Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sara renar

U suradnji s knjižarom Rockmark 7 presudnih ovoga ponedjeljka predstavlja zagrebačku glazbenicu Saru Renar. Sara se nakon dvije godine ponovno vraća na pozornicu Rockmarka, gdje će u utorak, 28. studenog nastupiti u sklopu programa Akustika. Sarinih 7 presudnih provjerite u nastavku.

Radiohead - "In Rainbows (2007.)

„House of cards“ me je svojedobno nepovratno odalamila, a potom sve ostale. Ovo je naprosto prekrasna glazba prekrasnog benda. Strahovito bitan album na svim razinama.

Nick Cave - "Dig, Lazarus, Dig!!!" (2008.)

Teško mi je izdvojiti jedan album Nick Cavea, ovaj popis je vrlo lako mogao biti i „7 meni najutjecajnijih albuma Nick Cave-a“ i ne bismo puno pogriješili. Cave je enciklopedija - "pristup stihovima, interpretacija, aranžmani, začudnost i, pogotovo na ovom albumu, sveprisutan suptilni humor. „More news from nowhere“ savršeno oslikava moj vlastiti život, češće nego što bih si htjela priznati.

Pj Harvey - "To Bring You My Love" (1995.)

Dvoumila sam se - "ili ovaj ili „Stories from the city, sotries from the sea“. Ali „To bring you my love“ je nekako siroviji, bez uljepšavanja. Na stranu naslovni singlovi, pravi nebrušeni dijamantii ovog albuma su one pjesme koje nisu otišle na radio.

Cat Power - "The Greatest" (2006.)

„Been in bars, danced on tables...“ Jedan od onih kojima se uvijek vraćam. Klizi. Možda najljepše što je Chan Marshall ikad snimila. Presjek bliskosti, izgubljenosti i ljudskosti. „Billy and Rebecca prove them all wrong...“

Pips, Chips & Videoclips - "Drveće I Rijeke" (2003.)

Morala se bar jedna ljubav iz mladosti naći na ovom popisu. Bend koji mi je u životu na ovaj ili onaj način stalno prisutan. Imala sam nekih sedamnaest kada su „Drveće i rijeke“ izašle, skužila sam o čemu se radi dobrih pet šest godina kasnije. Da se mogu vratiti u vrijeme, sa ovim ušima, čuti ponovno koncert u Gavelli iz 2004...

Laura Marling - "Once I Was An Eagle" (2013.)

Cijeli album, a pogotovo četiri vezane skladbe na početku. Minimalne produkcije intervencije, kako biti oldskul kantautor u 21. stoljeću a da pritom nisi nimalo dosadan, naprotiv. P r e k r a s a n tekst.

Bon Iver - "00, A Milion" (2016.)

Dijametralno suprotan pristup od prethodno navedenog albuma. Mnogi su ga proglasili i više nego pretencioznim, ali odgovorno tvrdim da je ovaj album remek djelo. Evo što je singer/songwriter suvremenog svijeta. Tekstualno jako vague, ali u toj općenitosti ubada tako da te potpuno samelje. Briljantna dekonstrukcija, vokali u vocoderu, semplirani saksofon, riskiralo se puno i isplatilo višetruko. Prekrasna katarza.