta move“. Obožavam ovaj album. Čisti dragulj.

The Stooges – "Funhouse" (1970., Elektra Records)
Kakav album! Kad krene „Down on the street“ uvijek se naježim, a tek je početak ploče! Strašan groove. Iggyjev glas je sexy, gitara Rona Ashetona reže i pili sve pred sobom. Čista moć i snaga i ogromna inspiracija. Kad sam ga prvi put slušao shvatio sam da u životu nisam čuo ništa slično i toliko jako. Da danas se osjećam isto tako. To je nevjerojatan album. Iako nije bio dobro prodavan i kritika ga nije blagonaklono prihvatila, godinama poslije stekao je kultni status i jedna je od definirajućih ploča onoga što danas nazivamo punk rockom. Ispred svog vremena.

Velvet Underground – "White Light/White Heat" (1968., Verve)
Bezobrazan album! Prgavo, bezobrazno, bučno, kaotično, ravno u glavu i genijalno. „Sister Ray“ mi je jedna od najboljih pjesama uopće. Recitiranje Johna Cale u pjesmi „The Gift“, lude gitarske solaže Lou Reeda na „I heard her call my name“ i totalno pomaknuta i sirova produkcija. Velveti su s ovim albumom pomaknuli granice onoga što bi Rock 'n' Roll mogao biti. I to je možda od presudne važnosti. Ako želiš nešto napraviti, napravi to i ne slušaj nikoga.
David Bowie - "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (1972., RCA Records)
Androgina biseksualna rock zvijezda je glasnik vanzemaljskih bića. Mislim da se tu više ništa ne treba reći. Bowie. Najjači i najveći ikad. Zato jer se uvijek iznova ponovno izmišljao. Ulazio u različite likove kako bi mogao stvarati uvijek svježu i drugačiju muziku. Ne znam koja je definicija umjetnika, ali zamišljam ga kao Bowieja. Njegov značaj je neprocjenjiv.

MC5 – "Kick Out the Jams" (1969., Elektra Records)
Kick out the jams, motherfuckerrrr!!! Čisti Rock 'n' Roll. Možda najveća količina energija zarobljena i uhvaćena na trake. I onda kad si pustiš album, to te napadne, obuzme, uđe ti u glavu i pod kožu i više nisi isti. Takav ti album promijeni život. Zbog takvog albuma osnuješ bend.

The Modern Lovers – "The Modern Lovers" (1976., Beserkley – Rhino)
To je tako iskreno, naivno, dječački, predivno. Jonathan Richman mi je kao dijete s pankerskim stavom. Mogu ga zamisliti kako govori: Ja sam dijete, i šta sad, odjebite!  Kad kaže: I don't want just a girl to fool around with, I don't want just a girl to ball, all I want is a girl that I care about. To je to! Udara mjuza opako, malo u stilu Velveta a on preko toga pjeva takve stihove! Taj mi je album pomogao da puno toga shvatim i Richmanov pristup me ohrabrio i potaknuo da što više pišem i stvaram glazbu. Samo je važna iskrenost, ništa drugo. On je kao neki pankerski romantični junak. To je jednostavno albumčina.

Bob Dylan – "Blonde on Blonde" (1966., Columbia Records)
Dylan je čarobnjak a Blonde on Blonde mi je njegova najdraža čarolija.