Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Foto Borislav Pesic Blagoja

Novim bendom i objavljenim albumom "Biser, ambra, jantar", Srđan Sacher nakon 20 godina ponovo oduševljava ljubitelje novog vala, ali i nove generacije željne povratka u neka bolja prošla vremena. Osim što nas 7.11. u Boogaloou čeka koncertna promocija novog glazbenog izdanja uz presjek najvećih hitova od vremena Haustora i Vještica, Sacher priprema i intimniju svirku 25.10. u Vinyl baru (Bogovićeva 3) za najveće fanove starog i novog zvuka Srđana Sachera. Sve ovo je bila odlična prigoda da Srđana zamolimo da nam predstavi svojih 7 presudnih albuma.

The Clash - "London Calling" (1979.)

Kaj se tu ima za reći? Najbolji rock album najboljeg rock benda svih vremena. Naučili me kako izraziti svoje političke stavove u tri minute. I sve, kolko su mogli, tj. kolko sam bil dobar učenik.

The Beatles - "Revolver" (1966.)

Album na kojem se spajaju pop i ne toliko pop muzika. Naučil me hodanju po rubu. Drukčiji zvukovi, ritmovi, muzičke teme .... kako sve to staviti u pjesmu u trajanju od 3 minute, i da se da otpjevati na tulumu, uz gitaru :)

Luzmila Carpio - "Chants des Indiens Quechua de Bolivie" (1983.)

Ljudi koji me poznaju misle da je najveći utjecaj na mene imala aftička muzika, ali nije, nego muzika Latinske Amerike, i to konkretno ova žena. Od nje bolje nema. Zakon.

Black Uhuru - "Sinsemilla" (1980.)

Brutalni militantni reggae s najboljom ritam sekcijom svih vrsta rocka. Sly Dunbar i Robbie Shakespeare. Od njih sam učil snagu bubnja i basa.

Azra - "Ravno do dna" (1982.)

Album na kojem se nalaze 44 pjesme snimljene uživo u Kulušiću bez nasnimavanja. Vjerujem da je to na svjetskoj razini bez presedana. Svaka čast. Naučil sam o radu i posvećenju, opet velim, u skladu s mojim mogućnostima...

Marko Brecelj - "Koktel" (1974.)

Kad čovjeku tog kalibra daju adekvatne uvjete, onda rezultat bude ovakvo djelo, ploča koja veli: "žanr" ... kaje to?. Mene je naučila snagi harmonije. Ili dijalektike? Avangarda&Zanat? Kiselo&Veselo? .... vidi gore pod The Beatles.

Walter Carlos - "Switched-On Bach" (1968.)

Prvi put da je netko na Moog sintesajzeru snimil klasično djelo. Tek su ga izmislili ... sint, to jest. Spoj ortodoksne polifonije i nove tehnologije. Može bolje? Sumnjam, jedino može drukčije, recimo mikrotonalno ... kao Wendy.