Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Antivalentinovska petica koja će se održati u petak 14. 2. i subotu 15.02.2020., u Boćarskom domu, bit će definitivno najluđe izdanje tradicionalnog festivala koji u mjesecu zaljubljenih svake godine željno iščekuju svi koji žele dobar provod i pravu feštu ove godine pod sloganom - ‘Niti ljubav, niti karanje, samo tulumarenje! SoundGuardian kroz rubriku "7 presudnih" pruža podršku predstavljanjem izvođača, a ovoga puta za vas i nas je svojih 7 presudnih predstavila legendarna Ella. Njezin malo drugačiji, esejski način predstavljanja svojih 7 presudnih sigurno će vam biti vrlo interesantan.

Rođena sam 1971., kada su "djeca cvijeća" imala svoj boom. I početkom 80-tih u mom kraju svi su još bili ili rockeri ili punkeri. Ja sam bila Rocker. Moji roditelji svirali su zabavljačku glazbu pa je u kući bilo "šaroliko" što se glazbe tiče. Mama je kod kuće "skidala" pjesme s albuma koje je kupovala pa sam tako u ranom djetinjstvu naučila cijeli album od Meri Cetinić -"Ja sam žena", a s pjesmom "Ponekad me nazovi" pobijedila u Podravskim Podgajcima na takmičenju pjevača amatera i to u grupi "omladinci" jer sam predobro pjevala za pionire hahaha yeaaah!!! I tako sam odonda uporno govorila "Ja ću snimiti ploču!' Tada su mi se (najbliži naravno) svi smijali, što zbog šuškavog izgovora slova Č, što zbog te moje ideje :)

Album Josipe Lisac - "Hir, hir, hir" s onom impozantnom slikom i danas obožavam. Pa Zdravko Čolić i pjesma "Stanica Podlugovi" ...Bio je tu i jedan album s romskom glazbom - Ljiljana Petrović - "Duško, Duško". Bila je to tako teška interpretacija i pjevanje da to kao dijete nisam mogla popamtiti i ponoviti. Nedavno mi je pala napamet, pomalo ju čujem tu i tamo. Skinut cu teee. To je apsolutno balkanski Jazz. Nisam baš ljubitelj harmonike iz tog dijela svijeta, iako je moj otac Harmonikaš (srce moje, još vježba svaki dan!). Ali uz drugi instrument bit će mrak.

E onda sam narasla malo i postala onaj Rocker. Imala sam poster s dva choppera na zidu i izrezanu sliku vanjskih korica LP-a - The Doors - "The Doors"! A je bio lijep hahaha. Mama mi je kupila u Osijeku Creadence Clear water revival, Pink Floyd "Wish you were here" s "Shine on you crazy diamond"... I album soundrack "Easy rider"...oh kad se sjetim kako počinje "Born to be wild"... "Hair" također, najbolji mjuzikl ikada.

Kako smo gazili u 80te došla mi je Nena i "99 Luftballons". Sve sam pjesme naučila napamet, tekstovi su bili na unutarnjim koricama kako je to često i bivalo. I dobila sam doživotnu 5ticu iz njemačkog haha. Ne mogu se svega ni sjetiti, a ostalo su bili singlovi krasnih 80tih gdje je elektonika rekla Hello everybody! I la pa pa aktivnom rocku. Više nismo sa zamišljenim gitarama mahali glavama ispred zvučnika već smo se ispravili i plesali uz Kim Wilde, Pet Shop Boys, Duran Duran, Frankie goes to Hollywood, Yazoo.....mogla bih dugo nabrajati. I dok su 80te bile "on the ground", elektonika je stvarala novi underground - Techno kojeg smo mnogi dočekali na velika vrata. Stvorio se ogranak House i to mi je i danas ostalo naj!!!

Sedam presudnih albuma spomenutih u tekstu je redom:

Meri Cetinić -"Ja sam žena" (1980.)

Josipa Lisac - "Hir, hir, hir" (1980.)

Ljiljana Petrović - "Duško, Duško" (1982.)

Pink Floyd "Wish you Were Here" (1975.)

OST - "Easy Rider" (1969.)

The Doors - "The Doors" (1967.)

Nena - "99 Luftballons" (1984.)