Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

headoneast promo photo 2017

U utorak, 14. studenog u zagrebačkoj glazbenoj knjižari u sklopu Akustike će po prvi put nastupiti skupina Headoneast! Nama je to bio dobar izgovor da upitamo Aleksandra Ljiljaka kojih je to 7 albuma utjecalo na njega i njegov rad, i zbog kojih njegove pjesme u projektima u kojima je do sada radio zvuče tako prokleto dobro. Tajna se krije u nastavku. Ovo je sedam presudnih albuma!

Pink Floyd - "The Wall" (1979.)

Negdje početkom 1980.g., dok se u Jugoslaviji iščekivao odlazak Tita, s roditeljima sam boravio u Njemačkoj gdje sam na poklon dobio walkman (bili su to prvi primjerci tek pristigli iz SAD-a), dva para slušalica i kazetu Pink Floyda - The Wall". Nisam siguran da je za jednog predškolca to bio ispravan izbor glazbe i stihova, koje doduše nisam razumio, a još manje imao pojma o čemu Waters i Gilmoure govore u pjesmama (smijeh), ali to nije obeshrabrilo moje radoznalo dječje uho koje je nakon inicijacije s Floydama, kasnije - gutalo" najraznovrsniju glazbu. Kazetu s albumom - The Wall" imam i danas.

Jean Michel Jarre - "Equinoxe" (1978.)

Svojevrsna zvučna kulisa mojih dječačkih poslijepodnevnih maštarija, drijemanja i iščekivanja roditelja da se vrate s posla. Naime, prije teleteksta postojale su, na tadašnjoj zagrebačkoj televiziji, videostranice s aktualnim meteorološkim, prometnim i ostalim informacijama, a - Equinoxe" je bio glazbena podloga istih. U toj pukotini između sna i jave, samovanja i čekanja, bilo je nemoguće obraniti se od trajnog utjecaja Jean Michel Jarrea kao inovativnog, suvremenog, talentiranog i svakako obrazovanog autora i izvođača.

Bijelo dugme Svi albumi

Vjerojatno nitko nije s takvim talentom, lakoćom i umješnošću posuđivao od tradicije i naroda, te vraćao nazad - prepakiran" proizvoda kao Goran Bregović. Isto čini i danas, s tim da je pojava Bijelog dugmeta imala širok društveni značaj zbog tiraža koje donosile veliku zaradu, turneja s istim ishodom i utjecaja na mlade. O tome dovoljno govori podatak da su u doba najveće slave grupe, ljudi odjednom otkrivali da navodno imaju bosanske korjene, a sve zbog pjesme - Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", a ja mislio da u BiH svi nose brkove, frizure - mikrofonke" i cipele s potplatama kao Bebek (smijeh)

Joe Satriani - "Surfing With The Alien" (1987.)

Nakon Eddie Van Halena, u mojim formativnim godinama dobar dio vremena posvećenog glazbi, a tada se to uglavnom svodilo na savladavanje sviranja, prvenstveno električne gitare, ali i ostalih instrumenata, otpadao je na čovjeka koji je svojom sviračkom superiornošću, inovativnim zvukom, unikatnim načinom i ne manje važnim, a neospornim skladateljskim umijećem pomicao granice mogućeg. Danonoćno sam ga slušao, u svim prilikama i godišnjim dobima, kao što to samo trinaestogodišnjak može (smijeh).

Massive Atack - "Blue Lines" (1991.)

Bristolski duo koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u glazbi 90-ih, a njihov pristup i način umnogome su utjecali na izričaj mnogih koji su se pojavili kasnije. Album - Blue lines" svojevrsni je zvučni manifest i najava glazbenog pravca poznatog pod imenom trip hop, sa singlovima - Safe from harm" i - Unfinished sympathy" - pjesmama koje se i iz današnje perspektive doimaju jednako uzbudljivim i svevremenskim.

Jamiroquai - "Emergency On Planet Earth" (1993.)

Kao svojevrsni eskapizam (od devedesetih i stvarnosti s pokidam korijenjem i neizvjesnom budućnošću) može se nazvati moj interes za sve plesniji ritam. Kao nekad Michael Jackson ili James Brown, a kod nas Oliver Mandić i Dino Dvornik, na svjetskoj sceni se pojavljuje Jamiroquai – tip koji je samom svojom pojavom utjelovljivao glazbu, a preko njegovog zvuka otkrivam britansku acid jazz scena u koju se zaljubljujem i tako nehotično propuštama grunge, seattlesku scenu..

Daft Punk - "Homework" (1997.)

Epohalni prvijenac francuskog dvojca iz 1997, s - Da funk" i - Around the world" kao ultimativnim hitovima. To je zaista bila mala revolucija u pristupu i zvuku pa ga biram kao jedan od presudnih albuma, mada bih mogao izabrati još najmanje dvadesetak presudnih i bar tri puta više singlova, najrazličitijih žanrova i izvođača, ali nažalost stajemo na broju 7 (smijeh).