Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nina kraljic

Začarana Močvara i Vrelo zvuka u ovom maglovitom i mističnom mjesecu studenom za vas su pripremili jednako tako mističan koncert etno i filmske glazbe pod nazivom "Pjesme s one strane vremena", na kojem ćete pored pjesama iz raznih dijelova Hrvatske, imat priliku čuti i stare tradicijske pjesme iz Engleske, Irske, Ukrajine, Moravske, Rusije… Dunja Knebl i Nina Kraljić će nam predstaviti što su zajedničkim snagama, uz pratnju glazbenika iz Kololire, stvorile. Tom prigodom zamolili smo Ninu da nam predstavi svojih sedam presudnih albuma.

Ofra Haza - "Yemenite Songs" (1984.)
Album odnosno kazeta koja je obilježila cijelo moje djetinjstvo gotovo svaki dan nakon škole. Ne samo da znam sve sa albuma, nego sam i glumila kako pjevam drugi glas i nastupam s njom. Čudim se da od tolikih ponavljanja jedno te istih dionica nisam naučila mongolsko pjevanje da joj pjevam i treći glas. Ovo je album koji me povukao u vječnu ljubav prema etnu.

Wardruna - "Runaljod-Yggdrasil" (2013.)
Toliko dobar norveško-nordijski etno zvuk da te odbaci automatski u doba kad je čast i epic ponašanje bilo pod normalno. Nije ni čudo da je popularna serija Vikinzi uzela praktički svu njihovu glazbu kao svoj soundtrack. Ovo im je po mom ukusu najbolji album.
Naravno da je nedavno Aurora koju ću sada spomenuti s njima snimila duet.

Aurora - "All My Demons Greeting Me as a Friend" (2016.)
Nevjerojatna curka od glasa, pojave, pjesama..svega.
Volim sve njeno, ali doma imam album 'All my demons greeting me as a friend' koji mi je vrh.
Kombinira svašta uključujući i višeglasja koja i ja strašno volim, ali opet uspjeva sačuvati nešto iskonski iskreno, prozračno, no snažno.
Vidi se da ima i sjajan tim iza sebe koji kuži njenu viziju, a vizija joj je vrh.

Movie soundtracks by Hans Zimmer - "King Arthur & The Last Samurai" (2004./2003.)
Moja ljubav prema filmskoj glazbi je toliko abnormalna da sam kao klinka trošila lovu na  originalne CD-e filmske glazbe iako su CD-i počeli izlaziti iz mode, a koliki sam fan Hansa Zimmera govori njegov autogram za mene koji stoji odmah pored nagrade Porin ☺
Toliko volim ovakvu vrstu izričaja da nemam ništa pametno za reći osim- ljubav.
Želja mi je da dajem svoj glas za soundtrackove igrica i filmova.

Half Moon Run - "Dark Eyes" (2012.)
Sve pjesme s ovog albuma su se vrtile u mojoj glavi dobre dvije godine na konstatnoj bazi. Ovaj album mi je došao u život taman kad sam tražila neki novi bend i osvježenje na mojoj playlisti. Izdvojit ću pjesme Nerve i Need it kao one koje sam najviše 'izribala'

Angus & Julia Stone - "Down The Way" (2010.)
Predivni brat i sestra, nevjerojatni kantautori i jos nevjerojatnije duše. Njihov mood, tekstovi, stil me uvijek bace u neku moju komfor zonu. Izdvojit ću pjesmu 'Draw your sword' kao najljepšu ljubavnu pjesmu ikad. Isplati se poslušati sav njihov materijal.

Madrugada - "The Best of Madrugada" (2010.)
Njegova boja glasa je ono što čini muškarca frajerom. Jednako dobri i u live izvedbama. Pjesma 'Majesty' mi je pomogla u teškom prekidu, a pjesma 'Vocal' kao da nekada opisuje mene.

***

Znam da ne smije biti osam, ali moram spomenuti album Tine Turner "Beyond" zbog jedne budističke mantre koja je konstantno na mom mobitelu pod nazivom "Sarvesham svastir bhavatu" koja u prijevodu kaže: neka u svima bude sreća, neka u svima bude osjećaj kompletnosti, neka svi imaju uspjeh, mir, mir i mir. Peace ☺