Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Miki Solus

Reper/šansonjer/jazzer Miki Solus u Tvornici kulture će 16. studenog koncertno predstaviti novi studijski album, "Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama". Radi se o njegovom trećem albumu, kojim zatvara svoju „Muzičku trilogiju“ (Muzika sumnjive kvalitete, 2011., Muzika za djecu penzionere, 2015., Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama, 2017.). Kako nam je vrlo bitino znati kojih je to 7 albuma presudnih za formiranje lika i djela ovog mladog i iznimno talentiranog glazbenika nismo mogli propustiti priliku i povodom nadolazećeg koncerta, ali i upravo objavljenog albuma, zatražiti ga da nam ih otkrije.

White Stripes – „Under Blackpool Lights“ (2004.)
Run'n'gun koncert bez nepotrebne priče između pjesama, a  Jack White je lud k'o šlapa. Školski primjer genijalnog koncerta. Obavezno pogledati u video izdanju.  

Rani mraz – „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu“ (1979.)
Balašević je poznat po svojim ljubavnim tugaljkama, ali ja najviše volim njegove pjesme u kojima se zajebava poput „Uticaj rođaka na moj životni put“. Najbolji tekstopisac Balkana, bez konkurencije.

Bob Dylan – „Bringing It All Back Home“ (1965.)
Ludilo od tekstova. Ako netko želi pisat dobre tekstove, ovo mora poslušati. Većina ostalih kantautora nakon ovog čine se dosadni, banalni i predvidljivi.

Bajaga i instruktori – „Pozitivna geografija“ (1984.)
Poput Đoleta, i Momčila ljudi znaju po ljubavnim tugaljkama, ali na prvim albumima šašav je k'o zec.  Možda nije genijalac k'o Đole, al je šarmer koji zna bacit dobru zajebanciju.

Captain Beefheart and his Magic Band – „Trout Mask Replica“ (1969.)
Nakon ovog albuma shvatiš da se sve može,sve prolazi,  sve je dopušteno.  Kad ti sljedeći put na probi netko kaže da „taj ton tu ne paše“ sjetiš se Kapetana i steraš ga u 3pm.

Šarlo akrobata – „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...“ (1981.)
Bubnjarsko remek djelo pkojnog Ivice Vdovića. Dobri su i Milan i Koja. Pjesme su također dobre, ali bubanj je najbolje snimljen i odsviran na ovim prostorima.

Miki Solus – „Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama“ (2017.)
Genijalan album na kojem mladi Miki spaja rap, polku, drum'n'bass, retro-pop i šansonu u jednu jazzy nogometno gurmansku cjelinu za glazbene sladokusce. Tekstovi su odlični, glazba još bolja, a cover najbolji.