MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Riječke rock himne

Bookmark

Data

Released Studeni 2011
Format Knjiga
Vrsta Rock
Dodano Petak, 26 Rujan 2014
Žanr Proza
Edition date Studeni 2011
Država Hrvatska
Etiketa KUD Baklje
Tags Rijeka Rock

Review

Točno tri godine, godišnji odmor kojeg je u potpunosti «ispucao» na pisanje, nebrojeno mnogo sastanaka, razgovora i provjera autentičnosti materijala bile su potrebne Zoranu Žmiriću da dovrši svoju «istragu». Iako s organima reda nije surađivao, poput pravog detektiva na 464 stranica otkrio je, između ostalog, što je ponukalo autore nekih od najpoznatijih pjesama riječkog rocka da se pozabave pisanjem o miliciji, sretnim i nesretnim ljubavima, izgubljenoj generaciji, smislu življenja ili se pak, jednostavno poigraju stihovima. Rezultate opsežne «istrage» Žmirić je, nakon dugotrajnog i studioznog rada, objavio u knjizi «Riječke rock himne». 

Premda se na nekim internetskim portalima moglo pročitati kako je riječ o svojevrsnoj enciklopediji, bilo bi krajnje nepošteno reći da je autor tri godine pisao enciklopediju. Poštenije je reći kako je riječ o knjizi koja će i narednih godina sigurno biti nezaobilazno štivo, lektira i vodič za sve one koji vole glazbu i koji žele nešto više saznati o riječkoj sceni i njezinim akterima u razdoblju od 1979. do 2009. godine.

Kada se sve zbroji, pa mislili vi i da Rijeka nije grad rocka ili da riječki rock ne postoji, ne slagali se s izborom pjesama, jedno je sigurno – čak i crno na bijelom vidljivo je koliko je u sada već bivšem industrijskom gradu nastalo dobrih, vrlo dobrih, odličnih i zanimljivih pjesama. Neke od njih, poput «Ona i ja» grupe Konjak do sada su čak i Riječanima bile nepoznate, no za veći dio bendova i izvođača stanovnici grada na Rječini, pa i šire javnosti, sigurno su barem čuli. Zašto su neki ostali potpuno nepoznati, a neki pak poznati užem krugu slušateljstva, također je objašnjeno u knjizi i to je, vjerujte, samo mali djelić onoga što je kroz 60 poglavlja ispričao Žmirić. Baš 
kao što je rekao u razgovoru za naš portal, najzanimljivije su anegdote koje su ili dovele do nastanka pojedinih bendova ili su bile povod za kreaciju budućih glazbeno-tekstualnih «dragulja». Pjesme su poredane kronološki, a uz svaki sastav i izvođača navedena je i kompletna diskografija, uključujući LP i kasetna izdanja te kompilacije. Također, autor je ostavio i 60 tekstova svih himni, pazeći da osim žanra iz naslova i njegovih podvrsta budu zastupljeni i pop i electro-pop i americana i hip-hop i jazz. Pritom su neki, očekivano i nipošto nezasluženo, dobili i nešto više prostora pa Let 3 zajedno sa svojim pretečama Let 2 i Strukturnim pticama imaju čak tri pjesme, dok se Paraf zaustavio na dvije. Ako se slučajno pitate ili pomislite, je li to ipak favoriziranje, odgovor je negativan. Naime, Strukturne ptice dovele su do stvaranja Leta 2 i kasnije Leta 3, a upravo sredinom 1980-ih nastaju pjesme kao što su Hramovi, Ne trebam te i Nafta! U slučaju Parafa priča je ovakva – dvije različite postave imale su i dvije potpuno različite faze glazbenog djelovanja i jedino zajedničko bilo je ime benda! No, prije svih njih, ne i puno prije, u Rijeci je djelovala i skupina Vrijeme i Zemlja. Od trija kojeg su činili Nenad Bach, Davor Tolja i Duško Perhat grupa je dolaskom Marinka Radetića Lajbeka i Joška Serdarevića (polovica benda Xenia) ubrzo postala kvintet i u toj je postavi snimljena i ploča «Vrijeme i Zemlja I» koja se smatra prvim riječkim rock LP-em. Iz tog razloga Žmirić je početak knjige posvetio poglavlju o «zemljacima» i pjesmi «Kišni dan» u kojoj u stihovima «Kišne kapi i nebo i ljudi» svaka riječ ima svoj akord. Za razliku od Bacha i njegovog društva, Termiti u čijoj se postavio nalazio i mladi Damir Martinović Mrle, nisu imali sreće s objavljivanjem prvog (i jedinog) LP-ja. Tome unatoč, generacije Riječana i punkera pamte ih po generacijskoj himni «Vjeran pas» koja je prema priznanju Predraga Kraljevića Kralja nastala na WC-u, a sažela je, kako kaže Kralj «ono najbitnije o životu, istini, znanosti i edukaciji». 

