Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

swingers

Razmišljajući kako na najbolji mogući način obilježiti Božić, taj najčarobniji dan u godini, koji podjednako uveseljava i male i velike, odlučili smo to učiniti baš kroz rubriku "7 presudnih". Pritom vam pak nismo htjeli nametati svoje prijedloge, bilo kao redakcija bilo pojedinačno, već se kao jedino moguće, napisao bih čak i prirodno, nametnulo da tih presudnih sedam u božićnom specijalu odabere veliki ljubitelj i poznavatelj božićnih pjesama i albuma, onaj tko će to možda najbolje napraviti, jedan jedini Robert Mareković. Dakako, Robertovo znanje u glazbi kudikamo je šire, njegova ljubav prema notama seže dalje od božićnih pjesama, ali kako je ovo posebna i svečana prigoda prepustili smo mu da nam preporuči one pjesme i albume uz koje će ovaj blagdan biti još topliji i ugodniji. U božićnom specijalu Robert je za vas odabrao čak 10 albuma. Uživajte u izboru, uživajte u blagdanima - sretan Božić svima!

Elvis Presley - "Elvis’ Christmas Album" (1957.)

816XCXio0dL. SL1500

Tijekom života, Elvis je snimio dva blagdanska albuma, "Elvis Christmas Album" 1957. i "Wonderful World of Christmas" 1971., plus božićni singl 1966. Ovaj Kraljev tematski album, uz nekoliko prepakiravanja, postao je prvi Elvisov album koji je dosegnuo dijamantnu tiražu u Americi (10 milijuna prodanih primjeraka), te je postao i ostao najprodavanijim božićnim albumom ikada. Iako još ne na svom baladnom vokalnom vrhuncu, uz kombinaciju bluesa i rock and rolla sa standardima, emocija i atmosfera koju je Elvis dosegao na ovom albumu, postale su unikatne i neponovljive. Drugi album iz 1971., nije ponovio šarm prvog Presleyjevog božićnog albuma, ali Kralj ostaje Kralj i kad nije u najboljoj formi :)

Doris Day - "Personal Christmas Collection" (1994.)

personal christmas collection 55b25e4d10a90

Jedna od rijetkih preživjelih velikih izvođačica svoje generacije. Žena koja najljepše pjeva božićne pjesme i da nisam toliki Elvisov fan, bila bi prva na ovoj ljestvici :). Njen zvonki, blagi i umirujući vokal, savršen je soundtrack za božićnu večeru, obiteljsko druženje i spokoj vašeg doma. Long live Doris!

Dean Martin - "Christmas With Dino" (2004.)

Dean Martin Christmas with Dino

Nažalost, iako je Dean Martin snimio dva božična albuma, ne postoji izdanje koje je objedinilo sav njegov božićni repertoar. A što reći, zašto Dino? Taj ležeran,ugodni i lijeni glas koji opušta; kako ga ne preporučiti za blagdane? Uostalom, Martin je jedan od najomiljenijih radijskih božićnih izvođača u zapadnoj hemisferi. Ovaj album je baziran na njegovom božićnom albumu "Dean Christmas Album" iz 1966., koji je bio najprodavaniji božićni album u Americi te godine. Ako ste fan i perfekcionist, potražite i onaj prvi "Winter Romance" iz 1959. Ove godine, Martin se nakon pedeset godina vratio na top 10 singlova u Americi sa zimskom "Baby it’s cold outside".

Frank Sinatra - "Sinatra Christmas Album" (1957.)

FRANK SINATRA THEFRANKSINATRACHRISTMASALBUM 523055

Iako se pretpostavlja da Sinatra ima bezbroj božićnih albuma, prava istina je da ima samo jedan "pravi" samostalan božićni uradak. Riječ je o komercijalno uspješnom izdanju iz 1957., koje je u originalu nazvano "A Jolly Christmas from Frank Sinatra", da bi se po reizdavanju 1963. preimenovalo u "Sinatra Christmas Album". Po prvom objavljivanju ušao je na solidnih američkih Top 20, no, do danas je ostao jedan od najpoželjnijih božićnih albuma i odavno dosegao konstantnom prodajom platinastu tiražu u Americi. Ako želite više Sinatre tijekom Badnje večeri: "Christmas Songs from Frank Sinatra" – mini album, "Songs from Christmas" s Bingom Crosbyjem i Fredom Waringom te "The Sinatra Family Wish You A Merry Christmas".

