Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Indigo Photo02 2017 cc Mario Ilic

Mirza Rahmanović – Indigo je producent i DJ ekipe Fm Jam-a. U njegovom mixu dolazi do spoja Bass muzike, Hip Hop-a, Drum and Bass-a i drugih oblika klupske muzike. Krase ga izuzetno energični setovi, a također se bavi i produkcijom koju su primjetili neki od vodećih svjetskih producenata Bass muzike. Ono zbog čega smo ga mi odlučili ugostiti u rubrici "7 presudnih" je njegov prošlogodišnji producentski rad na albumu Egzil, na kojem je radio zajedno s Frenkijem i Kontrom u Tokyu. Koji su to albumi utjecali na talentiran producentski rad Indiga provjerite u nastavku.

Vangelis - "Blade Runner" soundtrack (1982.)

Signature zvuk Yamahe CS-80 i soundtrack koji je jednako bitan kao Blade Runner film. Nema tu previše priče, osim toga da je Vangelis definitivno falio novom filmu Blade Runnera.

Nine Inch Nails - "The Downward Spiral" (1994.)

Po meni najbolji Nine Inch Nails album, pun inovativnih tehnika u produkciji još za 1994. godinu kada je izšao, rekao bih dosta je ispred svog vremena. Dosta uticajan na današnju industrial i eksperimentalnu muziku, pa čak i na moj rad na Egzilu. Trent Reznor sa stavom bez kompromisa “God is dead, and no one cares, if there is a Hell, I’ll see you there.”

The Prodigy - "The Fat Of The Land" (1997.)

Smack My Bitch Up, Breathe, Diesel Power, Funky Shit, Mindfields i Firestarter na jednom albumu...Sve rečeno!

Edo Maajka - "Slušaj Mater" (2002.)

Vječni klasik! Pomjeranje granica rap-a u regiji već sa prvim albumom i da se ne lažemo, bilo je dobrih rap albuma prije i poslije ovoga, ali Edo je Edo...Simple as that.

Kanye West - "808s & Heartbreak" (2008.)

Najviše me privukao minimalizam i uticaj synthpop-a i smatram da je ovo album koji je izašao iz okvira klasične rap produkcije i napravio novi šablon za rap produkciju za narednih 10 godina.

Frenkie - "Troyanac" (2012.)

Definitivno najzreliji i najbolji Frenkijev album i ko god misli suprotno, vjerovatno još uvijek izlazi u Internet klubove ili misli da je Zemlja ravna.

Gesaffelstein - "Aleph" (2013.)

Savršen primjer albuma na kojem se nalaze različiti žanrovi, koje spaja jedan unikatan zvuk i također album koji je imao uticaj na mene u smislu da želim konačno početi sa radom na produkciji. Svoj solo album mogu zamisliti da ce ići u sličnom smjeru.