U isto vrijeme djelovao je i bend po imenu Paraf. Riječki punk prvoborci 1979. pjevali su kako «nijedne nema bolje od naše policije». Iz današnje perspektive mlađoj generaciji možda to zvuči sasvim benigno, pa i smiješno, no tadašnji je režim doslovce režao na stihove «Narodne pjesme». Da bi uopće dospjela na album, Valter Kocijančić i ostatak ekipe originalni su tekst morali preraditi pa je pjesma u pristojnijoj i prihvatljivijoj varijanti na koncu ipak objavljena. Bio je to sretniji dio priče u kojoj je Zdravko Čabrijan zbog djelovanja u grupi Paraf doživio pretres stana, a tadašnja milicija na njihovim koncertima sve u šesnaest vrtila pendrecima i nerijetko se koristila silom. Zbog toga što su poantu vješto zakamuflirali vlasti, članovi Mrtvog kanala sa stihovima nisu imali većih problema, no s gostovanjem na nacionalnoj dalekovidnici jesu. Nepoćudna izjava cijeli bend bi vas jeb'o upućena voditeljici Željki Fattorini, stajala je bend snimke koja bi ih predstavila široj javnosti. Važnija od tog događaja, pjesma je «Samo tijelo (korača u koloni)». Utučeni spoznajom da im je prijatelj otišao u vojsku i ohrabreni čašama viskija, iste je večeri u restoranu željezničkog kolodvora na salveti ispisano I sad je vojnicima hladno u kasarnama. Tko zna? Tko će to znati? I da li vas je strah na stražama? Ne brini, smiješ i tamo sanjati.

 

Zanimljivostima je ovdje tek početak. Zahvaljujući Zoranu Žmiriću saznajemo i za neke štorije koje su do sada bile poznate isključivo autorima pjesama. Primjerice, «Troje», veliki hit grupe Xenia nastao je zadnjeg dana snimanja ili narodski rečeno, u 5 do 12, da nije bilo osobe X koja je u studiju Radio Televizije Sarajevo slučajno presnimila njihov cijeli album prvijenac Fit bi objavu ploče «Uz Rijeku» dočekali puno ranije, a da se nije umiješao Siniša Škarica «Program tvog kompjutora» dua Denis & Denis danas bismo znali pod imenom «San po san». Jedno od najzanimljivijih poglavlja vezano je uz već spomenute Let 3. U vrijeme dok su još djelovale Strukturne ptice, a neposredno prije formiranja Leta 2, Damir Martinović Mrle, Zoran Prodanović Prlja, Berislav Dumenčić Kiko i Mladen Vičić Richi jednu će naizgled običnu večer u orvelovskoj godini pretvoriti u ono što će kasnije postati svijetla budućnost riječke, hrvatske i bivše jugoslavenske rock scene. Krateći vrijeme u čekanju prvog jutarnjeg autobusa, društvo će se zaputiti u prostor za vježbanje opatijske skupine Cacadou Look i na samo jednoj probi stvoriti «Ne trebam te», «Zoru» i «Sam u vodi», pjesme koje Let 3 i dan danas izvodi! Dodajmo i da je «Nafta» nastala kao rezultat dječje igre u kojoj na list papira svatko napiše jednu rečenicu, pazeći da igrač vidi samo posljednju rečenicu koju je ispisao igrač pored njega. Kreativno ludilo, nema što.