Harry Connick Jr. - "Harry for the Hollydays" (2003.)

81YevmzHIJL. SL1500

Predragi Harry, koji se proslavio glazbom iz filma "Kad je Harry sreo Sally" 1989., do danas je napravio čudo, miješajući kreaciju, tradiciju i komercijalnost, kad je glazba u pitanju. No, Harryjevom uspjehu pridonijela je njegova multimedijalna prisutnost na malim i velikim ekranima; najuspješniji uradci su uloge u filmu "P.S. I Love You" i u seriji "Will i Grace". Vlasnik je tri prekrasna božićna albuma, od kojih je prvi "When My Heart Finds Christmas" postao pravim blagdanskim klasikom, prodavši se u Americi u čak tri milijuna primjeraka . Ipak, nakon teške unutarnje borbe :), odlučio sam se za njegov drugi božićni uradak "Harry for the Hollydays".

Brian Setzer - "Dig That Crazy Christmas" (2005.)

brian setzer orch dig that crazy xmas A

Brian je sa svojim orkestrom snimio tri božićna albuma i jedan DVD. Odlučio sam se za drugi pod gore navedenim nazivom, a dobio je prednost ispred prvog,"Boogie Woogie Chrismtas" albuma, čisto iz subjektivnih razloga, prvenstveno zbog odabira pjesama. "Dig That…" je izašao 2005. i spretno je pomirio rock gitaru, dinamiku big banda i atmosferu Božića! Sjedni, 5! :)

Sheryl Crow - "Home for Christmas" (2008.)

81sPao05O1L. SL1500

Da, da, znam…, otkud sad Sheryl Crow u mojih božićnih Top 10 :) ? Evo razloga. Ova vječno zavodljiva dama se u posljednjih 20-ak godina proslavila kao pop-rock atrakcija, čiji izričaj nije blizak mojem kao potrošaču. No, ovaj album ju je vratio bazičnim američkim izričajima,gospelu, countryju, bluesu.., a jednostavna produkcija ponudila nam je uvijek vokalno sjajnu Sheryl. Album je prvotno izašao samo u Hallmark dućanima 2008., pa u Target dućanima 2010., da bi se u slobodnoj prodaji pojavio tek 2011. Obavezno dati šansu ovom albumu!

Ella Fitzgerald - "Wishes You a Swingin’ Christmas" (1960.)

457379 large ella fitzgerald ella wishes you a swinging christmas

Ako smo rekli da Doris najljepše pjeva božićne pjesme, Ella sve pjeva najljepše! :) Njena ekspresija koja je mješavina snage i krhkosti je uistinu nešto posebno. Jedan od vokala koji uvijek ljekovito djeluje na mene. Riječ je o njenom prvom, od dva božićna albuma, iz 1960. godine.

Phil Spector - "A Christmas Gift for You from Phil Spector" (1963.)

81XXQf7343L. SL1500

Ovaj put je kao glavni nositelj albuma stavljen producent albuma, Phil Spector, koji je i etablirao ovu funkciju u glazbenom poslu. Bio je poznat po svojim raskošnim aranžmanima, koje je stavljao u velike prostore, a sve to zajedno bilo je poznato kao "Zid zvuka". Kako je Phil bio perfekcionist; u vrijeme kad su se albumi snimali u jednom danu, Spectoru je trebalo 6 mjeseci da završi ovaj album. Izašao je 1963.,u vrijeme Kennedyjevog ubojstva, tako da nije ispunio komercijalna očekivanja zbog novonastale i šokantne situacije. Na ploči se nalaze: Ronnets, Crystals, Darlene Love i Bobby B. Soxx and the Blue Jeans.

Michael Buble - "Christmas" (2011.)

508d57cabceffef36333a9adda61280b.1000x1000x1

I za kraj, najnoviji album na ovom popisu je onaj Bubleov iz 2011. Raskošne, sjajno aranžirane standardne božićne pjesme poput "Blue Christmas" zvuče sviježe, recentno, a opet imaju poželjnu patinu. Pitak album koji pokazuje svu umješnost Bublea kao izvođača. Kao i kod svakog Michaelovog albuma, i ovdje bih izbacio dvije grozomorne autorske pop kompozicije, koje Bubleu drže vezu s aktualnim glazbenim događanjima, ali s obzirom da je ostatak albuma maestralan, Michael, oprostit ćemo ti ☺
I veselimo se nastupu u Areni!