Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ImpulseDebeliPrecjednik FacebookEventPage

Ovogodišnji Impulse festival započeo je 13.10., a mi ćemo kroz nekoliko članaka u rubrici 7 presudnih predstaviti aktere ovogodišnjeg izdanja. Iduća je na redu kultna hardcore punk grupa iz Osijeka Debeli Precjednik, a svojih 7 presudnih predstavlja Igich. Njihov zajednički koncert s grupom Ponor možete pogledati u sklopu Impulse Festivala 3. studenog.

NOFX - "Punk In Drublic" (1994.)

Prvi strani punk album koji sam slušao dok se nije izlizala kazeta i kojeg sam slušao dan i noć dok nisam znao svaku notu, svaku riječ. Tu sam zavolio ovaj bend, ovaj melodični pank, muziku općenito. Nakon njega sam krenio ovim putem gdje sam sada.

Radiohead - "OK Computer / The Bends" (1997.)

Dok nisam otkrio punk (a otkrio sam ga tek negdje 1997/1998) bio sam navučen na Radiohead. Još i dan danas ne mogu odgovoriti na pitanje koji od ova 2 albuma mi je draži. Mislim da su oba spektakl i da su remek djela muzike za sva vremena bez obzira volite li takav žanr ili ne. I dan danas pratim Radiohead, ali nikad mi nisu dosegli takvu divotu kao na ova 2 albuma.

Debeli Precjednik - "ona žuta singlica"

Prvo od domaćeg punka što sam čuo i prvi punk bend što sam vidio uživo. Nakon toga sam odlučio uzeti gitaru u ruke jer sam pomislio “ako ova 4 pijana idiota bez glazbene škole mogu ovako kul zvučat i zabavljat se, zašto ne bih i ja? Na kraju krajeva čak imam i završenu glazbenu školu te bih time bio u ogromnoj prednosti.” Srećom su to momci uvidjeli, te su me na osnovi moje virtuoznosti i velikog glazbenog znanja uzeli u bend, te mi ushićeno dali bas gitaru u ruke.

Lagwagon - "Trashed" (1994.)

Nakon što sam svladao sve albume NOFX-a, krenio sam u dodatna istraživanja melodičnog panka te sam vrlo brzo naletio na bendove kao Lagwagon, Propagandhi, Bad Religion, No Use For A Name i dalje da ne nabrajam. Ne znam zašto sam baš ovaj album izdvojio, komotno mu rame uz rame mogu nabrojati još na desetke meni jednako dragih, ali eto neka bude on spomenut kao poseban.

Ramones - "kompletna diskografija" (1976. - 1995.)

Probao sam odvojiti neki album iznad ostalih, ali je to nemoguća misija. Ramonesi nisu bend, oni su nešto iznad samog pojma benda ili skupine glazbenika. Teško da su i neka skupina glazbenika jer nisu znali svirat veći dio karijere, ali imali su dušu i srce veće od svih bendova ikad za koje ja znam. Oni su za mene sasvim jedan novi svijet. Muzika kakva treba biti. Jednostavna, iskrena.

Nomeansno - "Wrong" (1989.)

Nakon što sam svladao sve moguće melodične bendove, počeo sam tražiti nešto malo drugačije. Taman sam u to vrijeme negdje sreo Bikana, pa me on navukao na NMN. S ovim albumom sam počeo, pa mi je ostao njihov najdraži. Još sam se dodatno zaljubio u bend kad sam upoznao ova 3 prekrasna gospodina.

The Lawrence Arms - "Apathy And Exhaustion" (2002.)

Vjerujem da mi je ovo trenutno najdraži i najsimpatičniji bend. Mislio sam ovdje staviti nešto od Jawbreakera, ali dok sam vrtio u glavi albume “Dear You”, “24 Hour…” itd. ovo mi je palo na pamet. Jawbreaker za sirotinju. Preko ovog albuma sam prvi puta čuo za njih i otada ih obožavam. Ovaj album me uvijek natjera da otvorim novo pivo! Živjeli!