Koncem 1980-ih Laufer će pak, u jednoj od prvih postava otići na omladinski festival u Suboticu, prijaviti jedne pjesme, a odsvirati sasvim druge. Pravi uspjeh stići će nekoliko godina kasnije s najdražom i najpamtljivijoj postavom – onoj u kojoj su svirali Vlado Simcich Vava, Ljubo Silić, Alen Tibljaš, a pjevao Damir Urban. Prvi spomenuti u sastav je stigao posljednji, no bio je itekako važan kotačić u kreiranju ukupne pjesmarice Laufera, što će kasnije potvrditi i solo-uratcima. Kao pjesmu koja najbolje predstavlja bend, Žmirić je izabrao «Svijet za nas». Nastala u vrijeme kada je Hrvatskom bjesnio rat, Urban je želio reći da je u «jedinom svijetu koji imamo» bježao od istine i sivih oblaka koji su se početkom 1990-ih nadvili nad hrvatsko nebo. U tom su periodu, kao odgovor na opće stanje i ponajviše iritantne stihove o domovini koja «ima snagu zlatnog žita i oči boje mora», Riječani dali još dvije pjesme – zajedno s matičnim bendom Maderfankerz, MC Buffalo je snimio «Moju domovnicu» koja je postala prvom pjesmom koja je zabranjena od kada je hrvatske države, a najjača riječka glazbena imena udružena u skupinu RI-Val snimili su pjesmu «Go home». Osim Buffala, mrvicu kasnije pojavili su se i dečki koje bi izostaviti bilo bezobrazno – puno prije Tram 11, Renmana, Blackout Projecta, na domaćoj sceni repali suUgly Leaders poručujući «Drop your pussy on the floor». I ne samo to – vlasnici su prvog službenog hrvatskog hip-hop albuma «Channel is deep and beech» objavljenog 1992. na etiketi Damn Gooda i Channel Recordsa. Kao što smo već rekli, interesantnih podataka ne manjka, no sabrati sve do jednog, u jednom je tekstu nemoguće. Umjesto toga, ukratko ćemo reći da je tekst za pjesmu «S dlana Boga pala si» napisao Vava koji je prije dolaska u Laufer svirao u En Faceu, pokojni prvak riječke Drame Galliano Pahor pjevao je u grupi Public,Regoč su zbog nedostatka «živog» bubnja odbili u studiju snimiti materijale za prvi album, Dražen Turina Šajeta prije solo-karijere svirao je i pjevao u grupiYARS...

Da ne nabrajamo dalje, sve ostalo saznat ćete uzmete li u ruke «Riječke rock himne». Zašto? Pa, saznat ćete i što je Damir Urban imao na umu kada je pisao «Odlučio sam da te volim» koja je pjesma nastala na Playstationu, i za čije se stihove jedan bend izravno poslužio mislima Tina Ujevića. Ako se pitate što znači broj 1 u naslovu članka, i to valja pojasniti. Posebno, bonus poglavlje posvećeno je pokojnom Robertu Pauliću Robiju, utemeljitelju grupe Metrobolik, pokretaču internetske stranice rirock.com i također velikom zaljubljeniku u riječku scenu koji nije imao tu sreću dočekati «Riječke rock himne».

Na samom kraju reći ćemo i ovo – koliko god Zoranu Žmiriću zamjerali subjektivnost jer, ipak je svirao u Lauferima, Sestrama, Gradu, Grču i gotovo sve aktere riječke scene dobro poznaje, napravio je ono što nitko prije njega nije. Istražio je, svratio na stotine adresa,  raspitivao se i došao do vrijednih i vjernih anegdota iz života riječkog rocka.

U slučaju Strukturnih ptica gdje je naveo kako je pogrešno zvati ih rock sastavom, već je riječ o multimedijalnom projektu čiji je spiritus movens bio Damir Martinović Mrle, ispravio je pogrešku. Drugim riječima, postoje biografije domaćih i stranih glazbenika, rock enciklopedije, knjige rock stabala, postoji čak i knjiga 1000 najboljih pjesama koje morate čuti, no ne postoji ili bar do sada nije postojala knjiga koja se bavi isključivo scenom jednoga grada i nastankom pjesama koje su napisali bendovi «rođeni, odrasli i stasali» u tom gradu. Ispričavam se ako iz mene izvire lokal-patriotizam, no ne mogu poreći da scena grada od 128 tisuća duša nije raznovrsna i ne nudi, kako je to moj kolega znao reći, «riječku drugačijost».

Iako bi to bilo zgodno, CD uz knjigu nije izašao, no zato je tu YouTube. Dovoljno je upisati Riječke rock himne i za čas se pojavi lista svih izvođača.

Bojana Perhat

Hits 3053

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima